Deschiderea solemnă a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Sălaj

Estimated read time 3 min read

Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Fericitului Iuliu Hossu, a debutat în Sălaj, duminică, 6 aprilie 2025. Amfitrioni ai manifestării culturale, organizate în Sala Transilvania din Zalău, au fost dr. Valer Părău, protopop al Protopopiatului Greco-Catolic Zalău şi paroh al Bisericii „Sfânta Familie” Zalău și dr. Marin Pop, șef al Secției Muzeografie – Muzee Locale din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău.

Pentru celebrarea memoriei celui dintâi Cardinal al Neamului românesc, părintele Valer Părău a propus organizarea unui itinerar „Pe urmele episcopului Iuliu Hossu în Sălaj”. El a oferit câteva repere din viaţa marii personalităţi a Bisericii Greco-Catolice și a amintit că în perioada 1922-1924 și 1943-1944, Iuliu Hossu a efectuat vizite canonice în aproape toate parohiile şi filiile din Sălaj arondate Eparhiei de Cluj-Gherla. Itinerarul propus ar urma să includă și localități din județele învecinate, dar care au făcut parte din Sălajul istoric. Inimosul preot zălăuan a propus și organizarea unui simpozion dedicat vieții și activității lui Iuliu Hossu și amplasarea în fața Bisericii „Sfânta Familie” a unui bust al episcopului Marii Uniri, în luna octombrie.

A fost lansată cartea „Greco-catolici dincolo de Cortina de Fier. Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX” de Laura Stanciu, conferențiar universitar dr. la Catedra de Istorie, din cadrul Facultății de Istorie şi Filologie (Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia). Volumul, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, a fost prezentat de către Marin Pop, cel care a spus că volumul despre o personalitate de marcă a exilului românesc este unul de referință pentru istoriografie. Despre Vasile Bărbat (1925-1963) a vorbit doamna Laura Stanciu. El a fost un tânăr simplu, care ne poate inspira pe toți, a făcut parte din ultima serie de bursieri care au plecat la studii în Occident, în anul 1947, și a făcut cinste Bisericii Greco-Catolice, fără a se rupe vreodată total de România. Profesoara Laura Stanciu a făcut și un apel pentru reafirmarea importanței Bisericii Greco-Catolice în istoria românilor: „Din punctul meu de vedere, azi, mai mult ca niciodată, este important să arătăm și rolul și locul Bisericii Greco-Catolice în construirea culturii noastre, în construirea identității noastre europene-occidentale. Fără emfază, fără trufie, doar să spunem ceva ce pare atât de simplu și pare atât de complicat: adevărul, așa pur și simplu, cum este el”.

Au mai luat cuvântul: Doina Cociș, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj; Viorel Câmpean, istoric și cercetător la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, secţia „Carte veche, colecţii speciale, patrimoniu, cercetare” și Dan Maier, trezorier-șef din Satu Mare și urmaş pe linie paternă al episcopului Episcopiei de Făgăraș, cu sediul la Blaj, între 1773-1782, Grigore Maior.

Manifestarea a făcut parte dintr-un program amplu de comemorare și redescoperire a personalității Cardinalului Iuliu Hossu. Potrivit Legii nr. 290, din 24 octombrie 2023: „Se instituie anul 2025 ca «Anul Cardinal Iuliu Hossu», pentru celebrarea vieții, operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Cardinalului, senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române și deținutului politic Iuliu Hossu”. (A.-B.K.)

Poate nu ai vazut...