Medalia „Serviciul Credincios” – acordată în 1922 secretarului comunei Treznea

Estimated read time 2 min read

Urmare a raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 60.062, regele Ferdinand I a semnat la București, în 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.809 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 248/1922), prin care acorda lui Vasile Mărcuș, secretar comunal, în comuna Treznea, jud. Sălaj, precum și altora, Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a.

Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea și reproducerile distincției ce provin de la Muzeul Național de Istorie a României (inventar nr. 150797).

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a răsplăti serviciile civile și militare aduse statului.

Medalia avea două clase: clasa I din metal galben și clasa a II-a din metal alb. Distincția era de formă rotundă, cu diametrul de 30 mm și grosimea de 2,5 mm.

Pe avers, pe centru, avea gravată, în excizie, stema țării de la 1872, dar fără pavilion, iar pe revers, de asemenea, gravate în relief, între două ramuri de măslin și de stejar, așezate circular și prinse jos cu o panglică, cuvintele: SERVICIU / CREDINCIOSU.

Medalia era surmontată de coroana regală de care, printr-un inel, se prindea panglica de moar albastru-deschis, lată de 35 mm, cu două dungi argintii pe cele două margini.

Stema României de la 1872.

Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

 

Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a (avers și revers).

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours