Pineapple Thief – Live in Majestic Club Bratislava

Estimated read time 3 min read

De câte ori am ajuns în Bratislava, am stat doar câteva ore. Ori mergem la Viena, ori la Praga. Mi se părea destul de gri orașul. Dar acum am stat câteva zile, constatând că Bratislava poate fi și minunată. Străzi înguste pietruite, șerpuite de catedrale, fântâni, statui și clădiri istorice, toate având un aer captivant. O capitală micuță, curată, cu restaurante tradiționale, plină de magazine de suveniruri. Cu un castel poreclit și „masa întoarsă” datorită formei lui, care este în același timp Muzeu Național, cu minunate expoziții de instrumente muzicale, mobilă veche din Moravia și o colecție de exponate reunite sub numele de „bijuterii ale vechii Slovacii”.

După atâtea plimbări și lecții de istorie, într-o seară am ajuns la Majestic Music Club, unde urmau să ne încânte The Pineapple Thief, o trupă pe care o vânam de mult în concert. Ca de obicei, niciun afiș sau vreun promo local, cunoscătorii fiind în sală, dornici de un show progresiv. Concertul începe cu Versions of the Truth, piesă ce dă titlul ultimului album. Sunetul e de mare clasă, interpretarea impecabilă, încă o dovadă că peste 20 de ani de activitate își spun cuvântul. Gavin Harrison – toboșarul, compozitorul, aranjorul, textierul – face ca totul să fie un ritm frumos ce plutește în aer. Un ritm câteodată epic, dar deseori progresiv, dar și mai des ceva nedefinit. Unii îl asociază cu Porcupine Tree, dar nu e chiar așa. Deși Gavin a bătut și pe acolo (totuși, e musai să amintesc câteva trupe cu care a colaborat – Porcupine Tree, King Crimson, Fates Warning, Dave Stewart, The Tangent, Blackfield, Camouflage, Eros Ramazzotti, Iggy Pop, Lisa Stansfield, Manfred Mann, OSI, Steven Wilson).

Pineapple Thief cântă progresiv și mai mult decât atât. Periplul muzical a fost de la piese melancolice (Driving Like Maniacs), până la riff-uri puternice (Versions of the Truth). Am asistat la un spectacol cu adevărat fantastic, al unei trupe incredibil de talentată și câteodată subapreciată. Am ascultat multe albume ale lor în ultima vreme, iar faptul că Gavin (după mai multe turnee cu King Crimson) s-a alăturat oficial formației dă un plus de greutate acestor băieți fantastici.

Mie, concertul de la Bratislava mi-a întărit ideea că o trupă bună poate deveni și mai bună. În drumul nostru către apartamentul închiriat am trecut pe lângă Palatul Grassalkovich. Aici, Joseph Haydn a condus orchestra atunci când fiica Mariei Tereza s-a căsătorit cu Albert de Sachsen-Teschen. Istorie, muzică și iar muzică.

 

Setlist:

 

 1. Versions of the Truth
 2. In Exile
 3. Demons
 4. No Man’s Land
 5. Our Mire
 6. That Shore
 7. Give It Back
 8. Fend for Yourself
 9. Far Below
 10. Driving Like Maniacs
 11. White Mist
 12. Uncovering Your Tracks
 13. Wretched Soul

Bis

Part Zero

The Final Thing on My Mind

Nothing at Best

 

Componență Pineapple Thief:

 

– Bruce Soord – voce, chitară

– Jon Sykes – bas, voce

– Steve Kitch – clape

– Gavin Harrison – tobe

– Beren Matthews – chitară, voce

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours