Scriitor de perspectivă

Estimated read time 3 min read

Oana Moldovan

Un să meri și ce să faci, când ești în buzunar cu șapte lei și ăia cheltuiți pe-un obicei. Pornești la drum și te gândești că la vreun om cult, cu mustață de actualitate și ceas știrb de buzunar, i s-a face milă și ți-a’ da ceva traducere la ce se întâmplă în jurul tău.

Și pleci de acasă, încântat, cu speranțe de ajungeri, cu vise de lansări, citiri și analize. Voie bună. Plutești în reverie, pe străzi cu praf și mâzgă de petrol. Când treci agale, prin oraș, pe lângă furturi de colț și balegă pe asfalt, tu visezi la careva margine de geam spart, sau cum o frunză, în dansul ei natural, parcă te-a mângâiat pe obraz. Și scrii, da, cum să nu? Observ. Ești încântat că mai ai pastă, și, pe ce apuci, pe ambalaje, hârtie igienică, bandaje.

Te crezi artist. Asta, până îți deschizi gura, bineînțeles, că atunci, nenorocire în convorbire. Știi vorba aia, râs cu plâns… Dar nu, nu, trecem peste, ne-am luat ziar, ne-am remodelat statutul. Trimiți la domni și doamne cărți poștale, din aventura ta cea mare. Copile… Nu știi tu, cruzimea este de natură contemporană, te faci de noroc și pleci mai departe, în speranța că te uită, dar apa are memorie, se scurge, azi și mâine, și tu rămâi.

Și ți-ai găsit un seamăn, un caracter de primar, cât de-aici și până la periferie, da zici că-i pe viață, puiule. Îți pui voal de marmură peste izmene și te crezi statuie, încetinel. Drumu-i lung și-ai obosit, gata, nu mai vrei să fii scriitor? Dilema îi scurtă și pe doi. Harta ți-i la sfârșit.

Rămâi cu pete de rușine pe sub barbă, strigă roșeața peste sat. Treaba e în imposibilitatea de a te ierta pe tine însuți. Mesteci cozi de mușețel și te îneci în petale. Patetic în cârcotire. Te duci la nenea înțeleptu’, ca ultima măsură de reversă și îți oferă:

– Hai, gata, ’napoi la napolitane.

Oana Moldovan, născută în 12 octombrie 2003, este studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Psihologie. A absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, fiind membră a cercului „Micii Blandieni Bistrițeni” de la Palatul Copiilor Bistrița încă din ciclul primar. E câștigătoarea Premiului I la Concursul Regional „La hanul lui Mânjoală”, de la Mărișelu, aprilie 2019, la secțiunea scenarii, a Premiului I la Concursul Național de creație artistică „Amândoi în aburul pâinii”, Târgu Mureș, martie 2021, a Premiului Revistei Mișcarea literară la Saloanele „Liviu Rebreanu”, Concurs Național de Proză, Bistrița, 2021 și a altor concursuri de profil. A citit eseu în Cenaclul „George Coșbuc”, Bistrița, în februarie 2020 și cu prilejul unor microrecitaluri colective. A fost publicată în antologiile creative Zece teme și-un poem, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2012, Plantația de cuvinte, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020, Conexiuni, Editura Techno Media, Sibiu, 2022, în suplimentele literare Mesagerul literar și artistic, Răsunetul Cultural, în revistele Nova Didactica, Semn, Mișcarea literară etc. În proiectul Erasmus „ICT Olympic Games”, în care Palatul Copiilor Bistrița a fost partener, a făcut parte din echipele care au reprezentat România în Bulgaria și în Turcia (2022), cucerind prin inteligență, șarm și dezinvoltură.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours