Zalău 550

Estimated read time 3 min read

Zalăul, alături de alte câteva localități vechi ce au definit, într-un fel sau altul, legendara Țară a Silvaniei, și-a căpătat binemeritatul statut datorită elementelor care îl particularizează.

Evoluția sa îl face promițător și îmbietor, deoarece este situat în centrul unui județ de o frumusețe aparte și cu o pepinieră de oameni valoroși.

Dragi sălăjeni, se cuvine ca la momente aniversare, și nu numai, să ne dorim ca Zalăul, orașul nostru reședință de județ, să dăinuie în timp, de-a pururea, iar locuitorii lui să fie bucuroși că-i aparțin.

 

La mulți ani, Zalău!

La mulți ani, zălăuani!

Dinu Iancu-Sălăjanu,
Președintele Consiliului Județean Sălaj

 

***

 

Dragi zălăuani,

 

Am ajuns, iată, la un nou moment aniversar pentru comunitatea noastră. Anul acesta se împlinesc 550 de ani de la atestarea ca oraș-târg și 26 de ani de la declararea zilei de 1 August ca „Zi a Municipiului Zalău”.

Zalăul are o istorie cu care ne mândrim! Primele dovezi ale unor descoperiri arheologice de pe teritoriul municipiului datează încă din epoca neoliticului, iar un moment marcant a avut loc în 1 August 1473, când Matei Corvin a numit pentru prima dată Zalăul oraș-târg, oferindu-i acestuia independența economică.

De-a lungul anilor, orașul a trecut prin diverse procese de dezvoltare, astăzi fiind reședință de județ, centrul cultural al Sălajului și un important centru industrial. Întreaga comunitate zălăuană este exemplu de conviețuire pașnică, model de toleranță și respect reciproc. Populația Zalăului este formată din români, maghiari, germani, slovaci, evrei, romi și alte naționalități, o comunitate diversă, care a înțeles că prin acceptare și cu înțelepciune pot să trăiască în liniște și armonie.

Zalăul este arealul de la Poalele Meseșului de care Dumnezeu și istoria au hotărât să fim legați. În calitate de reprezentant al administrației locale pot spune că sunt mândru de istoria, tradițiile, cultura și oamenii pe care îi reprezint. Prioritatea mea este ca Zalăul să devină un oraș cu adevărat european și cred că fiecare investiție finalizată contribuie semnificativ la îndeplinirea acestui obiectiv. Mai sunt multe de făcut, dar lucrurile au intrat pe un făgaș normal, iar împreună, prin implicare și cu răbdare facem lucruri importante pentru Zalău.

Multă sănătate, dragi zălăuani! Putere de muncă, liniște și bucurii! Dumnezeu să aibă grijă de aceste locuri și să ocrotească Zalăul!

 

La mulți ani, zălăuani!

La mulți ani, Zalău!

 

Ionel Ciunt,

Primarul Municipiului Zalău

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours