Axenia Roșca, Povestea cămeșii tradiționale bărbătești

Estimated read time 4 min read

Am primit cu bucurie invitația lui Vasile Duda – profesor de istoria artei și a lui Menuț Maximinian – scriitor, etnolog de a colabora la o unică expoziție, care să îmbine colecția de cămăși tradiționale bărbătești a lui Menuț Maximinian și lucrările studenților și cadrelor didactice ale Departamentului Arte Textile – Design Textil de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, din care fac parte.

Lucrările selectate au ca subiect sau se integrează în registrul tradițional, potrivite cu Conferința Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România și unite prin materialul care se regăsește în acestea, lâna, prelucrată în tehnici tradiționale și moderne. Astfel, la Galeriile „Casa cu Lei” din Bistriţa, în sala de la stradă, am construit o instalație formată din lucrarea „Paparudă” realizată de Emanuela Măhălean și cămășile așezate în formă de horă, pentru a ilustara dansul în jurul unui personaj venerat, la o sărbătoare tradițională. Trecătorii pot admira ansamblul de lucrări din stradă în orice moment al zilei. La mezanin am desfășurat o altă horă, care pune în evidență colecția de cămăși tradiționale bărbătești, pe care Menuț Maximinian le-a adunat cu atâta grijă de-a lungul anilor. În spațiul arcadei de lângă scări, lucrarea „Infinit” realizată de Andreea Korpos și lucrarea „Clopote” a Andreei Iancu oferă spațiului o alură scenografică prin raportul dintre căldura lânii și eclerajul spațiului.

În prima sală, de la etaj, am așezat simetric patru dintre lucrările monumentale realizate de grupele de studenți, cu tema „Amprente” în raporturi cromatice de alb-negru. Lucrările au fost realizate de către studenții: Mariana Coman, Erdős Zsejke, Sándor Zsuzsanna, Csiki Andreea, Gabriela Iușan, Maria Dan, Cristina Toadere, Noemi Costin, Ioana Andrei, Beatrice Oprea, Ștefania Prujoiu, Cezara Costescu, Szulczer Hanna, Claudia Ioniță, Alexandra Hutzel. Central, în contrast cu lucrările din lână bicromată, sunt poziționate lucrările în culori vibrante, realizate de conf. univ. dr. Livia Petrescu cu titlul „Cascada” și lucrarea „Ochiul timpului”, de conf. univ. dr. Anca Pintilie, care reliefează spectaculozitatea firului de lână vopsit, țesut la război orizontal. Pornind spre următoarea cameră, se conturează covorul cu titlul „Copacul vieții” realizat de Cristina Nițu, reprezentând o interpretare a penei de păun, simbol al Bistriței. Alăturat, se află lucrarea realizată de asist. univ. drd. Vlad Bulgăr, „Țol” inspirată din țolul tradițional, lucrarea „Zestrea” a asist. univ. drd. Andreei Holotă reprezentând cămașa tradițională și lucrarea mea, lect. univ. dr. Axenia Roșca, intitulată „Flori din lada de zestre”, în care am împrumutat elemente de broderie de pe cămășile lui Menuț Maximinian și le-am folosit pentru a crea o compoziție transpusă pe lână. În următoarea sală se află expoziția „Amintiri cusute”, care constă în trei cufere tradiționale și fotografii vechi imprimate realizate de Melissa Nyulas și lucrarea cu pană de păun a doamnei prof. univ. dr. Liliana Moraru, cu titlul „Compoziție decorativă”.

Titlul expoziției „Firul – legătura dintre generații” este o metaforă aleasă pentru a reliefa elementul esențial și comun al celor două lumi, lumea arhaică reprezentată de colecția de cămăși bărbătești a lui Menuț Maximinian și lumea contemporană reprezentată de lucrările de artă decorativă ale studenților și cadrelor didactice ale Departamentului de Arte Textile – Design Textil.

La finalul expoziţiei a fost lansat Caietul de atelier Povestea cămeşii tradiţionale bărbăteşti, apărut la Editura Charmides. Printre cei care semnează în album, alături de lucrările din expoziţie surprinse de artiştii fotografi Gigi Puica şi Sever Moldovan, se numără managerul Centrului Cultural Municipal dr. Gavril Ţărmure, avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. Otilia Hedeşan – președinte ASER, managerul Alexandru Pugna de la Centrul Județean pentru Cultură, cadre didactice ale Departamentului de Arte Textile – Design Textil (Prof. Univ. Dr. Liliana Moraru, Conf. Univ. Dr. Livia Petrescu, Conf. Univ. Dr. Anca Pintilie, Lect. Univ. Dr. Axenia Roșca, Asis. Univ. Drd. Andreea Holotă, Asis. Univ. Drd. Vlad Bulgăre), istoric de artă Vasile Duda, etnologul Menuţ Maximinian, scriitorii Olimpiu Nuşfelean şi Alexandru Uiuiu, ambasadorul Liviu Zăpârţan, prof. univ. dr. Cristina Bogdan – decanul Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours