Ordinul „Coroana României” acordat în 1922 lui Bedö Béla, prim-pretor la Jibou

Estimated read time 2 min read

Urmare a raportului ministrului Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 50.543, regele Ferdinand I semnează la Sinaia, în 9 noiembrie 1922, decretul nr. 4.668 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 244/1922), prin care acorda lui Bedö Béla, prim-pretor la Jibou, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Decretul de mai sus a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 184 din 23 noiembrie 1922, p. 8569.

Prezentăm, apelând la sigilografie și la faleristică, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice preluate de la Muzeul Jandarmeriei Române.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, în memoria proclamării regatului, cu scopul de a recompensa serviciile aduse statului.

Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. Pe avers, în centrul crucii, într-un medalion rotund, smălțuit roșu, se află coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob, pe care este așezată crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, pe care s-a scris: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881. Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, s-a scris pe un singur rând: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura albă: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint pentru Cavaleri. De cruce atârnă, printr-un inel, panglica moarată de culoare albastru-închis ce are, pe fiecare margine, câte o dungă de culoarea oțelului, lată de 6 mm. Panglica la Cavaleri era lată de 35 mm și lungă, în partea aparentă, de 50 mm. Crucea „Trecerea Dunării”, așezată în vârful coroanei regale de oțel, a fost instituită în 1878 („Monitorul Oficial” nr. 68 din 1878) și a fost destinată militarilor și civililor care au luat parte la operațiunile din dreapta Dunării, în timpul Războiului de Independență.

 

Ordinul „Coroana României” în grad de

Cavaler, model 1881 (avers și revers).

Sursa: Muzeul Jandarmeriei Române.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours