Peter Gabriel – i/o

Estimated read time 4 min read

Era un text frumos, chiar romantic. L-am rupt și am lăsat bucățile de hârtie să se împrăștie pe podea. Am întins mâna după ele, să le mai pot atinge o dată, dar durerea reveni, cu o forță nebănuită. Cu mare greutate m-am întors să mai văd acele bucăți de hârtie; atunci am văzut fereastra deschisă, un sacou aruncat pe fotoliu, o lumânare stinsă pe măsuța din mahon. Totul era înconjurat de un cerc de lumină, un fel de aură de rămas bun. Într-o clipă de luciditate am înțeles că nu era totul pierdut, cu toate că o voce îmi șoptea că era ultima oară, ultima oară, ultima oară.

Din fericire, Gabriel nu-și ia rămas bun, ci a editat un album la care lucrează de mai bine de 20 de ani. Și ce album! De fapt, e un dublu album, ambele conținând aceleași piese, dar unele cu mici ajustări. Un fel de – cum vă place.

Este absolut remarcabil cum artistul poate găsi în continuare modalități noi de a-și exprima arta și ne fascinează cu mistica nuanțată a abordării sale. Ascultând cele două discuri te vei întreba dacă trompeta de pe Live and Let Live este punctul culminant al piesei sau doar o textură de fundal. Sau dacă chitarele din Road to Joy să stea în față sau să fie groove cu bas. Iar Gabriel va fi acolo, cu tine, cu capul în mâini, dispărând într-o masă sumbră, incoloră…

Dacă albumul Up din 2002 a fost dens și depresiv, cu nașterea și moartea lângă puțină activitate interioară ieșită din ele, i/o este atât de simplu încât crezi că plutești în neant, plin de refrenuri grandioase și de pop-ul anilor ’70. Natural, intuitiv.

Desigur, așteptarea de peste două decenii pentru un nou album ne-ar împinge la tot soiul de critici. Dar nu mai e timp de reproșuri, e prea frumos albumul să ne irosim timpul cu așa ceva. Temele pieselor sunt variate; de la pacea mondială, până la iertarea aproapelui. Vocea lui Gabriel e în continuare genială, rămânând forța lui definitorie ca artist. Sunt puțini aceia care nu abdică de la filonul rockului progresiv și au o carieră longevivă și verticală, neacoperindu-și vocea cu efecte care mai de care, fiind întotdeauna îndrăzneți și melodioși. În cântecele sale, Gabriel revine des la subiectul vieţii cuiva. Dar întotdeauna cu motive de sărbătoare, cu mai puțină melancolie. La început m-am gândit să fac o paralelă cu cel mai nou album Paul Simon. Dar nu se pot compara; Gabriel e mult mai proaspăt, vârsta sa de 73 de ani fiind doar o cifră.

Ca un corolar: i/o este unul dintre cele mai complexe albume ale rockului progresiv lansate în ultimii ani. Este plin de cântece de dragoste, de incantații vocale dintr-o epocă a Bibliei după Scorsese. Iar Gabriel este doar „o parte din tot”. Și nu pe acest pământ.

Oameni buni, puneți-vă un pahar cu vin și ascultați o muzică celestă!

 

Tracklist:

  1. Panopticom
  2. The Court
  3. Playing for Time
  4. i/o
  5. Four Kinds of
  6. Road to Joy
  7. So Much
  8. Olive Tree
  9. Love Can Heal
  10. This Is Home
  11. And Still
  12. Live and Let

 

Real World Records 2023

Componență Peter Gabriel Band:

– Peter Gabriel (voce, pian – Genesis)

– David Rhodes (chitară – Tori Amos, Paul McCartney, Roy Orbison, Kate Bush)

– Tony Levin (bass – King Crimson, Yes, Liquid Tension Experiment, Bill Bruford, Steven Wilson, Stick Men)

– Manu Katché (baterie – Tori Amos, Jeff Beck, Bee Gees, Dire Straits, Tracy Chapman, Jan Garbarek, Herbie Hancock, Nigel Kennedy, Tony Levin, Loreena McKennitt, Dominic Miller, Joni Mitchell, Joe Satriani, Sting, Tears for Fears, Richard Wright, Paul Young)

 

Discografie Peter Gabriel:

Studio albums

Peter Gabriel I (1977)

Peter Gabriel II (1978)

Peter Gabriel III (1980)

Peter Gabriel IV (1982)

So (1986)

Us (1992)

Up (2002)

Scratch My Back (2010)

New Blood (2011)

I/O (2023)

Soundtracks

Birdy (1985)

Passion (1989)

OVO (2000)

Long Walk Home (2002)

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours