Adela Rusu, Fotografi de talie internațională promovează Sălajul

Estimated read time 5 min read

Așteptată cu nerăbdare, tabăra internațională de fotografie „Sălaj – Frumusețe, Tradiție, Poveste”, de anul acesta, a fost plină de culoare, de bucurie, de simboluri și de povești!

Casele tradiționale în care am intrat ne-au povestit despre vremurile de altădată, iar oamenii care ne-au așteptat îmbrăcați în costume populare ne-au transpus într-o lume care nu va fi niciodată uitată, atâta timp cât există respect și dragoste față de trecut și față de valorile care ne definesc existența. Bisericile de diferite confesiuni pe care le-am vizitat ne-au transmis că, atâta vreme cât există credință, există viață! Podgoriile și pivnițele de vin ne-au arătat bogăția și abundența viței-de-vie din zona Sălajului, fiind renumite atât în țară, cât și peste hotare, iar meșteșugurile și monumentele istorice din zonă ne-au transmis spiritualitatea locurilor!

Tabăra „Sălaj – Frumusețe, Tradiție, Poveste”, ajunsă anul acesta la ediția a șasea, s-a desfășurat în perioada 19-25 mai 2023 și a avut o participare de prestigiu, cu fotografi de talie internațională, din diferite țări, care au rămas impresionați de frumusețile locurilor, a oamenilor și a tot ce înseamnă tradiție! La această ediție au participat: Nora Mahler (Egipt), Derya Yazar Atasever (Turcia), Ljiljana Vrzić (Serbia), Ahmed Mohamed Hassan (Egipt), Mohammed Arfan Asif (Emiratele Arabe Unite), Nenad Nikolic (Serbia), Méhes Miklós (Ungaria), Bikfalvi Zsolt, Adela Rusu și Ovi D. Pop (România), care prin fotografiile lor promovează frumusețile județului Sălaj, atât prin postări pe rețelele de socializare, cât și prin participarea lor la saloane internaționale de fotografie.

Tabăra a fost organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (manager Daniel Săuca), Asociația Foto Club Varadinum Oradea (vicepreședinte Adela Rusu) și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei” (manager Daniel Stejeran). Parteneri în organizarea taberei au fost: Consiliul Județean Sălaj, Primăria Șimleu Silvaniei, Primăria Pericei, Primăria Vârșolț, Primăria Crasna, Primăria Măeriște, Primăria Bobota, Primăria Bocșa, Primăria Hereclean, Primăria Șamșud, Primăria Nușfalău, Primăria Valcău de Jos, Primăria Plopiș, Primăria Carastelec, Primăria Camăr, Aeroclubul Crasna, Asociația „Alexandra-Etno Iaz”, Asociația „Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului” și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.

S-au vizitat și s-au fotografiat zone și obiective frumoase din Sălaj: Casele albastre de pe Valea Barcăului din Valcău de Jos, Muzeul de Artă Populară „Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, Biserica reformată din Uileacu Șimleului, Biserica ortodoxă de la Bobota, Bisericuța de lemn de la Zalnoc, Casa tradițională din localitatea Doh, Casa tradițională din Sici, Domeniile Vinastia, Biserica reformată din Șamșud, Muzeul Etnografic și Casa de Cultură din Șamșud, Pivnițele de vin din Șamșud, Fabrica de vin spumant din Șimleu Silvaniei, Atelierul meșterului olar Csibi Csaba din Borla, Biserica romano-catolică din Carastelec, Casa tradițională și lacul din Carastelec, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Podgoria Fort Silvan, Biserica reformată din Nușfalău, Casa tradițională din Plopiș și Aeroclubul Crasna.

A fost o ediție reușită, în care s-au făcut mii de fotografii, din care s-au ales cele mai reușite și mai reprezentative, care vor arăta frumusețile Sălajului prin expoziții, prin albume și calendare și prin participările la saloanele internaționale de artă fotografică din lume.

Una din fotografiile realizate în tabără de către Adela Rusu, care îl reprezintă pe David Tomole din satul Doh (comuna Măeriște), a fost selectată, alături de alte 39 de fotografii care au reprezentat România, într-o frumoasă expoziție de artă fotografică intitulată „Culorile României”. Respectiva expoziție de fotografie a fost organizată în perioada 18 august – 15 septembrie 2023, de Asociația Artiștilor Fotografi din România (președinte Eugen Negrea), în istoricul orășel Bardejov din Slovacia.

Prima expoziție cu fotografii realizate în cadrul taberei din anul 2023 a fost deschisă publicului în perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2023, în Piața Unirii din municipiul Oradea, unde în cele 12 panouri au fost expuse 150 din cele mai frumoase imagini surprinse de către artiștii fotografi de talie internațională. Fiecare fotograf participant la tabără a avut un panou cu fotografii proprii realizate în cadrul ședințelor foto din județul Sălaj. Două panouri au fost dedicate fotografiilor din edițiile precedente ale taberei, care au fost premiate în cadrul unor concursuri internaționale.

Următoarele expoziții cu prezentarea fotografiilor realizate în județul Sălaj vor avea loc în luna februarie 2024, la Castelul Károlyi din municipiul Carei (județul Satu Mare) și în luna iunie 2024, la Festivalul de Fotografie din Egipt.

Scopul taberei internaționale de fotografie „Sălaj – Frumusețe, Tradiție, Poveste” a fost promovarea județului Sălaj, prin prezentarea zonelor etnografice, geografice și culturale, care au potențial în atragerea turiștilor.

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours