O nouă carte a scriitorului și jurnalistului Daniel Săuca: „ok.ds”

Estimated read time 3 min read

La Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Scriitori sălăjeni”, a apărut o nouă carte a scriitorului și jurnalistului Daniel Săuca: „ok.ds”. Majoritatea textelor cuprinse în acest volum au apărut, în perioada 2020-2023, în cotidianul „Magazin Sălăjean”. Apoi în revista „Caiete Silvane” și în publicațiile „Apostrof”, „Steaua”, „Neuma”,  „Răsunetul cultural”, „Littera Nova” și „Mișcarea literară”.

Cartea va fi disponibilă gratuit, prin ebook, pe site-ul edituracaietesilvane.ro.

Daniel Săuca (n. 1973) este poet, ziarist, publicist, editor, manager cultural. Redactor-șef al revistei „Caiete Silvane” (din februarie 2005), președinte al Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj și al Asociației Jurnaliștilor din Sălaj, coordonator al Reprezentanței Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. La Editura „Caiete Silvane” a mai publicat și volumul „Tranșee&șantiere” (2012).

O carte adevărată este un proiect existențial prin care cineva se opune haosului. Dacă e de poezie sau de proză artistică, ea face ca limbajul să poată conduce până la cititor, și fără a o pierde pe drum, scânteia țâșnită din atingerea gândului de cremene cu simțirea gingașă. Reportajul sau editorialul, în schimb, se înșurubează ca un burghiu fierbinte în realitatea strict autentică. Cele ale unui ziarist ca Daniel Săuca, dublat de un poet, au întotdeauna și o nuanță de confesiune. De-aceea, el scrie în enunțuri scurte, în elipse sagace, uneori urmate de tăceri sau omisiuni mai grăitoare decât scrisul însuși.

Viorel Mureșan

Cartea lui Daniel Săuca e un spațiu în care se confruntă molcom nemulțumirile jurnalistului poet cu neliniștile eseistului filosof. Fie că e vorba de „răutăți și mici scandale” din cvasianonimul județ de adopție, fie că e vorba de conflagrații sau pandemii mondiale, de hard sau soft news autorul ajunge la aceeași tristă concluzie: că gura satului jurnalistic eludează tot mai des și mai asumat realitatea și bunul simț, că doar bufoneria sau recviemul sunt modus vivendi, că azi, mai mult decât oricând, suntem însetați/înfometați de „panem et circenses”. Solilocvii ale unui spirit interogativ, editorialele din acest volum sunt, în fond, aforistice marginalii la o lume/presă în destrămare, iar autorul, un haiduc postmodern, hăituit de o viață ce oferă pastișe drept pastile de fericire, ce încearcă să nu se lase înfrânt de atotputernicul fariseism din zilele noastre.

Carmen Ardelean

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

 

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours