Producția editorială a anului 2023 în Sălaj

Estimated read time 21 min read

În anul literar 2023, un număr de 40 de cărți au văzut lumina tiparului la Editura Caiete Silvane și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, revista „Caiete Silvane” a apărut lunar, iar trei creatori de literatură au fost aniversați prin editarea unor suplimente ale publicației de cultură reprezentative a judeţului Sălaj.

Pornind de la informaţiile bibliografice extrase din „Catalogul cărților în curs de apariție”, elaborat de Biblioteca Naţională a României, din lista „Autori sălăjeni – cărți editate în 2023 în colecțiile Bibliotecii Județene Sălaj” (furnizată de Mariana Lucia Marian, manager al Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj) și de la semnale editoriale din mass-media, facem o scurtă trecere în revistă a cărților apărute în 2023 la edituri din Sălaj şi a celor publicate de scriitorii sălăjeni la edituri din alte judeţe.

În 2023 au fost publicate volume la opt dintre colecțiile Editurii Caiete Silvane.

Colecţia „Scriitori sălăjeni” a fost îmbogățită cu nouă volume: „ok.ds” de Daniel Săuca, „Poarta de fildeş. Însemnări de cronicar” de Viorel Mureşan, „Sosia (şase naraţiuni ameninţând să devină roman/e)” de Viorel Gh. Tăutan, „Breviar de cuvinte şi expresii” de Gheorghe Moga (cu o prefaţă de Viorel Mureşan), „Sub semnul Cenaclului «Silvania» – cronici și alte texte literare” de Daniel Hoblea, in memoriam (cu o prefață semnată de Daniel Săuca), „Gânduri botezate şi cântecele vârstelor. Reflecţii subiective despre viaţă şi semne ale trecerii noastre prin ea” (prefață de Viorel Mureşan) și „Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie” de Octavian Guţu, și „27 de scriitori sălăjeni” – antologia Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj. Carmen Georgeta Ardelean, Simona Ardelean-Samanta, Silvia Bodea Sălăjan, Ioan-Vasile Bulgărean, Imelda Chința, Maria V. Croitoru, Simone Györfi, Györfi-Deák György, Dina Horvath, Florin Horvath, Mioara Lazăr, Marcel Lucaciu, Flavius Lucăcel, Angela Maxim, Ancuța Mărieș, Alice Valeria Micu, Augustin Mocanu, Viorel Mureșan, Viorica Mureșan, Ioan Maria Oros, Ileana Petrean-Păușan, Ion Pițoiu-Dragomir, Teodor Sărăcuț-Comănescu, Daniel Săuca, Doina Ira-Tăutan, Viorel Gh. Tăutan și Artemiu Vanca sunt prezenți în antologia apărută la Editura Caiete Silvane, sub egida Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj, și pentru a fi mai bine cunoscuți publicului iubitor de literatură din județul nostru și nu numai.

Cinci volume au apărut în cadrul colecţiei „Poesis”: „Monede în aer” de Viorel Mureşan, „Sub bolțile iubirii” de Angela Maxim, „Așezări interioare” de Pîrvu Ionică, „zgomote din camera obscură” de Pethő Lorand și „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry 2023”.

În ancheta literară „2023 – Bilanț”, publicată în ultimul număr din anul 2023, în revista „România literară”, la întrebarea: „Ce cărți și evenimente literare din acest an le considerați importante?”, doi dintre respondenți au nominalizat și volumul de poezii semnat de Viorel Mureșan. Este vorba despre Kocsis Francisko, cunoscut poet, prozator, traducător, publicist din Târgu Mureș și Ion Pop, profesor universitar, poet, critic și istoric literar, membru corespondent al Academiei Române. „Am fost atent, ca de obicei, mai ales la cărţile de poezie, citind mai puţină proză. Printre volumele poeţilor, cred că pe un loc de frunte se situează «Introducere în poezie» (Editura Charmides) de Ion Mureşan, poetul mereu surprinzător, admirabil regizor al propriului discurs, cu o imaginaţie insolită între oniricul şăgalnic-ironic, şi expresionismul de mare forţă, cu atmosferă de «pictură metafizică». Un nou «sezon elegiac», dintre cele mai tulburătoare din toată poezia sa, este cel din poemele de sub titlul «Azi» de Ioan Moldovan (Editura Limes). În alt registru imaginar şi stilistic, notez poemele fantezist-ironice ale lui Viorel Mureşan, imagist insolit-manierist, cu iluminări suprarealiste, egal cu sine ca viziune şi subtil artizanat verbal – din «Monede în aer» (Ed. Caiete Silvane)”, a precizat filologul Ion Pop, mentorul grupului „Echinox”.

Volumul „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry 2023”, apărut în urma colaborării Editurii Caiete Silvane cu Editura AB ART din Ungaria, a fost lansat în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry”, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în 4 mai 2023. Scriitori antologați au fost: Silvia Bodea Sălăjan, Simone Györfi, Dina Horvath, Marcel Lucaciu, Alice Valeria Micu, Viorel Mureșan, Viorica Mureșan, Ioan F. Pop, Ion Pițoiu-Dragomir, Daniel Săuca, Doina Ira-Tăutan, Viorel Gh. Tăutan, Ion Mureșan, Ana Blandiana, Balázs F. Attila, Gašper Malej, Glorjana Veber, Halmosi Sándor, Alicja Maria Kuberska, Simonfi István, Fehér Imola, Simonfy József, Laura Garavaglia, Robert Simonišek, Szente B. Levente, Lulzim Tafa, Zalán Tibor, Viola Szandra, Pál Daniel Levente, Oláh András, Molnár Andrea, Maria Mistrioti, Kürti László, Kiss Lehel, Jeton Kelmendi, Phan Hoang, Egyed Emese și Kieu Bich Hau. Spre deosebire de edițiile anterioare, în volumul din 2023, pe lângă poeții români și maghiari, apar și scriitori din alte țări, cu poeme traduse în limbile română și maghiară. Volumul are o prefață de Daniel Săuca și o postfață de Balázs F. Attila, cei doi fiind editorii cărții.

În Colecţia „Roman” au fost publicate trei volume: „Cifra de aur” de Silvia Bodea Sălăjan, „Fata Măriuţei” de Doina Ira-Tăutan și „Răzvrătirea nebunilor” de Paul Beldi Ladislau.

În Colecţia „Monografii” au văzut lumina tiparului: „Bocşa – satul meu între document şi poveste – ediţia a II-a, revizuită” de Elena Ciobanca Opriş (volumul cuprinzând texte introductive de: Marin Pop, Camelia Burghele, Cornel Udrea și Cornelia Violeta Popescu), „Monografia satului Vădurele” de Aurel Medve (cu o prefaţă de Marius-Mirel Matyas) și „Fântânele-Rus. Istorie şi actualitate – monografie” de Niculae Costin.

În Colecţia „Memoria” au fost publicate următoarele titluri: „Iuliu Maniu. Politică şi morală” de Cristian Borz și Ana-Maria Borz (volum apărut în coeditare cu editura clujeană Școala Ardeleană, având o prefață semnată de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”), „Prin labirintul ipotezelor judiciare” de Ioan Oros-Podişan, „Căutătorul de cuvinte. Şi de imagini…” de Marin Ştefan, și „Destinul unei vieţi zbuciumate” de Ileana Graţiana Pop, cu o prefaţă de Florica Pop.

Cataloagele concepute de artistul vizual Radu Șerban, „Simpozionul Internaţional de Arte Vizuale «Arta în Grădină», ediția a XI-a, Grădina Botanică «Vasile Fati», Jibou (9-19 august 2022)”, respectiv „Kancsura. Prolog singuratic” și „Kancsura. Vreau să te păstrez!” ale pictorului clujean Kancsura István, au apărut în cadrul colecţiei „Arte Vizuale”.

Două cataloage ale pictorului, poetului și dramaturgului Flavius Lucăcel, apărute la Editura Caiete Silvane, au fost prezentate în cadrul unor evenimente culturale de anvergură: „Silvania” la Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția în 18 august 2023, cu prilejul expoziției de artă omonime, respectiv „Transilvania frumuseții”, cu ocazia vernisajului expoziției cu același nume, din 19 noiembrie 2023, de la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia.

Și în cadrul colecţiilor „Restituiri” și „Ethnos” au fost lansate noi apariţii editoriale: „Veronica din Sălaj – ediţia a III-a, adăugită şi revizuită” de Petru Galiş și Gheorghe Perneşiu și „Poezie populară. Articole și studii” de Augustin Mocanu.

Alte cărţi apărute la Editura Caiete Silvane în 2023 au fost: „Luați aminte!” de preot Ioan Avram, „A fehér vödör – Novellák és egyéb történetek” de László László, „Cu poezia printre anotimpuri” și „Scene şi momente istorice în paginile poeţilor noştri (selecţie din autori clasici români, cu exerciţii)” de Bianca-Elena Nicoruț, „667 Mesaje ale nonviolenței”, „Pretendenţi la fericire” și „Darurile firii” de Alina Borna și „Colecții și colecționari din Sălaj – Anuarul Asociației Colecționarilor din Sălaj, ediția a XII-a”, avându-i ca și editori pe Emanoil Pripon și Daniel Mureşan.

La Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca au apărut două volume cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în cadrul programului editorial de susţinere a cărţilor scrise de autori sălăjeni: „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin” de Marin Pop și „Ca o trompetă, felia de pâine ardelenească” de Monica Săvulescu Voudouri.

Cartea cercetătorului științific de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Marin Pop, a apărut sub egida Academiei Române – Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundației Transilvania Leaders, Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. „Volumul este constituit tematic din studii și articole publicate de Marin Pop în reviste de cultură și socio-politice, între care amintim valoroasa publicație «Caiete Silvane» (Zalău). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evoluția lui Iuliu Maniu în spațiul public, preponderent în epoca interbelică. Autorul a realizat o bogată documentare arhivistică, a investigat presa vremii, memorialistica și a intervievat câteva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducând interpretări istoriografice noi. În același timp, prin tematica propusă și stilul exprimării, istoricul sălăjean Marin Pop se adresează tuturor cititorilor interesați și fascinați de personalitatea extraordinară a celui căruia după Marea Unire i se spunea «Sfinxul de la Bădăcin»”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, despre Marin Pop și cartea „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”.

Locul de pornire al acțiunii romanului semnat de Monica Săvulescu Voudouri este orașul Șimleu Silvaniei. Scriitor şi sociolog din diaspora, Monica Săvulescu Voudouri este fiica medicului Ion Săvulescu. Ea a urmat studii primare în orașul de la poalele dealului Măgura și a trăit până la vârsta studenției în Transilvania. Despre volumul „Ca o trompetă, felia de pâine ardelenească”, Daniel Săuca a precizat următoarele: „Un roman al rememorării nostalgice ne propune Monica Săvulescu Voudouri, o carte a unor destine risipite, dar care se întorc, prin pana autoarei, la rosturile existenței. Metafora feliei de pâine coapte de bunică în fiecare săptămână nu ține doar de amintirea idilică a copilăriei silvane, ci și de asumarea parcursului vieții, așa cum a fost. «Fixate» de tablourile din Edenul Silvaniei ale lui Flavius Lucăcel, rândurile volumului de față ne conving și că rătăcirea e doar o stare intermediară: locul nașterii poate fi începutul și sfârșitul înțelegerii rostului. Și nu numai pentru cei născuți în Țara Silvaniei, parte a Transilvaniei”. În 2023, Monica Săvulescu Voudouri a mai publicat volumul de proză scurtă „Când pornești spre Ithaka”, câștigător al concursului de manuscrise organizat de Itaca Publishing House din Dublin (Irlanda).

Cărțile Editurii Caiete Silvane pot fi achiziționate de la sediul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi de pe site-ul www.edituracaietesilvane.ro.

„Caiete Silvane”, revista de cultură editată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Judeţean Sălaj, a Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Zalău, a apărut constant, în fiecare lună a anului 2023. Numărul 222 din iulie a fost unul special, fiind dedicat Zalăului, la împlinirea a 550 de ani de la declararea lui ca oraș-târg. Patru suplimente ale revistei „Caiete Silvane” au fost publicate în 2023. „Viorel Mureșan – 70” a fost lansat în cadrul Zilelor revistei „Caiete Silvane”, ediția a XV-a, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în 31 martie 2023. „Viorel Gh. Tăutan – 80” a fost prezentat la Festivalul Internațional „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry”, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în 5 mai 2023. „Lucian Perța – 70” a fost lansat la căminul cultural din Gâlgău, în 24 noiembrie 2023. „34 Years Later – Flashbacks from a Red Past / 34 de ani mai târziu – amintiri dintr-un trecut roșu”, care cuprinde interviuri despre viața cotidiană în comunism, realizate de elevi de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, coordonați de Dan Dinistrianu – profesor de limba și literatura engleză, a apărut la finele anului 2023.

În 2023 pe site-ul www.edituracaietesilvane.ro au fost postate următoarele volume în varianta electronică (e-book): „Monografia satului Traniş” de Aurel Medve, „Însemnări de pe frontul cuvintelor”, „18 poeți”, „11 prozatori”, „Șase dramaturgi” – antologii ale Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, „Sălajul la Centenar, ediția a II-a”, monografie coordonată de prof. univ. dr. Traian Vedinaș, „Gânduri botezate şi cântecele vârstelor. Reflecţii subiective despre viaţă şi semne ale trecerii noastre prin ea” de Octavian Guţu, „Pillangó” de Kabai Krisztina, „Bocșa – satul meu între document și poveste, ediția a II-a, revizuită” de Elena Ciobanca Opriș, „Poarta de fildeş. Însemnări de cronicar” și „Monede în aer” de Viorel Mureșan, „Sosia (şase naraţiuni ameninţând să devină roman/e) ” de Viorel Gh. Tăutan, „27 de scriitori sălăjeni” – antologie a Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, „Fata Măriuței” de Doina Ira-Tăutan, „Sub semnul Cenaclului «Silvania» – cronici și alte texte literare” de Daniel Hoblea, „Poezie populară. Studii și articole” de Augustin Mocanu, „Prin labirintul ipotezelor judiciare” de Ioan Oros-Podișan, „Iuliu Maniu. Politică și morală” de Cristian Borz și Ana Maria Borz, „Luați aminte!” de preot Ioan Avram, „Cifra de aur” de Silvia Bodea Sălăjan, catalogul „Simpozionului Internațional de Arte Vizuale «Arta în Grădină»: ediția a XI-a, Grădina Botanică «Vasile Fati», Jibou (9-19 august 2022)”, „Sub bolțile iubirii” de Angela Maxim, „Monografia satului Vădurele” de Aurel Medve, „Căutătorul de cuvinte. Și de imagini…” de Marin Ștefan, „Fântânele-Rus. Istorie și actualitate, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită” de Niculae Costin, „Destinul unei vieţi zbuciumate” de Ileana Graţiana Pop, „Răzvrătirea nebunilor” de Paul Beldi Ladislau, „A fehér vödör – Novellák és egyéb történetek” de László László, „Veronica din Sălaj – ediţia a III-a, adăugită şi revizuită” de Petru Galiş și Gheorghe Perneşiu, „Așezări interioare” de Pîrvu Ionică, „Breviar de cuvinte și expresii” de Gheorghe Moga, „Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie” de Octavian Guţu, „zgomote din camera obscură” de Pethő Lorand și „ok.ds” de Daniel Săuca. Conținutul acestor cărți este oferit cititorilor sub forma unui fișier electronic digital care poate fi citit pe calculator, laptop sau pe alt dispozitiv electronic (e-reader, smartphone).

„Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj pe anul 2022” a fost publicat în 2023, iar cu sprijinul instituţiei de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Sălaj au apărut și revistele „Hepehupa” și „Vitralii”.

La Editura Școala Noastră a Casei Corpului Didactic Sălaj au fost publicate patru volume în format tipărit: „Primele cuvinte în limba franceză: auxiliar pentru elevii cu CES” și „Primele cuvinte în limba engleză: auxiliar pentru elevii cu CES” de Viorela-Cristina Petrice. „468 probleme de matematică pentru admitere și concursuri, clasele IX-XII” de Liviu Vlaicu, Niculina Radu și Daniela Vlaicu, și „Emlékkönyv. A zilahi magyar református oktatás 375. és a Zilahi Református Wesselényi Kollégium újraindulásának 30. emlékéve alkalmából” de Bara Lajos-István, respectiv patru lucrări în format electronic, pe CD-ROM: „Simpozion regional «Despre Oameni», ediția a V-a”, „Simpozion județean «Prodanii ortodoxe»”, „Parteneriatul Școală-Familie”, coordonatori: Delia Chiș, Ancuța-Loredana Codaț și Cristina Corda, „«Natura în operele literare», ediția a II-a: Lucrările concursului regional de creație pentru elevi”. Conform informațiilor furnizate de Rodica Turc, bibliotecar în cadrul instituţiei cu caracter metodic, ştiinţific, cultural şi educativ pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar sălăjean, au fost publicate în 2023: „Şcoala Noastră. Revistă pentru educaţie şi cultură pedagogică”, buletinul informativ „Școala Sălăjeană” și revista de specialitate a Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj „De la mental la comportamental în școală”.

La Editura Ordo Ab Chao din Zalău a văzut lumina tiparului volumul al doilea din albumul foto poetic „Dezleganie. Jurnal de călătorie în sunete și imagini” de Sergiu Corbu Boldor.

La Editura Asante din Zalău, jurnalistul Papp Lajos a publicat două volume dedicate reședinței Sălajului: „Zilah. A csuprosok városa”, iar Fábián György a semnat volumul de versuri „Suttognak a malmok”.

Conform pr. Mihai-Adrian Dobocan, consilier cultural, la Editura Episcopiei Sălajului „Credință și viață în Hristos” din Zalău au apărut următoarele cărți: „Omilii la duminici” (trei volume) de Petroniu Florea, episcopul Sălajului, „Biserica şi şcoala românească din Sălajul istoric în secolul al XIX-lea” de pr. dr. Cosmin-Cătălin Lazar, „Slujitori ai altarelor din zona Cluj-Gilău” de dr. Dacian But-Căpuşan și auxiliarul curricular didactic, „Modele de subiecte pentru olimpiadă. Disciplina Religie. Cult Ortodox. Clasele: IX-XII”. A fost editată și ediția din 2023 a publicației „Credință și viață în Hristos – Anuarul Episcopiei Sălajului”.

În 2023 au apărut și al şaselea număr al revistei „Accents francophones”, editată de Asociația Română a Profesorilor de Franceză – Filiala Sălaj și ediția a XV-a din „Anuarul Presei Sălăjene” editat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj.

La edituri din Cluj-Napoca, scriitorii sălăjeni au publicat următoarele volume în 2023: „De la băile romane la colinda făptuitorului bun. Privire istorică asupra folclorului romanic din Est şi Vest” de profesorul Ion Taloş (cu o prefață de Ioan-Aurel Pop) la Editura Univers Enciclopedic, „România și lumea în schimbare. Studii și analize” de profesorul Vasile Pușcaș la Editura Școala Ardeleană, „La icoana unui dor… Purtători ai crucii” de Maria Pădurean-Pop la Editura Ecou Transilvan, „Liceul nostru cu turnuleț” de Cristian Contraș, „Ars poetica” și „David in The Garden” de Luiza Zaharia la Editura Napoca Star, „Népi kántálók: énekek adventtől farsangig”, antologie realizată de Gáspár Attila la Editura Ábel, „Unitate şi diversitate în graiurile sălăjene” de Denisa Tout la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Teodor Sărăcuț-Comănescu a publicat volumul „La braţ cu destinul. Proză” la Editura Neuma din Apahida.

La edituri din București au apărut următoarele cărți semnate de sălăjeni: „Cununie cu poet, pe zăpadă. Poeme”, „Rătăcit prin Far-West (La Sud spre California). Antologie de autor. Poeme alese” și „Detectorul de durere. Poeme” de Dan C. David la Editura Betta, „Aici, la hotarul furtunilor” (volum lansat la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în 20 noiembrie 2023) și „Veșmântul nemuririi” de Florin Horvath la Editura Ighemonicon, „Zămuri – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni)” de Mircea Groza la Editura GastroArt, „Câmpu’ alb, oile negre. Miniantologie tematică dedicată Cuvântului și Cărții” de Sânziana Batiște la Editura eLiteratura și „Victor. Amintiri din regatul absurdității și al terorii” de Victor Gordan la Editura Fundația Culturală „Memoria”. Cel din urmă volum menționat este unul memorialistic și reprezintă traducerea cărții publicate în 2016 în limba engleză, în Manchester, New Hampshire, SUA. Medicul Victor Gordan s-a născut în 1931, la Bănişor și a emigrat peste Ocean în anul 1971, după ce vreme de șapte ani a fost închis în pușcăriile comuniste din România.

La edituri din Baia Mare au publicat trei sălăjeni. Poetul și parodistul Lucian Perța a semnat antologia „Cu busola prin bibliotecă. Selecții din revista «Nord literar», publicate în perioada anilor 2016-2022”, apărută la Editura Actaeon Books. Cornel D. Lar, poet care a debutat editorial în 2022 la Caiete Silvane, a publicat volumul de versuri „Armonii rimate” la Editura eCreator. Pavel Suian, fost diplomat de carieră, de origine din Gâlgău, a semnat „Miracolul Vietnamului”, volum apărut la Editura Eurotip. La Editura Ninis din Strâmtura (județul Maramureș), Lucian Perţa a publicat volumul „Parodii de zi cu zi (Selecțiuni din parodiile publicate în hebdomadarul «Ziua literară» în perioada anilor 2002-2005)”.

Au mai văzut lumina tiparului în 2023 următoarele cărţi semnate de autori sălăjeni: „De la vrajă la vrăjeală. O antropologie a supranaturalului contemporan. Ediția a II-a” de Camelia Burghele la Editura Institutul European din Iași, volumul duplex „Țăranul interimar” de Simone Györfi și „Dârzarta Bârză” de Györfi-Deák György la Editura Cristian PlusArt din Malu Mare (județul Dolj), „Cuibul cu zece pui galeși” de Maria Poneavă la Editura Azbest Publishing din Șiria, „Călătorie în ființă. Ediția a II-a. Poem epic” de Vasile Hatos la Editura Franco din Brezoi (județul Vâlcea), „Ștefan Goanță – 90. Profil biobibliografic” realizat de drd. Anca Mariana Lazea și prof. Irina Goanță la Editura Eubeea din Timișoara, sub egida Fundației Ateneul Cultural „Ștefan Goanță”, „Amintiri întârziate” și „Amalgam în miezul nopții. Însemnări calendaristice, vol. IV – 12 septembrie 2021 – 24 ianuarie 2023” de Augustin Mocanu la Editura Star Tipp din Slobozia, „Lumina Evangheliei. Istoria Bisericii Baptiste pe Valea Agrijului” de Corina Brumaru la Editura Etnous din Brașov, „Bürgezd. Krasznavármegyei nemes Bülgözd község históriája” de Balogh Lucian la Editura Garabontzia din Târgu Mureș și „Unde-i Maria?” de Vlad Sabadoș, polițist din Cehu Silvaniei, care a debutat cu romanul inspirat din fapte reale, publicat la Editura Creator din Brașov. Gabriel-Viorel Gârdan, paroh al bisericii din Românași, a fost unul dintre autorii celor două volume de legislație bisericească referitoare la ortodoxia românească, „Instituții ecleziastice ortodoxe. Izvoare legislative bisericești și laice (sec. XVIII-XX)”, tipărite la Editura Doxologia din Iași. La Editura F & F International din Gheorgheni (județul Harghita) a fost publicat postum volumul ce cuprinde date cronologice din istoria municipiului Mediaş, „Medgyes Krónikája és Adattára”, semnat de profesorul de istorie Szabó M. Attila (1938-2022), originar din Şimleu Silvaniei.

În regie proprie au fost publicate următoarele volume: „A méhek gyors fejlődése” de Köteles Oszkár (Bilghez) și „Scrieri alese” de Ana Tricu (Deva).

Menționăm și câteva cărți apărute în 2023 și care au vizat spațiul sălăjean. „Monografia comunei Valcău de Jos” a văzut lumina tiparului la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, sub coordonarea istoricilor Sorin Șipoș și Gabriel Moisa, autorii fiind Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Radu Romînașu, Gruia Fazecaș, Laura Ardelean, Cosmin Patca, Ioana Blajec, Manuela Bârza, Mircea Gui și Cristian Culiciu. Istoricul Răducu Rușeț a publicat la Editura Presa Universitară Clujeană volumul „Grădiniţele româneşti din judeţele Bihor şi Sălaj în perioada 1922-1940: Studiu de caz – Revistele didactice «Şcoala Nouă» şi «Şcoala Noastră»”. La Editura Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj din Târgu Jiu scriitoarea Carmen Dora Steinhagen a publicat „Bozna. Altar de rugă”, album foto și carte de versuri inspirate de intervenția voluntarilor de la „Ambulanța pentru Monumente Sălaj” la Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bozna. La Editura Collegium Varadinum din Oradea a văzut lumina tiparului volumul inspirat de povești și fabule din Carastelec, „Kárásztelki mesék és mondák”, sub semnătura lui Magyar Zoltán, etnograf din Ungaria. Editat de Asociația Arta Vie din satul Morlaca (județul Cluj), sub coordonarea cercetătoarei Teodora Onutz și publicat la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, volumul „Satul de la Fântâna Popii. Culegere de memorii și folclor din Lemniu” tratează credințele, tradiţiile şi obiceiurile din satul aflat la confluența etnică dintre Valea Someșului și Valea Chioarului, pe lângă drumul antic al sării și marginile Țării Lăpușului.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours