Timișoara 2023: Promovarea diversității în cultură

Estimated read time 11 min read

Instituțiile partenere în implementarea programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” au pregătit, pentru următoarele șapte luni din 2023, un bogat program de evenimente culturale, concerte în aer liber, piese de teatru în spații neconvenţionale, festivaluri sau expoziţii interactive. O listă cuprinzătoare, cu evenimentele programate, se poate consulta pe pagina de internet: www.timisoara2023.eu.
Peste 2.500 de artişti vor performa în 30 de spectacole, în medie, în fiecare săptămână, miza fiind dezvoltarea municipiului Timișoara prin cultură. Deschiderea oficială a programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” a avut loc pe 17 februarie 2023. Tema principală este multiculturalitatea zonei Banatului și Transilvaniei, iar sloganul „Shine your light – Light up your city!/ Luminează orașul prin tine!” amintește de anul 1884, când Timișoara a devenit primul oraș din Europa iluminat stradal electric.
În 18 mai, la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, zece tineri compozitori selectați în cadrul Concursului Național de Compoziție „Retracing Bartók” își vor prezenta lucrările camerale, creații originale, pornind de la o serie de cântece și piese instrumentale arhaice, din colecția realizată de Béla Bartók, în urma cercetărilor sale etnomuzicologice. Proiectul dedicat unuia dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului trecut este inițiat și curatoriat de „Jazz Updates”, împreună cu pianistul Lucian Ban și cu violistul Mat Maneri. Cei doi artiști stabiliți la New York și-au lansat albumul „Transylvanian Folk Songs” în 18 noiembrie 2022, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
În data de 20 mai, va debuta „Baroque Watermusic” cu o serie de concerte, realizate cu instrumente de epocă, cu muzicieni îmbrăcați în costume de epocă. Concertele organizate de Asociația „Festivalul Baroc Timișoara” vor avea loc până în luna septembrie inclusiv, pe o ambarcațiune care va traversa Bega, iar publicul va fi prezent pe ambele maluri ale râului.
Cea de-a cincea ediție a Bienalei „Art Encounters – My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions” va avea loc între 19 mai și 16 iulie. Considerată un reper internaţional în rândul evenimentelor de artă contemporană, bienala va fi dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni, explorând potențialul acestora de a recupera realitatea ca o rețea de procese complexe. Programul va include „tururi ghidate cu artiștii invitați și curatorul bienalei, o conferință despre rolul NFT-urilor (NFT – acronimul de la «Non Fungible Token», care înseamnă un activ digital ce nu poate fi schimbat pe altceva, pentru că acesta este unic, n.r.) în instituțiile culturale și experiențele imersive ale artei cu Auronda Scalera și Alfredo Cramerotti, performance-uri de Arantxa Etcheverria și Anca Munteanu Rimnic, «Cyclops», concert susținut de Carlos Amorales, Enrique Arriaga și Philippe Eustachon, feat. Janiv Oron, tururi cu un tramvai populat de cunoscuta lucrare a artistului Carlos Amorales, Black Cloud, un picnic & discuții informale cu artiștii, întâlniri cu spațiile de tip artist run din Timișoara (Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan), precum și lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters la Librăria «La Două Bufnițe»”.
În cadrul proiectului „Dans Nomad”, Asociația „Unfold Motion” va aduce dansul contemporan mai aproape de locuitorii cartierelor timișorene, prin intermediul unor reprezentații coregrafice desfășurate în spațiul public și acompaniate de muzică live. Momentele coregrafice înregistrate în perioada 8-26 mai vor fi prezentate între 27 mai și 3 iunie, sub forma unei expoziții video („Dans Nomad Retrospectiv”) și prin intermediul unui performance de dans („Dans Nomad Introspectiv”).
Multiculturalitatea şi familiarizarea publicului spectator cu cele mai noi evenimente teatrale din regiune şi nu numai vor fi promovate în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru „TESZT”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Festivalul organizat între 21 și 28 mai își propune să fie o platformă de schimburi culturale, dar şi o invitaţie la dialog cu artişti şi oameni de teatru.
Un alt eveniment interesant este programat între 26 mai și 11 iunie. „Narațiuni Sonore”, organizat de Asociația „Simultan”, constituie un traseu fizic și imaginar care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social.
„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” își propune să fie și un spațiu care dezvoltă atitudinea critică și cristalizează o voce ale cărei ecouri vor produce reverberații atât pe plan local, cât și peste hotare. Ana Blandiana este invitată de Universitatea de Vest din Timișoara să conferenţieze în cadrul seriei de evenimente grupate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală”. Conferința „De la «Românul s-a născut poet» la «Asta-i poezie!»” este programată pe data de 7 iunie. Instituția de învățământ superior și centrul de cercetare din vestul României a găzduit prelegeri ale unor personalități majore ale artei și științei mondiale, precum cele ale laureaților Premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei: scriitorul turc Orhan Pamuk (3 aprilie) și cercetătorii francezi Jean-Marie Lehn (11 aprilie) și Jean-Pierre Sauvage (18 mai).
Luna iunie vine cu o sumedenie de festivaluri. Între 16 și 18 iunie, Aeroportul Utilitar „Cioca” va găzdui cea de-a cincea ediție „Flight Festival”, singura manifestare artistică de edutainment (divertisment educațional) din această regiune a Europei, bazându-se pe fuziunea inedită între muzică, artă și tehnologie.
Festivalul „Launmomentdat în parc”, organizat de Asociația „La Figurat”, revine cu a șasea ediție, între 9 şi 11 iunie 2023, în Parcul Regina Maria din Timişoara, incluzând concerte, spectacole, ateliere, degustări și alte activități. Scopul festivalului este de a familiariza publicul tânăr cu cele mai recente tendințe din cultura muzicii electronice. Artiștii internaționali anunțați pentru ediția 2023 sunt: Alma Negra live band, Hiroko Hacci, Mad Professor, So, Soichi Terada live și Tapan live band.
Între 28 iunie și 2 iulie va avea loc cea de-a 11-a ediție a „JAZZx”, organizată de Muzeul Național al Banatului, produsă și dezvoltată de Asociația „Centrul Cultural PLAI”. În cadrul festivalului dedicat muzicii jazz și influențelor sale, publicul va avea ocazia să asculte un spectru divers de stiluri muzicale, de la jazz modern și fusion, până la soul.
Tot în luna iunie va fi organizat și Festivalul „Impuls”, de către Institutul Francez Timișoara și Asociația „Unfold Motion”, care își propune să folosească artele spectacolului și arhitectura participativă pentru a dezvolta noi modele de acțiune pentru a promova participarea activă la împărtășirea unor valori europene comune, precum respectul, solidaritatea și incluziunea. Vor participa artiștii și arhitecții francezi din Asociația „Le Plus Petit Cirque du Monde” și jurnaliștii de la „Radio Live”.
Între 19 iunie și 19 iulie se va putea vizita la Galeria „Jecza” expoziția de sculptură „(La) Limitele Reprezentării”, organizată de Fundația Interart Triade. În cadrul expoziției, care își propune să aducă în centrul atenției periferia consolidată istoric a unor grupuri culturale semnificative atât istoric, cât și etnic, vor prezenta lucrări artiști născuți, educați și activi din zona Banatului și Transilvaniei.
Renumitul actor american John Malkovich va urca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. În 23 iulie, pe scena teatrului timișorean va interpreta rolul unui criminal în serie, în piesa „The Infernal Comedy”, în regia lui Michael Sturminger.
Unul dintre momentele principale ale programului cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, spectacolul de teatru cu marionete gigantice și muzică live „Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” este programat între 25 și 30 iulie. Organizat de Asociația „Prin Banat”, spectacolul inspirat de povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862 „redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte. De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, spectacolul reușește să pună în valoare cunoscutul basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate”.
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est din anul curent și punctul culminant al programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” va avea loc în luna septembrie. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată de Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, va fi găzduită în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 de către instituția muzeală amplasată în Palatul Baroc din Piața Unirii din Timișoara. Ampla expoziție dedicată pionierului sculpturii moderniste va aduce în fața publicului peste o sută de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Conform organizatorilor, expoziția va reuni sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România.
Între 1 septembrie și 29 octombrie, Asociația „Prin Banat” va propune o multitudine de evenimente în cadrul Festivalului „Cămine în mișcare”. Poveștile adevărate legate de fenomenul migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei vor fi transpuse în diverse forme de artă (spectacole de teatru, proiecții de film documentar, conferințe, expoziții de artă naivă și tururi ghidate) și prezentate publicului larg.
Un alt festival va avea loc între 22 și 24 septembrie. Asociația „La Figurat” va organiza Festivalul „Sabotage”, care va aduce împreună artiști cu experiențe și convingeri diferite, punând în evidență schimburile culturale dintre aceștia.
Între 20 și 30 septembrie, Teatrul German de Stat Timișoara va găzdui cea de-a noua ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care își propune să exploateze tendințele inovatoare, europene, din artele spectacolului, și să prezinte forme teatrale diverse precum: dramaturgie contemporană sau texte clasice montate într-un stil contemporan, teatru documentar sau teatru cu mize socio-politice, teatru de animație sau teatru de marionete, formate teatrale inovatoare exprimate prin intermediul noilor media și al elementelor performative.
Timp de două luni, între 1 octombrie și 30 noiembrie, va avea loc ediția a treia a stagiunii de dans contemporan „DINAM”, ce va include zece spectacole de dans contemporan (trei producții locale, cinci producții naționale și două producții internaționale). Reprezentațiile vor fi succedate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu artiștii invitați. Stagiunea își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta.
Între 13 și 15 octombrie, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” va găzdui festivalul de gastronomie artizanală „La Pas”. Evenimentul organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare va aduce împreună peste 50 de artizani și va include un program artistic complex, cu artiști locali, din țară, precum și din Ungaria, Italia și Portugalia.
Între 26 și 29 octombrie, Asociația „La Figurat” va organiza târgul de publicaţii independente „Sit+Read Artbook Fair”, cu invitaţi naţionali şi internaţionali, expoziţii, ateliere, conferinţe, proiecţii de film, având ca principal obiectiv promovarea tiparului independent. Vor fi promovați tinerii artişti din zona creativă, cu accent pe ilustraţie, grafică de carte, fotografie, benzi desenate, afişe sau publicaţii în serie limitată.
Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Asociația „Timișoara 2023”, evenimentele fiind realizate preponderent de către operatori culturali din orașul de pe Bega. Timișoara, al doilea oraș din România desemnat Capitală Culturală, după Sibiu în anul 2007, împarte în 2023 titlul onorific conferit de Parlamentul European cu orașele Veszprém din Ungaria și Elefsina din Grecia.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours