Sub semnul magic al Poeziei

Estimated read time 4 min read

Tradiționala întâlnire a poeților români și maghiari a fost reluată la Zalău, după trei ani. Cea de-a XX-a ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza” a fost organizată de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și UDMR Sălaj, în perioada 20-21 mai 2022. Parteneri în organizarea manifestării au fost: revista de cultură „Hepehupa”, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceul Reformat „Wesselényi”, Colegiul Național „Silvania”, Liceul de Artă „Ioan Sima”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Casa Municipală de Cultură Zalău, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Sălaj a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

În prima zi a festivalului au avut loc simultan desanturi scriitoricești la licee și colegii din Zalău, respectiv la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceul Reformat „Wesselényi”, Colegiul Național „Silvania”, Liceul de Artă „Ioan Sima” și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”. De la ora 16, manifestarea s-a mutat în sala „Porolissum” a instituției de cultură din subordinea Consiliului Județean Sălaj. Cu rol de principal organizator, Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a adresat un cuvânt de salut invitaţilor. Au urmat: concertul de vioară susținut de Zalai Antal; vernisajul expoziției de pictură „Muntele” al taberei de la Rimetea, prezentat de pictorul și muzeograful Szabó Attila; proiecția fotodocumentarului realizat de Bálint Tibor, despre edițiile anterioare ale festivalului de poezie. S-a ținut și un moment de reculegere în amintirea colegilor şi prietenilor Festivalului „Primăvara Poeziei” trecuți în eternitate. Szöke Ana, referent în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și inițiatoare a manifestării literare, a fost premiată de Daniel Săuca pentru rolul avut în organizarea festivalului.

Au urmat tradiționala întâlnire a poeților români și maghiari și lansarea antologiei bilingve „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza 2022”, apărută la Editura Caiete Silvane. În antologie au fost incluse poezii semnate de 39 de autori români și maghiari. Poeții Balázs F. Attila, Simone Györfi, Demény Péter, Dina Horvath, Devecseri Zoltán, Marcel Lucaciu, Egyed Emese, Angela Maxim, Halmosi Sándor, Alice Valeria Micu, Jász Attila, Viorica Mureșan, Molnár Andi, Ion Piţoiu-Dragomir, Molnár Henrietta, Emilia Poenaru Moldovan, Oláh András, Daniel Săuca, Simonfi István, Viorel Tăutan și Kiss Lehel și-au citit versurile a căror traducere s-a putut auzi în recitarea unor eleve. În finalul întâlnirii s-a dat citire poeziei „Epilog”, semnată de regretatul Daniel Hoblea.

În a doua zi a festivalului, de la ora 9:30, la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a avut loc Concursul judeţean de recitare din poezia românească, în timp ce, de la aceeași oră, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj s-a desfășurat Concursul de recitare în limba maghiară. Evoluţiile elevilor de la şcolile gimnaziale, licee şi colegii din judeţul Sălaj au fost apreciate de jurii formate din scriitorii: Marcel Lucaciu, Ion Pițoiu-Dragomir și Alice Valeria Micu, respectiv Halmosi Sándor, Egyed Emese, Balász F. Attila, Jász Attila, Rosz Rita și Gergye Rezső.

Prima ediție a Festivalului „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza” a avut loc în anul 2001. Manifestarea a crescut de la an la an, devenind un reper important în viaţa culturală a Sălajului. În 2022, festivalul a ajuns la cea de-a XX-a ediție, o cifră semnificativă și a demonstrat încă o dată că prietenia româno-maghiară, sub semnul magic al Poeziei, poate fi roditoare.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours