Albert Einstein era de părere că nu oamenii cei răi reprezintă o amenințare pentru lume, ci amenințarea o reprezintă cei care permit răului să se manifeste.
Răul este opusul binelui, dacă acceptăm definirea luminii ca opus al întunericului. Dar vorbind despre natura răului, poate că ar trebui să răsfoim istoria lumii, care este plină de războaie, crime, răzbunări și manifestări ale răului săvârșite și controlate de oameni.
Nu cred că intenția divinității a fost calea pe care a parcurs-o și o parcurge omenirea!
Nu cred că liniștea și fericirea unui om sau a unui grup de oameni poate echivala cu răul săvârșit conștient asupra semenilor, când Mântuitorul a completat prima poruncă din Decalog: „Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți!” Poate acest îndemn are în spatele înțelesului său natura decăzută a omului, egoismul lui funciar. Dumnezeu i-a dăruit omului libertatea de a alege, independența de opțiune, interdeterminismul.
Ori partea dumnezeiască din om este putința acestuia de a săvârși binele. Poate că ar trebui să medităm mai profund la pilda cu smochinul neroditor și să așezăm acest tipar peste faptele noastre, pentru a realiza de partea cui suntem, deoarece în această alegere, cale de mijloc nu este.
Mă doare mâna cu care scriu, deoarece prin ea îmi curg gândurile pe hârtie și le trimit lumii, care are dreptul să mă condamne! Mă doare neputința de a scoate lumina de sub obroc, pentru a o oferi celor care nici nu realizează că trăiesc în plinătatea întunericului!
Mă doare limita atât de fragilă dintre azi și mâine, dintre viață și moarte, dintre ființă și neființă sau ființare și neființare!
Mă doare timpul în care trăim astăzi și în care așezăm între noi prăpăstii insurmontabile și nu ridicăm punți între suflete!
Suntem o generație care a rătăcit cărările toate! Răul nu vine din afara noastră, ci din făptura omenească pervertită de o lume ce conține și cultivă intens germenele răului. Da, las pentru copilul meu o lume în care ipocrizia, lipsa de moralitate, deprogramarea creierelor sunt la rang de principii generale! Nici nu mai știu de unde decurg toate relele pe care ni le asumăm sau nu, punându-le pe seama unor generatoare de întuneric. Noi am rătăcit cărările, ori pentru că am urmat lideri – urmași ai lui Iuda, ori pentru că am acceptat tacit spiritul de turmă!
Ceea ce știu cu siguranță este că am experimentat nu frica, ci fricile de tot felul. Nu am trecut pe sub furcile caudine, ci ne-am oprit acolo, sub ele „am acceptat” situația umilitoare și-am așteptat, crezând că lucrurile vor intra în făgașul lor, că se vor îndrepta de la sine. Nu, dragul meu copil, problemele nu se rezolvă singure, mai ales pentru că aceia care le formulează, le complică mereu, le întocmesc soluții ascunse, favorabile lor înșile, împărțind prăzile, cum au împărțit soldații romani cămașa Mântuitorului, nu pentru a aduce lumină lumii, ci pentru a deține dovada trădării lor.
Suntem generația care a trăit din firimiturile de la ospățul celor care au primit drept să păstreze ordinea și moralitatea în toate, celor care s-au jurat că ne vor apăra drepturile. Care drepturi? Am câștigat dreptul să spunem, dar nu prea tare, ca nu cumva să deranjăm! Am câștigat dreptul să ne petrecem vacanțele în locuri exotice! Avem dreptul, dar nu ne permitem. Avem dreptul să ne ridicăm vile, case, să ne cumpărăm ultimul tip de automobil! Avem dreptul, dar nu avem mijloacele necesare…
Copile drag, am muncit o viață întreagă uitând de multe ori că timpul, pe care trebuia să ți-l dăruiesc ție, l-am dat lor. L-am dat sau mi l-au furat, așa cum fură tâlharii la drumul mare. Vedem lumea prin reprezentanți! Ne bucurăm de privilegii tot prin reprezentanți! Am câștigat pentru tine, copil drag, posturi de televiziune cu zecile. Poți să vezi liniștit toată depravarea lumii noastre, toată mizeria ei morală. Sigur că ai posibilitatea să vezi filme, să te cultivi. Ai grijă, însă, că în fiecare film vei vedea ucigași, prostituție, violență de toate felurile. Televiziune, sau poate tembeliune comercială. Am câștigat să trăim într-o lume a banului, dar banii sunt la alții, pentru că principiul acestei lumi este: „Cine muncește cinstit, nu are timp să câștige!” Fii deștept, copile! Un om deștept învață și din cele bune și din cele rele. Din bune învață cum să facă, din rele cum să nu facă! Nu m-am gândit că ceea ce las în urmă este o lume în care va trebui să trăiești tu, copilul meu! Am uitat că timpul trece repede și că nu voi mai avea timp să îndrept răul făcut! Ține minte! E atât de ușor să faci rău și atât de greu să îndrepți răul făcut și să pui în locul lui binele! Iartă-mă!
+ There are no comments
Add yours