De la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca am primit volumele: „Deschideri. Interviuri, memorii” de Petru Poantă și „Omniscop. Medicină și societate” de Laura Poantă.
Despre cartea in memoriam Petru Poantă (critic literar, eseist și echinoxist din prima generație), Irina Petraș și Laura Poantă precizează: „Am ales să alcătuim această carte cu interviuri și memorii, un fel de autobiografie indirectă, pentru a da iluzia unei prezențe, acum, la zece ani de absență”. Volumul este alcătuit din două secțiuni: „Memorii” – ce include fragmente cu încărcătură autobiografică din «Efectul Echinox sau despre echilibru» și din «Clujul meu. Ediţie integrală», respectiv „Interviuri. Petru Poantă de vorbă cu… ” – ce cuprinde dialoguri cu Nicolae Băciuț, Ion Cristofor, Flavia Teoc, Ioan-Pavel Azap, Ion Maxim Danciu, Daniel Moșoiu și Paul Boca.
Potrivit autoarei, textele din „Omniscop. Medicină și societate” „au apărut de‑a lungul ultimilor ani în revistele Steaua, România literară, Tribuna etc., precum și în volume colective editate, cele mai multe, de Filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor. Revenind periodic asupra acelorași teme, dar în contexte și cu argumentări diferite, anumite secvențe «călătoresc» firesc, dintr‑un text în altul”. Laura Poantă este medic, grafician, traducătoare din limbile engleză și italiană, autoare și coautoare la peste 20 de volume de specialitate (cardiologie, medicină internă, semiologie). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societății Române de Medicină Internă, a Societății Române de Semiologie, a Societății Americane de Ecocardiografie, a Societății Americane de Psihosomatică și a Asociației Europene de Ecocardiografie. „Arta de a vindeca, de a ameliora disfuncții ale trupului omenesc în spațiul aseptic al clinicii ori al cabinetului nu exclude, ci presupune admirația, dar mai ales respectul pentru trupul omenesc sănătos, pentru peisajul natural exuberant și pentru metafora plastică”, precizează Laura Poantă.
+ There are no comments
Add yours