Recunosc: am crescut cu ajutorul poveștilor, care-mi hrăneau fanteziile. Ferice de cei ce pot scrie cărți pentru copii, chiar dacă acum se citește mai puțin, din cauza concurențelor digitale, vizuale. Cu siguranță, Brâncuși avea dreptate: „când nu mai suntem copii, suntem morți”. De aceea m-am cufundat în lectura magică a cărții Copilul țesător de Ioana Blaga, Editura Imago Dei, Oradea, 2024. Autoarea a absolvit jurnalismul și filologia. Lucrează cu adolescenții și copiii. A mai publicat Nepotul anticarului, Povești de lângă Balta Mare, Meșterul ceasornicar etc.

Suntem din nou în Valea Vegherii, locul ce atrage toate jivinele fantastice ce trăiesc ascunse. Cartea conține multe capitole, marcate de mottouri ce incită. Desenele aparțin autoarei. Suspans echilibrat, mister frisonant. Ioana Blaga e neobosită în descrieri, în gradații bine ticluite. Clădiri cu obiecte secrete, niveluri în adâncime, cărți vechi, diamante, oglinzi, relicve ale trecutului. Înaintea oricărei acțiuni, scriitoarea descrie cadrul, pune la punct detaliile decorului. Ferestre, frânghii, cățărări, mașini suspecte și curgerea zăpezii ce acoperă urmele. La finalul cărții, autoarea redactează o listă ordonată cu numele și locurile din volum. Aflăm că Valea Vegherii e situată în Crișana, într-o zonă de munte. Acțiunea ajunge și în Comitatul Bihorului. Nu putea lipsi cetatea Oradea, unde mănăstirile și bisericile sunt construite pe ambele albii ale râului. Există „mici ateliere, prăvălii, amestecate cu case de locuit, grădini micuțe răsărite ici și colo, ba chiar un loc în care trupele de actori care veneau prin oraș își puteau ține reprezentațiile”. Cetatea a fost construită sub forma unui pentagon, „cu șanțuri de apărare cu apă și bastioane pe colțuri”. Ordinul Cavalerilor Murieni are un sediu chiar în Oradea. Iată că autoarea aduce povestea spre orașul natal, sugerând că misterele sunt la doi pași, că trecutul, misterul și realul se întrepătrund, într-o coabitare proteică și o interrelaționare insolită. Insecte, mamifere, păsări, copaci – tot ceea ce ignorăm în goana cotidiană – ne reamintesc că natura ar putea să ne salveze, să ne recentreze. Decorurile sunt când gotice, când impresioniste, ba chiar suprarealiste. Suntem mereu alături de personajele noastre: Matei, Andrei, Felix, Iulian, Irina… Și povestea continuă – conchide optimist autoarea.
Cartea conține mai mult de 300 de pagini. Vor avea copiii răbdare? Vor ști părinții stresați să-i canalizeze spre lectură? În librării, îi provoacă pe tinerii cititori Harry Potter, Cronicile din Narnia, Stăpânul inelelor, Copiii domnișoarei Peregrine etc. Dar și autorii români din acest domeniu nu ușor de cucerit: Andrea H. Hedeș, Alex Moldovan, Mircea Pricăjan. Și cu talent și inspirație orădeanca Ioana Blaga.
+ There are no comments
Add yours