Winery Dogs – Live in Košice

Estimated read time 3 min read

În Košice, ferestrele, portalurile și clădirile sacrale au devenit mai înalte în perioada goticului. Au redus dimensiunea omului și l-au îndoctrinat cu monumentalitatea lor. La acea vreme, biserica avea deja suficienți bani pentru a plăti constructorii, a căror operă era „wow”. Răspunsul firesc a fost să-ți înclini capul de pe admirabilul tavan înstelat, să-ți recunoști micimea și să scoți moneda din buzunar, un fel de îngăduință pentru imperfecțiunea ta umană. Ferestre înalte, elegante, rozete rotunde decorate cu sticlă colorată, care în cooperare cu razele soarelui alcătuiau un spectacol divin pentru oamenii obișnuiți. Pe fațada Domului Sf. Elisabeta, în Muzeul de Arheologie subteran sau în Capela Sf. Mihail se găsesc sute de pietre prețioase, semn al bogăției și opulenței.

În sala de concerte de la Košice am intrat printr-un tunel de piatră plin de graffiti, afară nu era vreo firmă, doar o mare de oameni. Parcă eram în perioada prohibiției. Dar înăuntru era o atmosferă caldă, un loc în care trăiesc subcultura, expozițiile, teatrul, cinematografele itinerante sau atelierele creative. Iar dacă vine  vorba de hard rock cu o doză de rhytm&blues sau cu puțin punk, și dacă se mai și numește Winery Dogs, atunci musai trebuie mers la Košice. Ceea ce face acest trio este o chimie echilibrată de instrumentiști, aflați în topul rockului mondial. Super-basistul Billy Sheehan și mega-toboșarul Mike Portnoy, alături de Richie Kotzen, ale cărui abilități nebunești de chitarist sunt perfect aliniate cu o voce atrăgătoare și plină de suflet, formează unul dintre cele mai apreciate grupuri de progresiv la momentul actual.

Setlistul concertului a fost axat pe piesele ultimului album, cu o remarcă specială pentru „Gaslight” și „Xanadu”. „Captain Love”, de pe cel de-al doilea disc, a fost piesa în care Kotzen a fost de neoprit. Totul tăios, fără niciun compromis. Desigur, talentele instrumentale ale lui Sheehan, Portnoy și Kotzen nu puteau să ocolească lumina reflectoarelor solo, așa că fiecare în parte ne-a uimit cu măiestria sa.

Timp de două ore am ascultat un super-grup, ce sigur va rămâne în istoria rockului. O seară magică, într-un oraș magic. Două zile mai târziu a venit vestea cea mare: Portnoy se întoarce la Dream Theater. Două motive de bucurie: că vom mai vedea concerte ca pe vremuri cu Dream Theater și că i-am văzut pe Winery Dogs (oare vor mai cânta?).

Discografie Winery Dogs:

 

* The Winery Dogs (2013)

* Hot Streak (2015)

* III (2023)

 

Componență Winery Dogs:

 

Mike Portnoy – tobe, backing vocals (Dream Theater, Adrenaline Mob, Avenged Sevenfold, Transatlantic, Yellow Matter Custard, Flying Colors, Liquid Tension Experiment, Metal Allegiance, Sons of Apollo, Neal Morse Band, BPMD)

Billy Sheehan – bass, backing vocals (Steve Vai, David Lee Roth, Mr. Big, Niacin)

Richie Kotzen – chitară, clape, voce (Poison, Mr. Big, Glenn Hughes)

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours