O dezbatere privind rolul, importanța și viitorul presei în societatea românească actuală a avut loc joi, 20 aprilie 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău. Evenimentul a succedat vernisajul expoziției foto-documentare „Presa românească din Zalăul interbelic”, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în cadrul programului special „Zalău 550”, menit să celebreze tradiția urbană a municipiului de la poalele Munţilor Meseş.
![](https://caietesilvane.ro/wp-content/uploads/2023/05/Dezbatere-1024x674.png)
Daniel Săuca, președintele Asociaţiei Jurnaliștilor din Sălaj, a făcut o comparație între presa din perioada interbelică și presa actuală. „Dacă din punct de vedere cantitativ stăm mult bine față de perioada interbelică, din perspectiva calității lucrurile sunt discutabile. În ultimii ani, din păcate, la nivel național s-a produs o degradare a limbajului jurnalistic, cauzele fiind multiple. Cea mai importantă cauză a degradării jurnalismului este explozia așa-zisului jurnalism online. Practic, aceasta a schimbat fundamental ce se întâmplă astăzi. Acest așa-zis jurnalism online aproape că a înlocuit jurnalismul de tip clasic. Astăzi nu mai vorbim de jurnalism în sensul pe care îl știam în urmă cu 15-20 ani. Astăzi pe rețelele de socializare întâlnim sute de mii de jurnaliști care își exprimă opiniile, scriu, colportează știri sau zvonuri sau sunt postaci sau răspândaci ai unor partide, mai sunt așa-numiții vloggeri, influenceri etc. Astăzi nu se mai scriu editoriale, nu mai există o rubrică de opinie, în care un ziarist să-și exprime părerea despre un lucru sau un fapt”, a precizat Daniel Săuca.
Vasile Pădurean, antreprenorul care deține un cotidian din Zalău, a vorbit despre datoria permanentă a jurnaliștilor de a promova Sălajul. „Cred că ar trebui să vorbească presa și social-media sălăjeană, indiferent sub ce formă, tipărită sau online, mai mult despre Sălaj. Este aici Adrian Lungu. Niciodată nu vorbește despre evenimente din alte județe. În fiecare zi vorbește despre evenimentele din Sălaj la un radio național. Eu dau un sfat: să vorbim mai mult despre noi, sălăjenii. Cine să vorbească despre greutățile și lucrurile bune din Sălaj? Haideți să încercăm noi, că poate asta ne rămâne. S-ar putea ca peste 50 de ani, cineva de la Muzeu să mai pună pe pereți gazetăria și mass-media din anii 2020”, a punctat Vasile Pădurean.
+ There are no comments
Add yours