Revista „Accents francophones”, nr. 7, dedicată „Zilei Internaționale a Francofoniei” – 20 martie 2024 –

Estimated read time 2 min read

Revista Accents francophones”, nr. 7/2024, cuprinde articole de interes pentru profesorii de limba franceză, pentru francofoni și francofili, despre importanța multilingvismului, a limbii franceze în Uniunea Europeană, aceasta fiind tot mai promovată în toate instituțiile europene.

Mereu interesați de munca lor zilnică cu elevii, profesorii noștri abordează teme privind strategii și metode de predare a limbii franceze, propunând noi metode activ-participative, care să corespundă nevoilor și așteptărilor elevilor din lumea de azi. Unii apreciază în mod deosebit integrarea imaginii în câmpul pedagogic, ca fiind cea mai veche metodă în procesul de învățare, de asemenea traducerea, ca metodă eficace de învățare, facilitând comunicarea între oameni.

Sunt tratate teme diverse, cu două cărți care ne vorbesc de profesori plini de energie, vivacitate și vitalitate, deoarece viața le-a oferit privilegiul să lucreze zilnic cu tineri din liceele tehnice, temă pusă în evidență de scriitorul Dominique Resch.

În sfârșit, românii, nicidecum Guvernul României, reușesc să-i aducă un amplu omagiu marelui sculptor român, compatriotului nostru, prin expoziția de mare succes de la Timișoara, din 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”, dorind ca lumea întreagă să-l cunoască pe cioplitorul în piatră Brâncuși, plecat din Oltenia, cu diacritice, așa cum i-a fost numele, în țara sa natală.

Marele eveniment sportiv Jocurile Olimpice și Paralimpice de Vară, pregătit cu minuțiozitate pe Sena, în inima Parisului, se va deschide în 26 iulie 2024, la a XXXIII-a ediție, fiind celebrat centenarul de la prima ediție a Jocurilor Olimpice organizate în Franța (1924), la inițiativa lui Pierre de Coubertin.

Un foarte interesant articol încheie această revistă francofonă, este vorba de întemeierea orașului Montreal (1642), dar istoria acestuia este mult, mult mai veche.

Nu lipsește nici de data asta un proiect Erasmus+, coordonat de CNS Zalău, care are ca temă inteligența artificială în serviciul dezvoltării competențelor cheie europene.

Miercuri, 20 martie 2024, în cadrul expoziției „Ziua Internațională a Francofoniei”, realizată de elevii Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, profesorii din județ, și nu numai, pot răsfoi revista Accents Francophones”, promovată și susținută de un grup de profesori de limba franceză din Sălaj.

 

 

ARPF – Filiala Sălaj,

prof. dr. Cosma Dorin

 

 

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours