A apărut, la Editura „Caiete Silvane”, cartea „Scriitori din Țara Silvaniei 2”, de Marcel Lucaciu

Estimated read time 3 min read

A apărut, la Editura „Caiete Silvane”, cartea „Scriitori în Țara Silvaniei 2”, de Marcel Lucaciu, cu o prefață de Carmen Ardelean. Primul volum a văzut lumina tiparului tot la „Caiete Silvane”, în anul 2013.

Prezenta carte cuprinde cronici despre volume ale scriitorilor Silvia Bodea Sălăjan, Claudiu-Ionuț Boia, Ioan Bunta, Horia Ciovârnache, Teodor Crișan, Ștefan Goanță, Octavian Guțu, Daniel Hoblea, Florin Horvath, Iris Király, Mioara Lazăr, Voichița Lung, Ancuța Mărieș, Valentin Meseșan, Alice Valeria Micu, Viorel Mureșan, Viorica Mureșan, Ion Pițoiu-Dragomir, Teodor Sărăcuț-Comănescu, Daniel Săuca, Iuliu Suciu, Viorel Tăutan, Artemiu Vanca și Luiza Zaharia.

Volumul „Scriitori în Țara Silvaniei 2” va fi lansat în 27 noiembrie 2024, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.

„Marcel Lucaciu demonstrează, încă o dată, prin volumul de față, că nu e doar un Om al Cetății, ci un Om al Cetăților în care trăiește și pe care le slujește de câteva decenii: Poezia, Învățământul, Cenaclul literar «Silvania», revista «Caiete Silvane». Continuând, firesc, și cu un simț al responsabilității civic-literare, demersul din anteriorul volum Scriitori din Țara Silvaniei, autorul alege să dezvăluie și să se dezvăluie în cronicile ce nu sunt doar o panoramă, ci o adevărată panoplie a «arsenalului» local. Un aer de dactiloscopie literară se degajă cu/în fiecare cronică, pe măsură ce se dezvăluie, treptat, liniile fine, aproape invizibile, inaccesibile cititorului inocent sau neavizat, dar și spiralele a căror cizelare e rezultatul unui asiduu exercițiu literar, al unei obstinații ce denotă o pasiune de care se lasă, autor și critic, cu bună știință, devorați.

În fond, volumul e o dovadă a credinței în necesitatea stringentă a existenței și a promovării unei teorii a formelor… cu fond. Oprindu-se asupra particularităților stilistice sau compoziționale, dar și asupra conținutului pe care-l analizează și distilează, Marcel Lucaciu alege să păstreze, ca un căutător de aur din generația supranumită «Forty-niners», doar pepitele a căror valoare e imuabilă.”

Carmen Ardelean

Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours