Un nou album de artă la Editura „Caiete Silvane”

Estimated read time 3 min read
Catalog al expoziției personale de la Galeria Plan B din Berlin a artistului plastic sălăjean, Gheorghe Ilea.
Expoziția personală a avut loc în perioada 19 februarie-9 aprilie 2022 și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Aceasta a avut ca temă de bază o serie de picturi ale centralei electrice de termoficare (CET) Zalău, realizate de Gheorghe Ilea, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, între anii 2015 și 2019, în timp ce clădirea era în curs de demolare.
„Mi-a plăcut să lucrez la CET, aveam linişte. Pictam cufundat şi absorbit de imaginile pe care le alegeam. Rezervoare mari, ruginite, o întreagă ţesătură de ţevi, stâlpi de beton masivi, tavane găurite prin care se vedea cerul, ca niște guri deschise din care s-au extras câteva măsele, şi vegetaţia care apărea peste tot. Într-o sală mare, odată văruită în alb, unde se află şi acum un bazin cu apă, mi-am făcut o expoziţie, pentru mine şi porumbeii care trăiau pe acolo. Am schimbat de două, trei ori expoziţia la interval de trei luni, şi asta nu din cauza nu ştiu cărui concept, ci era mult mai practic să-mi usuc acolo pânzele decât să le aduc acasă. Mai erau şi turnurile, da’ ele se vedeau de departe. Ce se va alege de ele, se dărâmă? Nu se dărâmă?”
Gheorghe Ilea
Gheorghe Ilea s-a născut în anul 1958, în localitatea Bucea, județul Cluj. Locuieşte şi lucrează în Zalău. Dintre expozițiile sale personale enumerăm: „CET Zalău în demolare”, Plan B, Berlin (2022); „Demers de restaurare”, 2015-2022; „Exercițiu de umilință”, Tapiserie de Ana Lupaş 1960-1962; „Suprainfinit”, Bucureşti (2021); „Povestea mutării”, Plan B, Cluj (2014); „Tronicart 1300”, Muzeul Național de Artă Contemporană / Sala Dalles, Bucureşti (2012); „10 Paintings”, Plan B, Berlin (2010); „Păuşa”, Muzeul de Artă Cluj (2007) şi „Colaj”, City Hall Gallery, Lorsch (2004). Dintre expozițiile colective la care a participat amintim: „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări. Expoziția Achizițiilor de Opere de Artă”, Muzeul Național de Artă Contemporană, Bucureşti (2020); „Mircea Cantor, Vânătorul de imagini”, Musee de la Chasse et de la Nature, Paris (2019); „Double heads matches. A selection of contemporary artworks from four Romanian private collections”, New Budapest Gallery (2018); „KM/H. Utopies automobiles et ferroviaires 1913-2013”, Tour 46, Belfort & Musée du Château des ducs de Wurtemberg, Montbéliard (2013); „Figurative Painting in Romania 1970-2010, Romanian Cultural Resolution”, Spinnerei, Leipzig / Club Electroputere, Craiova (2010) şi „Ad hoc. Romanian Contemporary Art”, Ludwig Museum, Budapesta (1997).
„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours