Un nou volum de Octavian Guţu la Editura „Caiete Silvane”

Estimated read time 2 min read

În colecția „Scriitori sălăjeni” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut volumul semnat de Octavian Guţu: „Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie”.

„Titlul cărții «Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie» este unul personalizat. Acesta, adevărată «carte de identitate» a unei scrieri, are multiple semnificații. În primul rând, numele operei este unul polisemantic. În al doilea rând, fiecare termen component al titlului are semnificații esențiale. Astfel, dedicații, primul cuvânt, indică rezumativ sau sugestiv cuprinsul scriiturii. Sunt antologate principalele texte-dedicații pe care le-a însumat autorul din totalitatea celor din cărțile oferite. Confesiunile creatorului operei sunt de natură moral-intelectuală și nu fizică, deoarece «inteligența și sufletul sunt nivelurile superioare ale omenescului». Termenul-titlu este urmat de o metaforă revelatorie – «gânduri prețuitoare», ea sugerând că în dedicații, cititorul va cunoaște cugetări, idei, păreri de natură laudativă. Gândurile prețuitoare sunt izvorâte dintr-o gândire critică și pozitivă. Ele sunt o formă de a scoate în lumină valorile moral-intelectuale din chipul interior al omului; de asemenea, sunt generatoare de optimism pentru om. Ele sunt, deci tonice! Prin cartea mea, eu ofer o inedită culegere de gânduri alese «și pentru vecie», adică opinii despre aspectele moral-spirituale din semenii noștri, care nu sunt efemere, ci de lungă durată” (Octavian Guțu, dascăl de citire și simțire românească).

Octavian Guţu s-a născut la 23 februarie 1946, în satul Giurtelecu Şimleului, comuna Măerişte, judeţul Sălaj. A fost profesor de limba română (1969-2009) și director (1978-1990) al Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei respectiv inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj (1990-1997). La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a mai publicat volumul „Gânduri botezate și cântecele vârstelor”.

 

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

 

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours