Viorel Gh. Tăutan, Fenomenul „Uioara felix”

Estimated read time 4 min read

Astfel am perceput, în derularea celor trei zile ale sfârșitului de mai 2025, Ediția a II-a a Taberei literare, acțiune cultural-artistică dedicată literaturii beletristice, preponderent poetice. Sper să emit acest incipit în asentimentul majorității participanților. Prin urmare, este de înțeles impulsul spontan de a vorbi/scrie despre un „fenomen literar” care mi-a oferit, în urmă cu un an, motivul opțiunii de a-mi exterioriza entuziast admirația și gratitudinea de pe poziția privilegiată de invitat la prima ediție, având în plus calitatea de novice, alături fiindu-mi prozatoarea Doina Ira-Tăutan, soția mea, aderenți împreună la statutul de membri al Cercului Literar de la Cluj*.

Cum a început?

Spirit inovativ și generos, poetă, prozatoare și eseistă, Emilia Poenaru Moldovan, originară din Ocna Mureș, a decis să reanimeze rodul grupării de studenți și tineri universitari, Cercul Literar de la Cluj (cum a fost numit și cum ar fi intrat pe deplin în istorie încă din 1939, dacă nu intervenea Dictatul de la Viena, nedrept și tragic act politic revanșard – 30 august 1940), astăzi numele cenaclului online pe care l-a înființat și îl conduce de la 1 august 2016, precum și al seriei de carte coordonată de cunoscuta scriitoare (Editura Colorama 2016-2024; Editura Casa Cărții de Știință din 2025)**.

Ideea declanșării unor acțiuni tematice, după modelul taberelor de creație, pentru membrii și simpatizanții actualului Cerc Literar, pe de o parte, și a plasării orașului natal, ca un gest de afectuoasă recunoștință față de locul copilăriei și al adolescenței, pe orbita centrelor cunoscute de cultură, pe de altă parte, s-a materializat în prima ediție din luna mai 2024. A fost un debut ovaționat și solicitat cu entuziasm pentru viitor, nu doar de către participanți, ci și de Primăria și Consiliul orășenesc.

Ediția recentă, găzduită de Cercul Literar de la ClujPrimăria Ocna Mureș și Asociația Mentorconsult, a valorificat experiența celei dintâi, dar și-a îmbogățit „repertoriul”, având și modelul altor întâmplări/festivaluri, printre care cel sălăjean, al întâlnirilor cu diferite categorii de cititori, cu preponderență elevi din instituțiile de învățământ preuniversitar. Așa se face că joi, 29 mai, scriitorii prezenți s-au întâlnit cu elevi și cadre didactice de la Liceul „Petru Maior”, iar a doua zi (30 mai), de la Școala Generală „Lucian Blaga”. Sentimente de bucurie și mândrie, spirit colegial, dialoguri antrenante, lectură publică, scenete interpretate de elevi, ospitalitate tradițională, revederi intercolegiale emoționante după mai bine de două decenii.

Ziua de 31 mai, de la ora 12, a fost dedicată întâlnirii cu cetățenii orașului iubitori de literatură. Locul: Incinta Casei Orășenești de Cultură „Ion Sângereanu”. Invitați speciali: Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, istoric, directorul revistei Steaua, și Viorel Mureșan, poet, eseist și critic literar, redactor-șef adjunct al revistei Caiete Silvane. A fost un regal de poezie, în lectura autorilor invitați, dar și localnici, pe fondul Baladei lui Ciprian Porumbescu, în interpretarea violonistică a poetei Cătălina Soare-Hüll. Întâmplare festivă încheiată pe malul Mureșului, într-un nou, mic și cochet local aparținând Complexului de Agrement Bellavi, unde amfitrioana noastră și-a surprins plăcut prietenii invitați, oferindu-le diplome de excelență, însoțite de câte un poem al fiecăruia, tradus în limba spaniolă de către Mioara Carceanschi Rîșnoveanu.

Însă fiecare seară, până târziu în noapte, era dedicată „cenaclului” participanților, acasă la generoasa organizatoare a Taberei, ocazie ideală de manifestare a spiritului confratern, glume amicale, camaraderești, cântec, dans, poezie. Dar și regretul de-a nu-i avea alături pe agreabila poetă Mirela Piciu Orban, din Bistrița, și năstrușnicul poet vasluian Marin Mîrza, participanți la prima ediție a Taberei de Literatură „Uioara felix”.

* În ambele dăți, mergeam la Ocna Mureș marcați impresionant de participarea la Festivalul Internațional „Primăvara Poeziei”, organizat și derulat admirabil de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Editura „Caiete Silvane” și redacția revistei cu aceeași denumire.

** „Cercul Literar de la Sibiu”, mișcare artistică și manifest, cu obiective realizate și revistă editată, este împlinirea ideii propuse de gruparea tinerilor studenți și cadre didactice universitare mutați, odată cu Facultatea de Litere și Filosofie, de la Cluj la Sibiu, s-a constituit până în prezent în destul de numeroase studii, printre care monografii de tip clasic (îi amintim pe criticul literar Petru Poantă și poetul Dan Damaschin).

Poate nu ai vazut...