O nouă carte la Editura „Caiete Silvane”: Traian Oros, „Someş-Uileac. Aspecte istorice din secolele XIX-XX”

Estimated read time 2 min read

La Editura „Caiete Silvane” a apărut cartea semnată de Traian Oros: „Someş-Uileac. Aspecte istorice din secolele XIX-XX”,  în Colecția Monografii, cu o prefață de prof. dr. Augustin-Leontin Gavra.

 

 

Cartea „Someş-Uileac. Aspecte istorice din secolele XIX-XX”, scrisă de dl Traian Oros reuneşte noi studii ale domniei sale despre satul natal. Este şi o carte de suflet, a doua pentru autor, şi care abordează din nou fapte istorice din trecutul localităţii Someş-Uileac. Spre deosebire de cea dintâi – „Someş-Uileac, vatră de legendă şi istorie” – este diferită atât în privinţa dimensiunii temporale, cât şi a faptelor istorice studiate. Dacă în primul volum autorul s-a axat mai mult pe cercetarea etnografică şi mai puţin pe cea istorică, acum, lucrurile sunt total schimbate. Autorul se concentrează pe studierea evenimentelor istorice din ultimele două secole, aducând în discuţie subiecte precum mişcarea naturală a populaţiei, personalităţile care au influenţat pozitiv dezvoltarea aşezării, aspecte ce ţin de dezvoltarea structurii intravilane şi influenţa nefastă a regimului comunist asupra localităţii.

Lucrarea se doreşte şi un gest de recunoştinţă faţă de cei care s-au născut, au muncit, au trăit şi au contribuit la prosperitatea localităţii aşa cum este în zilele noastre. De aceea, lucrarea domnului Traian Oros se încheie cu un capitol dedicat colegilor de şcoală, iar, în particular, prietenului Victor Oros, căruia, în semn de preţuire, îi publică mai multe poezii.

 

Prof. dr. Augustin-Leontin Gavra

 

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

 

www.culturasalaj.ro

 

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours