Zilele revistei „Caiete Silvane” – ediția a XV-a, 2023 –

Estimated read time 11 min read

Cea de-a XV-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane” a fost, ca-n fiecare an, o sărbătoare literară. Manifestarea, organizată în 30 și 31 martie 2023 de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, revista și Editura „Caiete Silvane”, sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei municipiului Zalău, a reunit scriitori din județele Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Bihor, Maramureș și Dolj.
Joi, 30 martie 2023, de la ora 11, manifestarea culturală a debutat cu desanturi scriitoricești la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” și la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. Au participat scriitorii: Carmen Ardelean, Dina și Florin Horvath, Viorel Mureșan, Traian Ștef, Marcel Lucaciu, Viorel Tăutan, Doina Ira-Tăutan, Angela Maxim, Alice Valeria Micu, Silvia Bodea Sălăjan, Gheorghe Vidican, Nicolae Goja și membri ai Cenaclului „Vasile Lucaciu” din Cicârlău.

În aceeași zi, cu începere de la ora 12, Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a găzduit întâlnirea literară cu poetul, prozatorul şi eseistul Horia Bădescu. Autorului poeziei „De Juventute”, ajunsă celebră prin versul „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, i-a fost decernat premiul revistei „Caiete Silvane” pentru întreaga activitate în slujba Culturii. Despre parcursul profesional și cărțile reprezentantului de marcă al Clujului literar au vorbit: Daniel Săuca, Viorel Mureșan și Vasile George Dâncu. „Horia Bădescu nu este un echinoxist, ca toți ceilalți. Este unul sui generis. Este singurul echinoxist care a reușit să publice o carte la o mare editură pariziană”, a menționat Viorel Mureșan. „Ce este mai frumos decât să editezi cărțile oamenilor valoroși din comunitatea ta? Și unul dintre acești oameni valoroși, scriitori adevărați, este Horia Bădescu”, a spus Vasile George Dâncu, directorul Editurii „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca. După aceste prezentări, Horia Bădescu a susținut o lectură publică apreciată de publicul prezent. Întâlnirea literară cu poetul clujean a fost organizată în colaborare cu editura din urbea de pe Someș.
De la ora 16, în Sala Porolissum au avut loc prezentări de carte și recitaluri de poezie. Mai întâi, membrii Cenaclului „Vasile Lucaciu” din Cicârlău, coordonați de prozatorul și jurnalistul Nicolae Goja au vorbit despre creațiile lor literare. Părintele Gheorghe Pop din Seini, care a activat zece ani ca preot în Cicârlău și Dorel Macarie au recitat versuri, pictorul și prozatorul Vasile Jurje a adus în discuție amintirile sale despre satul din județul Maramureș, iar Maria Gârbe, bibliotecar, biograf și bibliograf, a prezentat volumul de poezie apărut sub îngrijirea sa, „Revelaţie şi calvar”, semnat de regretatul Ioan Bran. A mai fost lansat volumul apărut la Editura „Caiete Silvane”: „Cui îi pasă?” de Silvia Bodea Sălăjan. „Pentru mine, cel mai mare premiu este să știu că îmi citește cineva cărțile. Prin volumele mele vreau să transmit ceea ce-i frumos, partea luminoasă a sufletului meu vreau să o transmit celorlalți”, a spus autoarea sălăjeană.

De la ora 17 a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma. Expoziția dedicată bătrânilor din satul Marin cuprinde 12 portrete de mari dimensiuni și reprezintă o parte foarte mică din proiectul „Oamenii satelor”, început de documentarista și fotografa Patricia Marina Toma în urmă cu șapte ani. Fiecare fotografie este însoțită de o scurtă descriere și de câteva cuvinte-cheie, cum ar fi: bătrânețea, singurătatea, moartea, boala, spiritualitatea, cultura și relația dintre om și animal. „Sunt convins că aceste chipuri ale țăranilor sunt cam peste tot. Sunt aceleași chipuri, sunt aceiași oameni, e aceeași lume, care din păcate este pe cale de dispariție și este îmbucurător faptul că și Patricia Marina Toma și alții ca ea reușesc să o pună în valoare dintr-o perspectivă artistică și mă bucur că această expoziție a fost itinerată la Câmpulung Moldovenesc, la Bistrița și iată, și aici la Zalău”, a spus Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Expoziția de fotografie a fost completată și de două „instalații” cu lucruri colectate de la persoanele cuprinse în proiect, printre ele numărându-se: caietul pe care bunicul documentaristei a scris lista cu persoanele care să fie chemate la înmormântarea sa; caietul în care bunica sa își nota tensiunea, pastilele; tensiometrul, cartea de rugăciuni, ochelarii, pieptenele de os și năframa bunicii. Vernisajul a cuprins și un moment artistic, în care un grup de femei din corul bisericesc din satul Marin au cântat o priceasnă specifică Postului Mare, precum și proiecția unui scurt film documentar, intitulat „Bătrânețe”, realizat de Patricia Marina Toma și care abordează temele principale ale expoziției „Oamenii satelor”.
Prima zi a manifestării dedicate revistei culturale s-a încheiat cu o conferință susținută de Camelia Burghele: „Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z” și cu o lansare de carte semnată de cercetătoarea de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, „Şapte zile în Ţara Silvaniei. Un exerciţiu de antropologie culturală, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită”, volum apărut la Editura „Caiete Silvane”.
Vineri, 31 martie 2023, de la ora 11, au avut loc simultan desanturi scriitoricești la Colegiul Național „Silvania”, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” și la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău. Au participat la întâlnirile cu elevii şi profesorii: Ion Pițoiu-Dragomir, Dina și Florin Horvath, Viorica Mureșan, Imelda Chința, Viorel Mureșan, Traian Ștef, Nicolae Coande, Ana Paraschivescu, Viorel Tăutan, Doina Ira-Tăutan, Alice Valeria Micu, Silvia Bodea Sălăjan, Gheorghe Vidican, Gheorghe Glodeanu, George Vulturescu, Menuț Maximinian, Olimpiu Nușfelean, Angela Maxim și Ioan Maria Oros.
În aceeași zi, de la ora 12, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, au fost organizate ateliere de scriere creativă susținute de scriitori din județ și din țară, la care au participat elevi de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, de la Colegiul Național „Silvania” și de la Liceul Reformat „Wesselényi” din Zalău. Aceste ateliere, practice și interactive, au încurajat lucrul în echipă și au fost organizate în premieră în cadrul manifestării dedicate publicației reprezentative a Sălajului. „Să încercăm azi să fim creativi în limba română, în limba în care spunem cel mai important și cel mai scump cuvânt, care este mama. Eu o să vă propun un exercițiu de scriere, o scriere creativă”, a fost provocarea lansată de Marcel Lucaciu, poet și inspector şcolar de specialitate – limba şi literatura română. Textele participanţilor la atelierele de scriere creativă au fost analizate de Viorel Mureșan, Daniel Săuca, Alice Valeria Micu, Traian Ștef și Ana Paraschivescu.
De la ora 16 a urmat o manifestare dedicată poetului şi criticului literar Viorel Mureșan, la aniversarea unei vârste rotunde. „Împlinirea vârstei de 70 de ani de către Viorel Mureșan este un moment important și pentru revista «Caiete Silvane». Cu această ocazie, am editat un supliment al revistei «Viorel Mureșan – 70», cât și două cărți apărute la Editura «Caiete Silvane». Este vorba despre cartea de versuri «Monede în aer» și cartea de critică literară «Poarta de fildeș». Îl cunosc de mulți ani pe Viorel Mureșan, am statornicit o relație excepțională cu el și îi mulțumesc că și-a adus contribuția și la dezvoltarea revistei «Caiete Silvane»”, a spus Daniel Săuca, redactorul-șef al publicației de cultură din Zalău, care i-a și acordat poetului stabilit la Surduc o diplomă de excelență pentru întreaga activitate desfășurată în slujba poeziei românești cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Personalitatea poetului și criticului literar a fost evocată de: George Vulturescu, Nicolae Coande, Lucian Perța, Traian Ștef, Viorel Tăutan, Ion Pițoiu-Dragomir, Gheorghe Moga, Gheorghe Glodeanu și Olimpiu Nușfelean, iar fotoreporterul Ioan Moldovan, referent superior la Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare, i-a înmânat o diplomă de excelență pentru întreaga sa activitate depusă în domeniul creației literare, pentru dezvoltarea și promovarea vieții culturale sălăjene și pentru substanțiala sa contribuție adusă literaturii române contemporane, din partea instituției subordonate Ministerului Culturii. „Echinoxist până la măduva oaselor, Viorel Mureșan a scris și despre grupul de la «Echinox». El însuși este considerat unul dintre pilonii puternici ai echinoxismului. Îl vedeți în toate listele în care se vorbește despre «Echinox». Așadar Sălajul, «Caiete Silvane» are prin Viorel Mureșan un mare poet și un scriitor atent la cărțile celorlalți”, a spus scriitorul sătmărean George Vulturescu.
Ultima parte a manifestării a fost consacrată altor lansări și prezentări de carte și de reviste. Au fost prezentate următoarele cărți apărute la Editura „Caiete Silvane”: Lucian Perța, „Poeme paralele II”; Octavian Guţu, „Gânduri botezate şi cântecele vârstelor. Reflecţii subiective despre viaţă şi semne ale trecerii noastre prin ea”; Elena Ciobanca Opriş, „Bocşa – satul meu între document şi poveste – ediţia a II-a, revizuită”; Daniel Hoblea, in memoriam, „Sub semnul Cenaclului «Silvania» – cronici şi alte texte literare”; Viorel Gh. Tăutan, „Sosia (şase naraţiuni ameninţând să devină roman/e)”; Doina Ira-Tăutan, „Fata Măriuței” și Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, „27 de scriitori sălăjeni”. A avut loc și prezentarea cărții semnate de Marin Pop, „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”, volum apărut la Editura „Școala Ardeleană”, sub egida Academiei Române – Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundației Transilvania Leaders, Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Volumul dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la naștere și la 70 de ani de la trecerea în eternitate a fost lansat în 4 februarie 2023, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, în 17 februarie 2023, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și în 8 aprilie 2023, la Târgul de Carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca.
La finalul manifestării au citit din propriile creaţii sau și-au prezentat cele mai noi apariții editoriale următorii scriitori: Nicolae Coande, Dina Horvath, Alice Valeria Micu, Daniel Moșoiu, Viorica Mureșan, Ana Paraschivescu, Menuț Maximinian, Olimpiu Nușfelean, Gheorghe Glodeanu, Viorel Tăutan, Traian Ștef, Simone Györfi, George Vulturescu, Gheorghe Vidican, Marcel Lucaciu, Ioan Maria Oros, Daniel Săuca și Lucian Perța, Intermezzourile muzicale au fost asigurate de profesori și elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 
Ediția a XV-a a Zilelor revistei „Caiete Silvane” a fost o manifestare organizată cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău, Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Editurii „Școala Ardeleană”, Instituției Prefectului – Județul Sălaj, Cenaclului literar „Silvania”, Reprezentanței Zalău a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Asociației culturale „Creart”, Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Colegiului Național „Silvania”, Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Direcției Județene de Cultură Sălaj, Arhivelor Naționale ale României – Serviciul Județean Sălaj, Silvania Șimleu Silvaniei.

Alexandru-Bogdan Kürti

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours