Un nou proiect AFCN câștigat de CCAJS

Estimated read time 2 min read

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), instituție a Consiliului Județean Sălaj, a câștigat o nouă finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba despre proiectul cultural „Case călătoare”, aria tematică Patrimoniu cultural material, care a obținut o finanțare de 69.100 lei. Programul cultural se va desfășura din data de 1 aprilie până în 15 noiembrie 2022 în parteneriat cu Asociația  „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” și Asociația „Sinaptica”.

Prin acest proiect se va acorda sprijin pentru mutarea a două case tradiționale, reprezentative pentru județul Sălaj, din care una este acoperită cu paie, în Valcău de Jos. Proiectul sprijină o initiațivă privată, fiind și un prilej pentru organizarea unei tabere de voluntariat dedicată studenților la arhitectură, etnografie și inginerie, care pot realiza astfel o practică necesară pentru viitoarele profesii.

Proiectul este conceput în mod explicit pentru a oferi rezultate durabile. În primul rând, cele două case abordate prin proiect vor permite Asociației „Salvam Casele Albastre pe Valea Barcăului” să se dezvolte și să ofere servicii turistice, care să asigure finanțarea unor activități culturale non-profit.

La nivelul comunității locale, existența mai multor case tradiționale înseamnă un nucleu pentru dezvoltarea de activități turistice și activitati adiacente. Sesiunile de informare-instruire la rândul vor contribui la modificarea percepției localnicilor asupra oportunităților de dezvoltare a unor mici afaceri care să poată fructifica prezența punctului de interes turistic. De asemenea, se anticipează existența unui turism de tranzit, pe termen mediu, în comuna Valcău de Jos din județul Sălaj.

Mai multe detalii vor fi furnizate pe parcursul derulării proiectului.

Reamintim că în anul 2021 CCAJS a implementat cu succes două proiecte cofinanțate de AFCN, „Traseele caselor tradiționale sălăjene” și „Harta cântului sălăjean”.

Daniel Săuca,

Manager CCAJS

www.culturasalaj.ro

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours