După Primul Război Mondial asistăm la o ascensiune spectaculoasă a mișcării sportive pe întregul mapamond, ceea ce nu a scăpat politicienilor, care încep să întrevadă posibilitatea folosirii ei în scop propagandistic. Astfel, multe competiții sportive au fost transformate în mijloace de promovare a ideologiei politice. În special regimurile totalitare au folosit mișcarea sportivă în planul reconfigurării societății, după chipul și asemănarea lor. La fel s-a întâmplat și în România, odată cu instaurarea regimului totalitar comunist, care a acordat o atenție deosebită sportului, datorită rolului său „mobilizator” și a încercat să-l folosească în procesul de „construire a omului de tip nou”.
Pornind de la anul aniversar „Zalău 550” și expoziția temporară „Aspecte din istoria sportului zălăuan”, pe care am organizat-o la Sala Sporturilor „Gheorghe Tadici” din Zalău, în prezentul articol ne-am propus să efectuăm o scurtă analiză a activităților sportive organizate în urbea de sub Meseș acum 50 de ani, pentru a avea un termen de comparație a modului cum și-au asumat autoritățile și instituțiile cei doi ani aniversari.
O sursă importantă de documentare pentru ceea ce s-a întâmplat în Zalăul anului 1973 o constituie presa vremii, respectiv ziarul „Năzuința”, care a reflectat toate evenimentele organizate în acel an aniversar, inclusiv cele din domeniul sportului de masă. Și nu au fost puține, chiar dacă au fost folosite propagandistic de regimul comunist.
Încă de la începutul lunii ianuarie 1973, din coloanele ziarului „Năzuința” aflăm că echipele divizionare ale Zalăului și-au reluat pregătirile, în vederea desfășurării în cele mai bune condiții a returului de campionat. Astfel, profesorul Nicolae Teudean, antrenorul echipei de fotbal „Unirea” Zalău, și-a convocat efectivul pentru vizita medicală, urmând ca apoi să stabilească lotul cu care urma să lucreze și să procure „de urgență” echipamentul necesar „lucrului în aer liber”.
Baschetbaliștii de la „Voința” Zalău și-au început antrenamentele „cu foarte multă ambiție și speranță”. Antrenamentele se desfășurau zilnic, în sala „Victoria”. La sfârșitul turului de campionat, echipa zălăuană se situa în fruntea seriei, iar iubitorii de sport așteptau de la ei confirmarea rezultatului din tur. De asemenea, voleibalistele de la echipa „Voința” Zalău, aflate în Divizia B, și-au reluat antrenamentele sub conducerea lui Valer Pop. Se antrenau „cu multă poftă” de joc, poziția pe care se situau în clasament „dându-le oarecare siguranță pentru retur”.
În „spiritul” vremurilor, a fost inițiată o competiție sportivă de mare amploare, denumită „Cupa tineretului la sate”, iar ediția de iarnă a anului 1973 s-a bucurat de o mare „popularitate în rândul tuturor tinerilor din mediul sătesc”. Competiția era organizată de Comitetul Județean al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), în colaborare cu Comitetul Județean pentru Educație Fizică și Sport (CJEFS). Până în data de 18 februarie s-au desfășurat fazele comunale și intercomunale, la tenis de masă și șah, iar cei calificați au participat la faza județeană, care a avut loc în data de 25 februarie la Zalău.
Rezultatele obținute de către participanți erau puse pe seama „preocupării” organizațiilor UTC și a consiliilor asociațiilor sportive „pentru popularizarea acestei competiții, pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri de diferite profesii din mediul sătesc la practicarea sportului de masă”.
La 4 martie 1973, CJEFS, prin Comisia județeană de turism, a organizat un concurs de orientare turistică, desfășurat în Munții Meseș, pe un traseu de patru kilometri și a fost câștigat de către Gőbl Edmund, de la Asociația sportivă „Columna”, urmat de Augustin Moldovan, de la Liceul sportiv din Zalău și George Moldovan, de la Școala profesională din Zalău. Era primul concurs de acest gen care s-a desfășurat în proaspăt reînființatul județ Sălaj.
Peste 550 de concurenți s-au prezentat la startul etapei orășenești a „Crosului primăverii”, care a avut loc în data de 18 martie, la Zalău. Competiție „de masă”, organizată de CJEFS, a antrenat, la nivel de județ, un număr de 4.000 de tineri, care și-au desemnat reprezentanții pentru etapa orășenească, în urma disputării etapelor preliminare.
La încheierea competiției, primilor trei clasați li s-au oferit diplome, iar din fiecare categorie, primii 15 clasați la această etapă și-au câștigat dreptul de participare la etapa județeană, care urma să se desfășoare în data de 1 aprilie, tot la Zalău.
Tot în data de 18 martie s-a dat startul returului campionatului județean de fotbal, ediția 1972-1973. Orașul Zalău avea înscrise în campionat trei echipe: Victoria Zalău, care se afla pe podium, Armătura Zalău și Filatura Zalău. La sfârșitul campionatului, echipa Victoria Zalău s-a clasat pe primul loc și a promovat în Divizia C, Armătura Zalău s-a clasat pe locul 10, iar Filatura Zalău s-a retras din campionat.
La Zalău se desfășura și un campionat de șah, al cărui start a fost dat la 10 aprilie 1973, prin CJEFS.
La începutul lunii mai, timp de două zile, pe stadionul 23 August din Zalău, s-a desfășurat campionatul județean de tetratlon al pionierilor și școlarilor, cu participarea a șase echipe calificate în urma desfășurării etapelor preliminare. Concursul a constat din alergare (60 m), aruncarea mingii de oină, săritura în înălțime și lungime, fiind câștigat de către elevii Școlii generale „Simion Bărnuțiu” din Zalău, antrenați de către profesoara Florica Popa. Echipajul câștigător urma să reprezinte județul Sălaj la etapa zonală.
A urmat concursul de pentatlon școlar, organizat de Comitetul județului Sălaj al UTC, în colaborare cu Inspectoratul școlar și CJEFS, la care au participat opt echipe de fete și opt echipe de băieți, cuprinzând 96 de sportivi. La fete, pe primul loc s-a clasat Liceul de cultură generală Zalău, iar la băieți, Liceul de cultură generală Cehu Silvaniei. Comitetul județean al UTC a acordat premii în valoare de peste 3.000 de lei.
Tot în acea perioadă s-a desfășurat și competiția școlară „de mare popularitate”, „Crosul cravatelor roșii”, la care au participat 160 de pionieri câștigători ai etapelor pe școli și comune. Conform relatărilor presei vremii, concursul a scos în evidență buna pregătire fizică a „cutezătorilor”, care au reușit să parcurgă întregul traseu din centrul orașului Zalău. Pionierilor câștigători li s-au înmânat premii în materiale sportive.
O altă competiție inedită organizată în Zalău, la 27 mai 1973, a fost „Crosul poștașilor”, la care au participat peste 150 de factori poștali. Competiția a fost organizată de Direcția Județeană de poștă și telecomunicații și s-a desfășurat pe artera principală a orașului reședință de județ, în prezența a sute de spectatori. Merită amintit că traseul de aproape doi kilometri trebuia parcurs de alergătorii în uniforme albastre cu gențile pentru corespondență în spate. Luat în medie, timpul parcurs de către participanți nu a fost mai mare de opt minute, lucru lăudabil, mai ales dacă ținem cont de vârsta participanților.
Tot în data de 27 mai s-a desfășurat, pe Meseș, etapa județeană a concursului de orientare turistică pentru pionieri și școlari, dotat cu Cupa „Meseș 73” și organizat de Consiliul Județean al organizației pionierilor. Au participat 90 de elevi de la școlile generale Dragu, Voivodeni, Zimbor, Chendrea, Cizer, Mirșid, Valcău de Jos și Sânmihaiu Almașului. Desfășurat pe un timp de ceață și ploaie, concursul a presupus parcurgerea unui traseu de circa 3.800 de metri, atingerea a opt posturi de control, precum și realizarea probelor aplicative: mers în echilibru, aruncarea grenadei la țintă, transport de „răniți” și trecerea, cu ajutorul frânghiei, prin balans, peste un șanț. Lupta pentru primele trei locuri a fost foarte strânsă, diferența de timp între echipe fiind de numai un minut. Cea mai bună echipă s-a dovedit a fi cea a Școlii generale din Voivodeni.
În toamna anului 1973, în cadrul anului jubiliar „Zalău 500”, au fost organizate o serie de competiții sportive de mare amploare. Astfel, în zilele de 22 și 23 septembrie a avut loc o reușită competiție atletică: „Cupa Zalău – 500”. Ea a fost organizată de CJEFS, pe stadionul 23 August din Zalău, care a trecut printr-un proces de modernizare și a fost pus la punct până în detaliu, cu o pistă „excelent întreținută”, până la amenajările speciale necesare săritorilor și aruncătorilor. La concursul de atletism au participat șapte cluburi din județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj. La startul celor peste 100 de probe sportive (juniori și junioare 1,2,3, seniori și senioare) s-au reunit și câteva „celebrități” ale atletismului românesc, printre care s-au numărat Ecaterina Vilan, CS Baia Mare, campioană națională de junioare, Karol Olah, Școala sportivă Beiuș, component al lotului național de juniori, Elena Mădrăsan, vicecampioană națională, componentă a Clubului Sportiv Zalău etc. Era primul concurs de acest fel organizat în județul Sălaj de la reînființarea sa, iar presa vremii subliniază comportarea excelentă a atleților componenți ai Clubului Sportiv Zalău, care au câștigat competiția, la echipe, obținând 374 de puncte.
A urmat „Cupa Zalău 500” la fotbal, care a fost organizată în data de 27 septembrie, pe terenul clubului Victoria din Zalău. Au fost invitate patru echipe divizionare C: Măgura Șimleu Silvaniei, Victoria Zalău, Unirea Zalău și Rapid Jibou. Echipa din Jibou a întârziat două ore, așa că organizatorii au hotărât, între timp, ca echipele prezente să desfășoare jocurile în sistem turneu. Competiția a fost câștigată de echipa Victoria Zalău, urmată de Măgura Șimleu Silvaniei și Unirea Zalău.
În data de 30 septembrie a fost organizată competiția „Cupa Zalău 500” la handbal și volei. La handbal, au fost invitate să participe echipele de fete Sănătatea Zalău, Liceul de cultură generală Șimleu Silvaniei, Voința Jibou și Voința Cehu Silvaniei, iar la băieți, Victoria Zalău, Liceul Jibou și Voința Cehu Silvaniei. Meciurile s-au desfășurat pe terenurile amenajate în cadrul stadionului 23 August din Zalău, începând cu ora 9,00. La volei, competiția s-a desfășurat în sala de sport a Liceului de cultură generală Zalău, începând la ora 9,00, cu participarea echipelor: Liceul agricol Șimleu Silvaniei, Liceul de cultură generală Zalău, Clubul Sportiv Zalău și Liceul de cultură generală Cehu Silvaniei, la fete, iar la băieți, Liceul agricol Șimleu Silvaniei, Liceul de cultură generală Șimleu Silvaniei și Liceul de cultură generală Zalău.
În data de 28 septembrie, după-amiază, pe „frumoasa pistă” a cartodromului din Zalău, s-a desfășurat un concurs de carturi. Au participat 20 de concurenți de la casele pionierilor din Zalău, Cehu Silvaniei și Jibou. La concurs a participat și elevul Radu Căpîlnașiu, viitorul primar al Zalăului.
În data de 14 octombrie s-a desfășurat competiția „Cupa Zalău 500” la cros, care conta și ca etapă județeană a campionatului republican. Cei peste 400 de participanți au străbătut traseul str. Gheorghe Doja – str. Tudor Vladimirescu. Câștigătorii au fost distinși de organizatori cu diplome și premii. De asemenea, au obținut dreptul de a reprezenta județul Sălaj la etapa de zonă a Campionatului republican de cros, care s-a desfășurat la Deva, în ziua de 21 octombrie 1973. La băieți, competiția de la Zalău a fost câștigată de către regretatul zălăuan Peter Imre, la vremea respectivă elev la Școala generală nr. 1 din Zalău.
CJEFS, prin Comisia de atletism, a organizat Cupa de toamnă la atletism. Evenimentul a avut loc în data de 11 noiembrie 1973 și a dat posibilitatea celor 150 de sportivi de la școlile din orașul Zalău să se întreacă într-o competiție. Probele înscrise în regulamentul competiției au fost trecute cu succes. În urma desfășurării concursului, clasamentul, pe echipe și categorii de vârstă, se prezenta astfel: categoria juniori I și II – Liceul de cultură generală; categoria juniori III – Școala generală „Simion Bărnuțiu”; categoria copii I și II – Școala generală nr. 1.
Tot în ziua de duminică, 11 noiembrie, sala Școlii generale „Simion Bărnuțiu” din Zalău a găzduit primele etape ale campionatului de calificare (seniori) la tenis de masă, cu participarea a nouă echipe din orașele Zalău, Cehu Silvaniei și Jibou.
Astfel, se încheiau activitățile sportive dedicate Anului Jubiliar „Zalău 500”, iar la finalul anului, printre primii 10 sportivi ai județului Sălaj făceau parte și patru zălăuani: pe locul 3 s-a situat Liviu Caloș – baschet, component de bază al echipei Voința Zalău, ocupanta locului III în seria I a diviziei naționale B de baschet; pe locul 5 s-a situat Ioan Nistor – fotbal, căpitanul echipei Clubului Sportiv Zalău, ocupantă a locului III, în seria I a diviziei naționale C; locul 7 a fost ocupat de către Maria Reszler – volei, căpitan de echipă și jucătoarea cea mai valoroasă a echipei divizionare B, Clubul Sportiv Zalău; pe locul 9 s-a situat Iuliu Karancsi – tenis de masă, elev al Liceului de cultură generală din Zalău, campion județean de seniori la tenis de masă.
În concluzie, Anul Jubiliar „Zalău 500” a fost sărbătorit de către zălăuani cu fastul cuvenit, cu toate că a fost puternic influențat, din punct de vedere ideologic, de regimul politic dictatorial al vremii. După cum reiese din studiul presei vremii, respectiv a ziarului „Năzuința”, pe lângă manifestările culturale și politice, au fost organizate numeroase competiții sportive de masă, la care au participat foarte mulți zălăuani, dar și invitați din alte județe transilvănene.
Sursa fotografii: Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj, fond Colecția foto a SJAN Sălaj.
Note:
Vezi, pe larg, Diego Ciobotaru, Sportul – mijloc de implementare a comunismului în România, în „Historia”, 26 ianuarie 2011.
„Năzuința”, nr. 425, 10 ianuarie 1973, p. 2.
Idem, nr. 446, 9 februarie 1973, p. 2.
Idem, nr. 467, 6 martie 1973, p. 2.
Idem, nr. 479, 20 martie 1973, p. 2.
Ibidem.
Idem, nr. 551, 12 iunie 1973, p. 3.
Idem, nr. 497, 10 aprilie 1973, p. 2.
Idem, nr. 527, 15 mai 1973, p. 2.
Idem, nr. 533, 22 mai 1973, p. 3.
Idem, nr. 539, 29 mai 1973, p. 3.
Idem, nr. 640, 25 septembrie 1973, p. 3.
Idem, nr. 644, 28 septembrie 1973, p. 3
Idem, nr. 645, 30 septembrie 1973, p. 3.
Peter Imre s-a născut în Zalău, la 27 februarie 1962 și a decedat în București, la 1 iulie 2022. A fost om de afaceri, director de afaceri corporative pentru Philip Morris în România, director general la Adevărul Holding și critic alimentar. A fost căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu.
„Năzuința”, nr. 658, 16 octombrie 1973, p. 3.
Idem, nr. 683, 13 noiembrie 1973, p. 3.
Idem, nr. 721, 30 decembrie 1973, p. 3.
+ There are no comments
Add yours