„Narațiuni ale națiunii” în banda desenată, muzică, literatură, istoria artei românești

Estimated read time 3 min read

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat.

Printre experții invitați se numără: Doru Ionescu cu tema „Muzica istoriei în istoria muzicii”; Cristian Vasile cu tema „Imagini ale națiunii și ale figurilor istorice românești reflectate în expoziții și muzee”; Cosmin Nasui cu tema „Prototipuri fizionomice, arhetipuri, alegorii, vizuale ale națiunii”; Ion Bogdan Lefter cu tema „Narațiuni (literare) ale națiunii”; Dodo Niță cu tema „Narațiuni grafice despre patria română”.

Proiectul debutează cu narațiuni muzicale ale națiunii, un interviu cu Doru Ionescu, jurnalist muzical, cu premieră online pe 12 ianuarie 2024, ora 19.00, aici https://youtu.be/DrcIeegzDEI

Doru Ionescu face o trecere în revistă a subiectelor istorice în muzica rock şi folk românească: Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negură Bunget, Bucium, Trooper, Pasărea Rock, Firma, Zdob și Zdub ş.a.
„Reflectarea (istoriei) României în muzica pop-rock și folk: filtrul aplicat scoate din calcul, din analiză operele apărute «la comandă» (explicit), pentru perioada de creație de până în 1989. Dimpotrivă, voi folosi o «lupă» cu care voi căuta voința creatorilor de a întruchipa muzical un personaj, un eveniment, un moment din istoria românilor. Că a fost o melodie, un disc conceptual sau o operă / poem rock, nevoia de întoarcere – prin muzică! – spre figuri și fapte ilustre (cu eventuala evidențiere a unor posibile modele) poate oferi o alternativă la educația istorică în sens clasic”, afirmă Doru Ionescu. Gazda interviului este Cosmin Nasui, istoric de artă.

„Narațiuni literare, vizuale și muzicale ale națiunii” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024.
Producător: PostModernism Museum
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația The Institute, Asociația Lume Bună, Radio România Cultural, Radio România Internațional

Mai multe detalii aici https://www.postmodernism.ro/naratiuni-ale-natiunii

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours