Mircea Popa 85. Conferință și lansare de carte

Estimated read time 2 min read

Joi, 1 februarie, începând cu ora 12.00, va avea loc conferința „Mihai Eminescu: Avram Iancu și Transilvania” pe care Mircea Popa o va susține la sediul Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Eminescu. Trepte ale devenirii” (Colecția Școala Ardeleană de Critică şi Istorie Literară – Seria Contribuții eminesciene). Pe copertă: Statuia lui Eminescu la Mănăstirea Putna, de Oscar Han.

Prezintă: Ion Taloș, Ioan Chirilă și Vasile G. Dâncu. Moderator: Irina Petraș.

Evenimentul este dedicat profesorului Mircea Popa la aniversarea a 85 de ani (n. 29 ianuarie 1939, Lazuri de Beiuș, Bihor) și face parte din ciclul de conferințe: „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare”.

Organizatori: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.

„Ideea unității morale a națiunei noastre e ceea ce ne-a-nsuflețit ca să luăm inițiativa unei serbări în care inima va fi una a priori; în care cugetele se vor unifica – cugetele, doamne a lucrărilor, astfel încât pe viitor lucrările noastre toate să aibă una și aceeași țintă, astfel că Unificarea direcțiunei noastre spirituale să urzească de pe-acum unitatea destinelor noastre. Să facem ca o cugetare, una singură, să treacă prin toate faptele, să pătrundă toată viața noastră națională. Să fim conștienți de situațiunea noastră față cu lumea, de datoriile cătră ea și cătră noi înșine. În trecut ni s-a impus o istorie, în viitor să ne-o facem noi.” (Mihai Eminescu)

„Poporul român trăiește de multă vreme cu Eminescu și prin Eminescu. Poetul nepereche își etalează filă cu filă mersul istovitor al unui suiș demiurgic, de pe urma căruia «icoana stelei ce-a murit» ni se pare tot mai limpede și mai vie, într-o vibrație pulsatilă care îndeamnă la reculegere și la dreaptă cinstire. Pururi tânăr, înveșmântat în mantia sa de Hyperion astral, Eminescu rămâne unul dintre zeii nemuritori ai poeziei fără vârstă dintot­deauna, atingând cu aripile sale stelare Eternitatea.” (Mircea Popa)

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours