Filmografiile Simonei: The Wonderful Story of Henry Sugar (2023)

Estimated read time 4 min read

Gen: comedie/aventură/short-film

Durată: 37 m

Regizor: Wes Anderson

Scenarist: Wes Anderson – adaptare după opera lui Roald Dahl

Roluri principale: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel, Ben Kingsley, Rupert Friend, Richard Ayoade

Filmat în: Marea Britanie

Limbă care se vorbește în film: engleza

Premii și nominalizări: Nominalizat la Premiile Oscar (2024) la categoria Cel mai bun scurt metraj

 

Pe IMDb circulă un filmuleț foarte scurt cu titlul Ghid în arta cinematografică a lui Wes Anderson ca parte a unui proiect IMDb Originals. Proiectul include o serie de ghiduri pentru cinefilii pasionați care vor să vadă dincolo de peliculă sau pentru cei care au o afinitate aparte pentru unul sau altul dintre regizorii pe care-i admiră și a căror colecție de filme au parcurs-o în totalitate. Pe acesta amintit mai sus l-am văzut din dorința de a bifa, ca-ntr-un test de atenție, laitmotivele pe care le-am identificat, particularitățile care basoreliefează cumva prezența lui Wes Anderson între numele celorlalți regizori despre care am scris. Iată, pe scurt, ce ați putea și voi repera: culori pastelate, cu tente retro-lămâioase, o preferință pentru desenele epice, un stil narativ pronunțat, care-l fac o alegere excelentă în cadrul orelor de literatură de liceu (capitolul Literatură și alte arte), nenumăratele hărți – și iată din nou o punere în abis a narațiunii prin imagine, obiecte ținute în mână, cadrele de sus, peste cap sau foarte centrate, alunecări laterale – ale camerei, finaluri în slow-motion și, aș zice eu, o preferință pentru decupaj (fie decoruri teatrale sau dantelării de hârtie ca-n teatrul de siluete japonez).

Nominalizat la Oscar de opt ori (Isle of Dogs – 2019, The Grand Budapest Hotel – 2015 – la trei categorii, Moonrise Kingdom – 2013, Fantastic Mr. Fox – 2010, The Royal Tenenbaums – 2002), Anderson se impune în lumea filmului ca un pasionat de realități inventate, în care domină detaliile unui teatru la care, după propria mărturisire, a visat de mult. În filmul de scurt metraj The Wonderful Story of Henry Sugar (2023) el adaptează una din povestirile operei de ficțiune pentru adulți, The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More – 1977, a britanicului Roald Dahl, cunoscut mai ales de copii pentru Matilda, Charlie și Fabrica de Ciocolată, Uriașul prietenos.

Pe scurt, Henry Sugar e un nume inventat pentru a păstra anonimatul unui bogat cartofor. Doar că, desigur, personajul nu a existat în realitate și pactul cu cititorul e doar o madlenă proustiană, un pretext pentru a aluneca pe un tobogan din poveste-n poveste. Din povestea lui Henry Sugar, care găsește un caiet cu însemnări despre omul care vedea fără ochi, se sare la mentoratul acestuia, apoi la doctorii care l-au consultat, înapoi la Henry și eforturile lui de a deveni un nou om care vede fără ochi pentru a trișa la poker, apoi la futilitatea câștigului, reînnoitele lui eforturi, măștile purtate în încercarea de a păstra anonimatul și scopul nobil pe care-l găsește. Un carusel, ce mai, dar ce frumos carusel! E o comedie cu accente fantastice, cu un narator care se schimbă în permanență și decoruri care sunt mutate la modul propriu-zis. Fără nicio intenție de a livra un mesaj profund, filmul e o joacă experimentală, în care sunt angajați actori de renume ca: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes (în rolul lui Roald Dahl), Dev Patel, Ben Kingsley, Rupert Friend ori Richard Ayoade. Fiecare dintre ei reușește să susțină, în ritmul alert impus de peliculă, o variantă a ideii de dar/talent monologat, dar cumva într-un registru voit reținut, fără emfază. Fețele se schimbă și personajele par a schimba doar măștile ca-n teatrul grecesc. De altfel, poate toată această joacă auctorială este elementul forte al peliculei, care-l face ușor de vizionat, mai ales în contextul unor cadre care se schimbă, asemenea filelor unei cărți pe care o citești (ironic, pentru că filmul este adaptarea unei cărți și vizual, și ideatic).

Ca bonus, din seria lui Dahl, Anderson mai adaptează și Poison, The Awan, The Rat Catcher, dar desigur, doar dacă povestea lui Henry Sugar v-a convins.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours