O nouă carte de Carmen Georgeta Ardelean: „Idiograme în filigran”

Estimated read time 3 min read

O nouă carte de Carmen Georgeta Ardelean: „Idiograme în filigran”

 

În colecția „Scriitori sălăjeni” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cartea „Idiograme în filigran” semnată de Carmen Georgeta Ardelean. Ilustrația copertei I aparține profesoarei Gabriela Ciocian Ardeleanu.

 

Nota editorului

Mă bucur că pot să fiu editorul (ca să nu zic nașul) unei noi cărți de cronici literare semnate de colega noastră Carmen Ardelean, cronici apărute în revista „Caiete Silvane”, publicație care a crescut frumos și datorită ei. Carmen Ardelean e o voce importantă a criticii literare de azi, dovadă fiind și diversitatea autorilor abordați, secționarea atentă a discursurilor auctoriale și, mai ales, pasiunea, tenacitatea cu care încearcă și reușește să identifice, la fiecare scriitor ce trece examenul său critic, „esența”, ceea ce îi definește la modul real opera, inclusiv mecanismele intime de creație. Autoarea mi-a mărturisit cândva că nu poate scrie decât despre cărțile care îi plac. Iată o posibilă explicație și a titlului conceptual al acestei cărți: „Idiograme în filigran”. Carmen Ardelean descoperă și descrie morfologia actului creator, pe care, apoi, o plasează într-o lucrătură migăloasă, de „filigran”, cronica propriu-zisă, o „dantelă” perfecționată de-a lungul timpului și prin lecturi și relecturi asidue. Iată, așadar, o carte ce se recomandă a fi citită cu atenție nu doar de truditorii literelor, ci și de cei care prețuiesc, în general, hermeneutica textului literar.

Daniel Săuca

 

Despre autoare

Carmen Georgeta Ardelean este născută la data de 23 aprilie 1975 la Alba Iulia. A absolvit Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Blaj, Facultatea de Litere, Istorie şi Jurnalism din Sibiu, specializarea limba şi literatura română – limba şi literatura franceză; studii aprofundate „Literatură română în context universal” (2000), master în Management Educaţional (2010). Doctor în Filologie (2012).

Din 2002 este profesor titular de limba şi literatura română la Liceul Pedagogic „Gh. Şincai” Zalău, iar din iunie 2015 până în 2020 a fost director al aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Este membră a Centrului de Cercetare a Imaginarului Speculum, membră a Cenaclului Literar „Silvania”, membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj şi membru în Consiliul Director al acestei asociaţii, membră în juriul Festivalului Naţional de Creaţie Literară „Vasile Lucaciu” Cicârlău, Maramureş şi în juriile Concursului de Creaţie Literară „Caiete Silvane”.

Autoare a peste 100 de studii şi articole, apărute în volume colective sau în reviste literare precum: „Tribuna” (Cluj-Napoca), „Vatra veche” (Târgu Mureş), „Pro-Saeculum” (Focşani) şi „Caiete Silvane” (Zalău), la care este redactor din 2010.

Premii şi distincţii literare: 2012 – Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, cu teza de doctorat „Hortensia Papadat-Bengescu în contextul romanului european”; 2014 – Diplomă de Onoare acordată pentru debut în cadrul Galei Premiilor Cultura-le Sălăjene, organizate sub patronajul Direcţiei Judeţene de Cultură Sălaj şi Ministerului Culturii.

Volume apărute: „Hortensia Papadat-Bengescu – marea europeană a literaturii române. Pledoarii”, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2013; „Pactul cu ficţiunea. Cronici şi alte semne de carte”, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2014; „Polifonii în wordissimo”, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2017.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

 

www.culturasalaj.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours