La final și la un nou început
Festivalul nostru a ajuns, în 2023, în județul Sălaj, la Zalău, la a 21-a ediție. Am încercat să îi dăm un nou impuls. Și credem că am reușit. Cu ingrediente vechi (tradiționala întâlnire dintre poeți, antologia bilingvă, de data aceasta fără o temă anume, concursurile de recitare, în limba română și în limba maghiară, expoziția de arte vizuale, anul acesta avându-l în prim-plan pe Balajti Károly), dar și cu noutăți: spectacolele de muzică și poezie Zoltan Octavian Butuc și Újhelyi Kinga și proiectul „Autobuzul poeziei”. Rămân la opiniile exprimate de-a lungul anilor, și anume că Poezia poate uni dacă nu popoare, măcar pe cei care cred în puterea cuvintelor, a cuvintelor-roditoare, cuvintele-suflet. Și nu sunt chiar puțini. Longevitatea incredibilă a Poeziei e și un semn că merită să credem în continuare în cultură, în lucrurile care ne unesc sub luminile speranței. Festivalul Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry e o dovadă în acest sens.
Autobuzul poeziei
În perioada desfășurării festivalului (4-6 mai 2023), pe autobuzele electrice ale Transurbis (datorită sprijinului acordat de Primăria Zalău și societatea menționată) au fost difuzate înregistrări audio cu poeții, citind în limba maternă versuri proprii sau din creația altor scriitori: Alice Valeria Micu, Ana Paraschivescu, Doina Ira-Tăutan, Gellu Dorian, Halmosi Sándor, Marcel Lucaciu, Menuț Maximinian, Nicolae Coande, Ruxandra Cesereanu, Viorel Mureșan, Daniel Săuca, Silvia Bodea Sălăjean, Vasile Hatos, Viorel Tăutan, Vicsai Zsolt, Zalán Tibor. Acest proiect poate fi continuat și dezvoltat.
Poeți din străinătate prezenți la festivalul nostru
Francisc Balázs (Balázs F. Attila) (Ungaria/Slovacia); Sándor Halmosi (Ungaria); Dániel Levente Pál (Ungaria); László Kürti (Ungaria); Tibor Zalán (Ungaria); András Oláh (Ungaria); Szandra Viola (Ungaria); Jeton Kelmendi (Belgia/Kosovo); Lulzim Tafa (Kosovo); Glorjana Veber (Slovenia); Robert Simonišek (Slovenia); Gašper Malej (Slovenia); Kieu Bich Hau (Vietnam). E un început care merită continuat. Sălajul poate intra în circuitul festivalurilor internaționale de poezie.
Antologia bilingvă „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry”
În urma colaborării Editurii „Caiete Silvane” din Zalău cu Editura AB ART din Ungaria, a apărut antologia „Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry”, ediția 2023. Spre deosebire de edițiile trecute, în ediția din anul acesta, pe lângă poeții români și maghiari, apar și scriitori din alte țări, cu poeme traduse în limbile română și maghiară. Traducerile din și în limbile română și maghiară au fost realizate de Balázs F. Attila și Halmosi Sándor. Volumul are o prefață de Daniel Săuca și o postfață de Balázs F. Attila, cei doi editori ai volumului.
Scriitori antologați: Balázs F. Attila, Ana Blandiana, Silvia Bodea Sălăjan, Egyed Emese, Fehér Imola és Simonfy József, Laura Garavaglia, Simone Györfi, Halmosi Sándor, Dina Iuliana Horvath, Jeton Kelmendi, Kieu Bich Hau, Kiss Lehel, Alicja Maria Kuberska, Kürti László, Marcel Lucaciu, Gašper Malej, Alice Valeria Micu, Maria Mistrioti, Molnár Andrea, Ion Mureșan, Viorel Mureșan, Viorica Mureșan, Oláh András, Pál Dániel Levente, Phan Hoang, Ion Piţoiu-Dragomir, Ioan F. Pop, Daniel Săuca, Simonfi István, Robert Simonišek, Szente B. Levente, Lulzim Tafa, Viorel-Gheorghe Tăutan, Doina Ira-Tăutan, Glorjana Veber, Viola Szandra, Zalán Tibor.
Cifre:
- 1 antologie bilingvă;
- 1 supliment al revistei „Caiete Silvane”, Viorel Gh. Tăutan – 80 + omagierea poetului și profesorului în Sala „Porolissum” (CCAJS);
- 5 desanturi scriitoricești în licee din Zalău (CNS – 2, Pedagogic – 2, Reformat – 1);
- 4 întâlniri muzicale, cu Zoltan Octavian Butuc, Újhelyi Kinga, Eldad Tarmu și profesori și elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii;
- 1 întâlnire între poeții Zalán Tibor și Ion Mureșan + lecturile publice ale poeților prezenți la Zalău, Șimleu Silvaniei și Pericei;
- 1 expoziție Balajti Károly;
- 2 concursuri de recitare, în limba română și în limba maghiară.
Viorel Tăutan – 80
Între multiplele activități desfășurate în cadrul festivalului, pe fondul expoziției „Ex-libris” a artistului plastic Balajti Károly, un moment deosebit l-a constituit sărbătorirea poetului Viorel Tăutan, la împlinirea vârstei rotunde de 80 de ani. În cinstea sa, Editura „Caiete Silvane” a publicat un supliment al revistei, cu titlul „Viorel Gh. Tăutan – 80”, mediu folosit de mulți dintre prietenii și colegii săi pentru a-și exprima aprecierea și dragostea față de el.
Desanturi în licee
Desanturile scriitoricești care au avut loc în licee, se pare că au avut un impact deosebit asupra elevilor, care au avut ocazia să asculte din creațiile poeților și să le pună întrebări. Întrebările pe care elevii le-au pus poeților străini i-au impresionat pe aceștia, care s-au străduit cu sinceritate și căldură să le răspundă.
„Nu e despre proiecte sau cărți, ci despre oameni alături de care ne îmbrățișăm poezia interioară.
Cu aceste cuvinte din partea poeților sloveni, aș vrea să le mulțumesc celor două școli (Colegiul Național Silvania Zalău și Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai Sălaj), profesorilor și conducerii de acolo, care ne-au primit cu dragoste și au pregătit pentru noi două evenimente excepționale. Mulțumim pentru ospitalitate, creativitate, pentru profunzimea conversațiilor și energia pozitivă pe care le-am experimentat.” (Glorjana Veber)
Concursuri de recitare
Cele două concursuri de recitare pentru elevi, unul în limba română și celălalt în limba maghiară, au arătat cu claritate cât de mult înseamnă pentru copii – pentru cei care au participat – performanța. Nu au lipsit lacrimile de bucurie, zâmbetele largi, dar și lacrimile de tristețe și dezamăgire.
Ecouri
Halmosi Sándor, unul dintre organizatori și traducători, spune că toți invitații cu care a vorbit (Kieu Bich Hau, Glorjana Veber, Robert Simonišek, Gašper Malej, Zalán Tibor, Oláh András, Kürti László), au spus despre festival că ar fi fost „foarte fain și special”, și că au fost foarte mulțumiți. „Spun că acesta a fost cel mai superb festival internațional la care au participat. Și eu cred așa, că a fost foarte bine pregătit și organizat și că a meritat timpul și energia”, a spus Halmosi Sándor.
Glorjana Veber, scriitoarea slovenă, a postat pe facebook următoarele:
„Istoria poeziei arată cum poeții au călătorit întotdeauna prin lume, întâlnind diferite culturi și îmbogățindu-și spiritul, cunoștințele și experiența. În acest fel se dezvoltă și stilul lor poetic, se îmbogățește peisajul literar și dialogul intercultural.
Prin urmare, participarea la festivalurile internaționale contribuie la transmiterea și conservarea istoriei, culturii și tradițiilor diferitelor țări. Este un schimb cultural și spiritual.
De aceea vreau să mulțumesc lui Daniel Săuca, poet și director al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, pentru organizarea și conducerea deosebită a Festivalului „Primăvara Poeziei”, la fel și poeților Halmosi Sándor și Balázs F. Attila. De asemenea, doresc să mulțumesc consilierului juridic de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tudor Bolgar, precum și altora care au contribuit la organizare și atmosferă.
Mulțumesc și profesoarei Kovács Tünde (și altor profesori) și elevilor. Cred că este o sarcină importantă ca poeții să inspire tinerele generații cu experiențele lor și să le încurajeze creativitatea și exprimarea. Această colaborare duce la noi idei care pot fi incluse în scena literară și contribuie la dezvoltarea literaturii și promovarea culturii lecturii.”
„Dragă Daniel Săuca,
Din partea colegilor mei, Gašper și Robert, și din partea mea, aș vrea să vă mulțumesc din nou pentru toate aceste momente minunate, pentru organizare, ospitalitatea imensă și pentru dedicare, toate acestea făcându-ne să ne simțim ca acasă. Trebuie să admit că nu am mai experimentat niciodată înainte atâta dedicare pentru cultură și pentru festival și sunt convinsă că ceea ce ați creat va continua să crească. Vă mulțumim pentru că ne-ați permis să facem parte din această poveste frumoasă.
Vă mulțumim și sper că vom rămâne în contact și că ne vom întâlni din nou.
Toate cele bune,
Glorjana”.
Spectacol de muzică și poezie: „Pentru cei care iubesc limba poezească”
Zoltan Octavian Butuc, actor (n. 2 iulie 1969, Brașov) a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie în 1995. În film, a lucrat cu numeroși regizori și actori de marcă din țară și din străinătate: Lucian Pintilie, Francis Ford Coppola, Sergiu Nicolaescu, Kenneth Branagh, Woody Harrelson, Abraham F. Murray, Bruno Ganz, Ray Winston, Claude Lelouch, și mulți alții. Teatrele Odeon, Bulandra, Comedia din București sau „Maria Filotti” din Brăila i-au prilejuit întâlniri cu texte celebre și artiști precum Ștefan Iordache, Cătălina Buzoianu, Maia Morgenstern, Bujor Macrin, Victor Rebengiuc, Horațiu Mălăele, Szabó K. István, iar la spectacolele de muzică i-a întâlnit pe Ioan Gyuri Pascu, Maria Răducanu, Adrian Naidin, Vali Boghean. A primit Premiul pentru Debut acordat de UNITER pentru rolul Tânărul din „Ora Lynxului”, regia Tudor Mărăscu, 1993. A realizat un audiobook pe texte de Ion D. Sîrbu, intitulat „Vechi povestiri minerești” – 2015 și „Frunză verde de albastru” – 2017, un gest de pioșenie și dragoste pentru Nichita Stănescu.
Mulțumiri:
Consiliului Județean Sălaj/ Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj/ UDMR Sălaj/ Inspectoratului Școlar Județean Sălaj/ Filialei Cluj și Reprezentanței Zalău a Uniunii Scriitorilor din România, Primăriei Municipiului Zalău, Casei Municipale de Cultură Zalău, Colegiului Național „Silvania” Zalău, Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, Liceului Reformat „Wesselényi” Zalău, Asociației „Szilágy Társaság” Zalău, Primăriei Pericei, Primăriei Șamșud, Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, Revistei „Hepehupa”.
(D.S., C.Ș.C.)
+ There are no comments
Add yours