Zilele revistei „Caiete Silvane”, la ediția a XIV-a

Estimated read time 9 min read

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a avut din nou și în acest an invitaţi de seamă pentru a marca așa cum se cuvine a XIV-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Manifestarea culturală desfăşurată sub deviza „Credem în cultură” a avut loc sub egida Consiliului Județean Sălaj, Primăriei municipiului Zalău și a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în perioada 24-25 martie 2022.

Zilele revistei „Caiete Silvane” au debutat cu desanturile scriitoricești, organizate simultan, la cinci licee din municipiul Zalău. Elevii şi profesorii s-au putut bucura de întâlniri cu următorii scriitori: Imelda Chința, Ioan Maria Oros, Alice Valeria Micu, Menuț Maximinian, Olimpiu Nușfelean, prezenți la Colegiul Național „Silvania”; Carmen Ardelean, Simona Ardelean, Marcel Lucaciu, Viorel Mureșan, George Vulturescu la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”; Ion Pițoiu-Dragomir, Viorel Tăutan, Doina Ira Tăutan, Ioan Pintea la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”; Ancuța Mărieș, Ioan F. Pop, Daniel Săuca la Liceul de Artă „Ioan Sima”; Florin Horvath, Dina Horvath, Angela Maxim, Corina Știrb Cooper și Viorica Mureșan la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”.

Tot în prima zi a manifestării dedicate publicației reprezentative a Sălajului a avut loc, în sala „Porolissum” a CCAJS, lansarea de carte și ședință a Cenaclului literar „Silvania” in memoriam Daniel Hoblea. Volumul „Revanșa lucidității” a apărut la Editura Caiete Silvane. Amfitrionii ședinței speciale au fost redactorul-șef al revistei „Caiete Silvane”, Daniel Săuca și inspectorul școlar Marcel Lucaciu, preşedinte al Cenaclului literar „Silvania”.

În data de 24 martie 2022 s-au împlinit doi ani de la moartea lui Daniel Hoblea. Au vorbit despre scriitorul şi traducătorul plecat prea devreme, la numai 55 de ani, spre veșnicie, atât foștii colegi de cenaclu cât și poeţi, prozatori, eseişti proveniți din alte județe. Îi amintim pe Daniel Săuca, Marcel Lucaciu, Viorel Mureșan, Alice Valeria Micu, Viorel Tăutan, George Vulturescu, Ioan F. Pop, Ioan Pintea, Silvia Bodea Sălăjan și Olimpiu Nușfelean.

Scriitorul Viorel Tăutan s-a declarat onorat de prietenia cu Daniel Hoblea: „L-am cunoscut cu ani în urmă, ca pe un tânăr rebel și prietenos, în același timp. Reușea să-i contrarieze pe cei care nu puneau în cumpănă stările prin care poate trece un om de-a lungul unei zile și m-aș fi mirat, aș fi rămas și eu, la rându-mi contrariat, dacă n-aș fi simțit pentru el o prietenie mirabilă. Îl interesa în mod deosebit dogmatica și filozofia. Discuta cu mare aplicație, impresionant, diferite teme din aceste domenii”.

Eseistul și muzeograful Ioan F. Pop l-a comparat pe Daniel Hoblea cu filosofii Emil Cioran şi Petre Ţuţea: „Daniel Hoblea a scris în maniera cioraniană, dar exact pe invers, a scris oarecum duhovnicește. Era un spirit creștin, extrem de aplicat. L-aș încadra stilistic, între Cioran și Țuțea. Încerca să aibă stilul lui Cioran de a scrie, dar avea de la Țuțea, patosul creștin”.

Olimpiu Nușfelean, directorul publicației „Mișcarea Literară” din Bistrița, a spus că Daniel Hoblea a fost un scriitor și un traducător care trebuie să fie amintit: „Un fervent susținător al vieții culturale și literare din Zalău, Daniel Hoblea a fost un om al cărui scris contează. Despre cărțile sale se poate scrie în continuare. Rămâne un autor care va fi și merită să fie rememorat constant. De asemenea, am apreciat și activitatea lui de traducător. Îi citeam, mai ales în «Caiete Silvane», traducerile pe care le făcea, cu un mare interes”.

Evenimentul din 24 martie 2022 a inclus și un regal de poezie, la care şi-au dat concursul majoritatea poeţilor participanţi la ședința cenaclului, și proiecția filmului de scurt metraj „Fata Morarului”, produs de tenorul Sergiu Chirilă, după un scenariu scris de Ancuța Mărieș și realizat cu sprijinul CCAJS.

În cea de-a doua zi a manifestării culturale, începând cu ora 11, a avut loc lansarea cărții „Ferestre. Antologie. 1966-2021”, semnată de reputatul academician Ion Pop și apărută la Editura „Școala Ardeleană”. Au vorbit despre activitatea profesională și cărțile poetului, criticului și istoricului literar clujean: Daniel Săuca, Viorel Mureșan și Vasile George Dâncu. După lansarea cărții, mentorul cultural de la Echinox a susținut o lectură publică.

„Mulțumesc domnului Săuca, Sălajului, Zalăului și oamenilor de cultură de aici, pentru invitația foarte onorantă, pe care mi-au făcut-o, încă o dată, pentru că am mai fost în câteva rânduri la aceste zile ale «Caietelor Silvane», zile care vorbesc și reprezintă un organ de presă din ce în ce mai semnificativ în spațiul literar românesc și care poate fi citit întotdeauna cu mare plăcere și cu mare folos. Este o revistă serioasă cu colaborări substanțiale, care face onoare spațiului zălăuan și culturii de aici”, a spus Ion Pop, reprezentant de marcă al Clujului universitar, cultural și academic.

La sfârșitul lecturii publice, Vasile George Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca, a anunțat, în premieră națională, lansarea proiectului editorial: „Iuliu Maniu – 150 de ani de la naștere”. Organizat de Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții, proiectul își propune publicarea unor cărți dedicate marelui om politic sălăjean Iuliu Maniu, de la nașterea căruia se vor împlini, în 2023, 150 de ani.

Premiul revistei „Caiete Silvane” a fost acordat, pentru prima dată, de către redactorul-șef al publicației, profesorului universitar doctor Ion Pop, membru corespondent al Academiei Române, pentru întreaga activitate în slujba Culturii.

În după-masa zilei de 25 martie 2022, evenimentul dedicat revistei culturale reprezentative a Sălajului a continuat cu lansări și prezentări de cărți și reviste.

Managerul CCAJS, Daniel Săuca, a prezentat trei cărți apărute la Editura Caiete Silvane la finele anului 2021: „Idiograme în filigran” de Carmen Georgeta Ardelean; „Spații, puncte, noduri, filme” de Simona Ardelean și „Mașina de plâns” de Alice Valeria Micu, ultima o carte de premiu al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în opinia lui Daniel Săuca; respectiv trei volume apărute recent: „Arca poeziei. 50 de poeți străini în selecția lui Viorel Mureșan”, „Literatura/cultura, dincolo de pandemie” de Menuț Maximinian și „Cenușa orelor – antologie” (în coeditare cu Editura Școala Ardeleană) de Marcel Lucaciu.

Rând pe rând, scriitori sosiţi din județele Cluj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud și-au prezentat ultimele apariții editoriale.

George Vasile Dâncu a venit cu următoarele cărţi ale Editurii Şcoala Ardeleană: „Prăvălia cu poezie” de Adrian Alui Gheorghe, „Frate Calinic… Ioan Alexandru către Calinic Argeșeanul. Viața din cărți, scrisori și dosare secrete” (ediție îngrijită de Adrian Alui Gheorghe), „Existența rituală. Despre poezia lui Ioan Alexandru” de Ion Pop. De asemenea, a menționat și cele două volume semnate de autori sălăjeni și apărute la editura clujeană sub egida CCAJS. Este vorba despre „Istoria din cotidian” de academicianul Vasile Pușcaș şi „Împăratul Traian și conștiința romanității românilor. Cultură orală și scrisă din secolele XV-XX” de reputatul etnolog Ion Taloș, cărți care vor fi prezentate și la Zalău.

Andrea H. Hedeș, directorul revistei și editurii Neuma, a lansat cartea de eseuri „Cei care dansează”.

Scriitorul sătmărean George Vulturescu a prezentat revista „Poesis”, aflată în al XXXIII-lea an de existență. Un alt sătmărean, profesorul Gheorghe Glodeanu a lansat volumul apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, „Scriitori, cărți, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”, prezentarea autorului fiind făcută de Nadia Fărcaş, editorul și directorul editurii clujene.

Menuț Maximinian, director al cotidianului „Răsunetul” din Bistriţa, a lansat „Copilul de apă/Bimbo d’aqua”, volum de poezii bilingv, apărut la Editura Junimea, iar cunoscutul scriitor bistrițean Olimpiu Nușfelean a lansat volumul de proze scurte „Ultima zi a Peștișorului de aur”, tipărit la Editura Charmides și a prezentat ultimele numere ale revistei „Mișcarea Literară”.

Din partea administrației județene a luat cuvântul Claudiu-Cristian Bîrsan. „Mă bucur că prin Zilele revistei «Caiete Silvane», Zalăul ajunge din nou pe harta literaturii. Sunt încântat să mă aflu într-un cadru în care se întâlnesc și pot vorbi poeții, pot vorbi metaforele și epitetele. Felicitări organizatorilor, domnului manager Săuca și sperăm la cât mai multe și cât mai bune ediții de acum înainte”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj.

Manifestările dedicate revistei „Caiete Silvane” s-au încheiat cu un concert de jazz, „Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”, susținut de Nadia Trohin și Mircea Tiberian.

Organizatorii Zilelor revistei „Caiete Silvane” au fost Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Consiliului Județean Sălaj, Primăriei municipiului Zalău și filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul: Consiliului Județean Sălaj, Primăriei municipiului Zalău, Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Editurii „Școala Ardeleană”, Instituției Prefectului – Județul Sălaj, Cenaclului literar „Silvania”, Reprezentanței Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Asociației culturale „Creart”, Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Colegiului Național „Silvania”, Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceului de Artă „Ioan Sima”, Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Direcției Județene de Cultură Sălaj, Arhivelor Naționale ale României – Serviciul Județean Sălaj, Fort Silvan, Silvania.

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours