Sigiliul Prefecturii județului Sălaj (1946)

Estimated read time 3 min read

La Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale din București (Dudu Velicu, dosar nr. 1227) se află un sigiliu care a aparținut, în 1946, Prefecturii județului Sălaj. Sigiliul are formă rotundă (42 mm), este imprimat cu tuș purpuriu și are în emblemă stema mică a României de la 1921 care, conform art. 2 din Legea pentru fixarea stemei Regatului României, întregit cu ţările surori unite („Monitorul Oficial” nr. 92 din 29 iulie 1921, pp. 3569-3573), se întrebuința „pe sigile şi ştampile oficiale”.

Stema amintită mai înainte se compune dintr-un scut încărcat cu o acvilă, reprezentată în întregime și din față, cu aripile deschise și cu zborul în jos, cu capul spre aripa dreaptă, purtând pe cap o coroană închisă, ținând în cioc o cruce, în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stângă un sceptru terminat în floare de crin. Pasărea are pe piept un scut asemănător cu cel de mai înainte, dar de dimensiuni mai mici, sfertuit, cu insițiune, cuprinzând în cartierul 1 stema heraldică a Țării Românești – acvila cruciată flancată la dreapta de soare, la stânga de semilună, în 2 stema heraldică a Moldovei – un cap de bour, redat din față, cu stea între coarne, flancat, în dreptul botului, de o roză la dreapta și de o semilună conturnată la stânga, în 3 stema Banatului cu vechiul Banat românesc al Severinului – un pod cu două deschideri boltite din care iese un leu, în 4 stema Transilvaniei cu părțile Maramureșului și Crișanei – un brâu din care iese, în partea de sus, o acvilă însoțită de soare la dreapta și de semilună conturnată la stânga, iar în partea de jos șapte turnuri de cetate; în insițiune armele Dobrogei – doi delfini afrontați, cu cozile ridicate. Peste tot, armele Casei de Hohenzollern: scut scartelat, având în cartierele 1 și 4 argint (metal reprezentat convenţional prin câmp alb, respectiv suprafaţă liberă) și în cartierele 2 și 3 negru (culoare reprezentată convenţional prin linii verticale suprapuse pe linii orizontale). Scutul mare este timbrat de coroana de oțel a României.

În exergă, mărginită la exterior de un cerc liniar, legenda: * Regatul României * Prefectura județului Sălaj.

Planșa cu stema mică a României de la 1921 se află, de asemenea, la Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale (Comisia Consultativă Heraldică, dosar nr. 3).

Sigiliul Prefecturii județului Sălaj (1946).

Sursa: Serviciul Arhive Naționale Istorice

Centrale

 

Stema mică a României de la 1921.

Sursa: Serviciul Arhive Naționale Istorice

Centrale

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours