O nouă carte de Marin Ștefan la Editura „Caiete Silvane”

Estimated read time 3 min read

În colecţia „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane”, a apărut, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj și al Primăriei Orașului Șimleu Silvaniei, volumul semnat de profesorul Marin Ştefan, „Căutătorul de cuvinte. Şi de imagini…”.

„Această carte este una de publicistică, reluând demersul meu ziaristic din cea apărută acum doi ani, «Amintiri din zodia Berbecului», ca urmare a îndemnului multor colegi şi prieteni, acela de a scrie şi despre alte activităţi la care am fost părtaş. Am botezat-o «Căutătorul de cuvinte. Şi de imagini…», întrucât de fiecare dată, în articolele despre evenimentele la care am participat, am căutat să redau cuvintele vorbitorilor sau o parte dintre acestea, precum şi imaginile/pozele cele mai concludente, alegând minuţios şi cuvintele mele în conturarea generală a activităţii respective. Toate, pentru adevărul adevărat! În plus, am filmat şi am făcut DVD-uri. Cartea are 13 capitole, cu unul în plus faţă de precedenta: «Lansări de carte». Sunt articole din aproape toate domeniile de activitate, scrise de către mine în cei aproape 60 de ani de jurnalism, editate în 40 de publicaţii locale, judeţene şi naţionale. Ele sunt «filmele» activităţilor desfăşurate la care am participat, căutând, cum ziceam, cuvinte şi imagini de referinţă pentru a prezenta cu onestitate, bunăvoinţă şi bună-credinţă evenimentele respective. Sunt, dacă vreţi, episoade de istorie şi viaţă trăite de mine şi protagoniştii acestora, oameni de diferite vârste şi profesii. Sunt fapte şi imagini despre mine şi familia mea, dar şi despre rude, colegi, prieteni şi personalităţi. Pe toţi i-am apreciat cum se cuvine pentru valoarea realizărilor acestora, în folosul comunităţilor respective. Se regăsesc în paginile cărţii sute şi sute de persoane, cu nume şi prenume, cuvinte potrivite pentru faptele lor, dar şi sute de imagini convingătoare, în ton cu acţiunile vizate. În acest mod am căutat să fac publice faptele oamenilor şi rezultatele acestora, promovând imaginea corectă, reală a Sălajului.” (prof. Marin Ștefan)

„S-a apreciat că profesorul Marin Ştefan scrie «în stil vechi». În opinia mea, acesta este unul dintre atuurile textelor sale, care-l fac un autor citit, înţeles şi apreciat. Un cetăţean de rând când citeşte presa o face pentru a se informa, pentru a fi în pas cu lumea în care trăieşte. Cine parcurge un text al cronicarului şimleuan neostenit rămâne edificat asupra problemelor abordate, trăind cu plăcuta impresie că şi este participant la cele descrise. Spre exemplu, când autorul reflectă un eveniment din viaţa oraşului, el nu se referă doar la actanţii principali/oficialităţi, ci la toate categoriile de participanţi, marcând rolul fiecăruia la reuşita manifestării. Scenariul ce-l face cunoscut este unul complet, cronicarului nu-i scapă niciun detaliu semnificativ. Citindu-l, oamenii ce-au fost la eveniment se regăsesc cei mai mulţi cu nume şi prenume. Oamenilor le place să se scrie despre ei. Şi de aceea scrisul lui Marin Ştefan place. El nu se adresează doar elitelor, ci nouă, celor mulţi.” (prof. Octavian Guţu)

 

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

 

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours