Scriitorul Florin Bican, la Zalău, despre lectură, cărți și reciclări

Estimated read time 5 min read

Scriitorul și traducătorul Florin Bican a fost prezent, miercuri, 28 februarie 2024, la Zalău, invitat fiind la două lecturi publice organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău a fost gazda celor două sesiuni de lectură publică. Au participat circa 800 de elevi zălăuani.

Oaspetele a fost introdus publicului de către Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Județului Sălaj. „Cu siguranță, domnul Florin Bican este o personalitate a literaturii române contemporane. Îi mulțumim că se află azi la Zalău, la două lecturi publice. Datorită cererii foarte mare pe care am avut-o, am decis să organizăm aici aceste lecturi”, a spus Daniel Săuca. El a mulțumit participanților și a spus că s-a stabilit un record de participare la o lectură publică organizată de instituția de cultură din reședința Sălajului.

Scriitor cu mare har de povestitor, Florin Bican a vorbit despre importanța cărților și a lecturii și i-a îndemnat pe elevii prezenți să învețe limbile străine de circulaţie internațională. A mai spus că este, în primul rând, un cititor.

„Mă bucur să fiu aici și mai ales mă bucur să mă întâlnesc cu atâția copii, care cred că sunt cititori. Sunt copleșit de prezența voastră în număr atât de mare. Vă mulțumesc și vă anunț că suntem noi între noi. Am fost invitat aici ca autor, ca scriitor, dar pentru că ați venit din propria inițiativă și într-un număr așa de mare, o să vă fac o mărturisire. În primul rând, nu sunt scriitor. În primul rând, sunt la fel ca voi, cititor. Asta este principala mea preocupare și vă mai spun un secret, dacă tot am început cu confesiunile. Nimeni nu poate ajunge scriitor fără să fie, în primul rând, cititor; nu doar să fi citit în copilărie, ci să citească tot timpul, ca o preocupare, ca o ocupație constantă. Cărțile se nasc din alte cărți. Acesta este secretul scriitorilor. Deci sunt, în primul rând, cititor, în al doilea rând, traducător. De câte ori citesc o carte într-o limbă străină, care îmi place foarte mult, simt nevoia să o traduc în română, pentru cei care nu cunosc limba respectivă încă. Sfatul meu este să învățați limbile de circulație, cel puțin, să puteți citi în original. În al treilea rând, sunt și scriitor, pentru că de câte ori citesc o carte care-mi place, parcă îmi vine să scriu și eu una, nu la fel. Unele cărți sunt absolut perfecte, nu pot fi reproduse, dar îmi propun să scriu o carte în care să vorbesc despre aceleași lucruri. Și așa s-au născut toate cărțile mele. Ele sunt, ceea ce îmi place mie să numesc, reciclări”, a spus scriitorul născut în 1956. În volumul publicat în 2014, „Şi v-am spus povestea aşa. Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși”, Florin Bican a actualizat mai multe basme românești printr-o rescriere originală și amuzantă.

Florin Bican a povestit cum a ajuns să scrie la o vârstă fragedă: „Aveam nouă ani când am citit pentru prima dată basmele Fraților Grimm, în vacanța de vară de după clasa a doua. Tare mult mi-au plăcut, și după le-am recitit o dată și încă o dată… Cam pe la a cincea lectură m-am cam plictisit și îmi părea rău că m-am plictisit, pentru că erau niște basme foarte frumoase. Dacă le citești de cinci ori, normal că știi ce urmează la fiecare rând. Așa că mi-a venit ideea să scriu eu un basm nou de Frații Grimm. Atunci mi se părea perfect logic, numai că nu știam cu ce să încep. Intrasem într-o criză de inspirație, înainte să încep. După un timp mi-a venit ideea salvatoare, am luat creionul și am scris începutul poveștii: «A fost odată ca niciodată». Nu foarte original veți spune, dar v-am avertizat că îmi plăcea să reciclez, înainte să cunosc cuvântul reciclare. Mi-a plăcut grozav, pentru că suna exact ca în Frații Grimm, și acolo, poveștile începeau cu «A fost odată ca niciodată». Știam că va trebui să creez o serie de întâmplări noi și după ce m-am mai gândit, mi-a venit soluția”.

Unul dintre scriitori preferați ai lui Florin Bican este Roald Dahl, autorul britanic de nuvele și povestiri, care a creat unele dintre cele mai apreciate povești pentru copii. „Roald Dahl a scris și versuri, de care mă simt foarte apropiat, pentru că în ele reciclează povești, de la «Scufița Roșie» la «Albă ca Zăpada» în versuri”, a spus Florin Bican și a recitat un poem, în parte traducere, în parte contribuție personală, care ține locul prefeței volumului de versuri „Rime revoltătoare”, scris de Roald Dahl. Poemul este inspirat de „Mike Teavee”, personaj din „Charlie și Fabrica de Ciocolată”. Bican a citit și o scurtă poveste în proză, despre cum a început să citească. Intitulată „Tobă de carte”, povestea a fost publicată în „Jocuri și jucării”, volum colectiv apărut la Editura Arthur. În finalul lecturii, i-a încurajat pe elevi să participe la taberele de creație pentru copii și a răspuns întrebărilor participanților.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours