Malaxorul de septembrie

Estimated read time 3 min read

„Întâlniri cu Dumnezeu, Poezii 1995-2024, România-Italia” (Ediția a doua), de Vasile Hatos, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2024. „Scriu din anul 1983, dar unele poezii și poeme le aveam în minte încă din anul 1978! Nu am avut vreun maestru spiritual, doar suferința, setea de absolut, deoarece calea cunoașterii de sine este o cale a suferinței! «Cunoaște-te pe tine însuți» și vei cunoaște nemurirea! Vreau să formez o Academie a Spiritului, o școală filozofică pur românească.” (Vasile Hatos)

(C.Ș.C.)

■ În numărul 7-8 (254-255)/iulie-august 2024 din revista de cultură „Nord Literar”, Raluca Hășmășan prezintă „Cartea cărților copilăriei. Cum am devenit cititor/cititoare”, antologie gândită de Irina Petraș. „Încântătoare sunt toate textele din antologie, atât prin diversitatea mărturisirilor, prin parfumul intim în care fiecare autor şi-a scăldat relatarea, cât şi prin misiunea lor de a deschide «ferestre spre Lumea Cărţii», de a reînvia vremea când «Ai carte, ai parte era un mare, incontestabil adevăr». Addenda, care cuprinde o listă cronologică orientativă de cărţi pentru copiii de toate vârstele, completează această vitrină cu lecturi «bune, frumoase, formatoare», la alcătuirea căreia şi-au adus meritul toţi scriitorii, răspunzând invitaţiei Irinei Petraş întru solidaritate culturală”, a apreciat Raluca Hășmășan. Printre scriitorii care povestesc o experiență de cititor din copilărie, în antologia editată în 2024 de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, pentru ediția a XI-a a Festivalului Național de Literatură FestLit Cluj 2024, se numără și sălăjenii: Silvia Bodea Sălăjan, Alice Valeria Micu, Daniel Moșoiu, Viorel Mureșan și Daniel Săuca.

■ La Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca a fost publicat volumul semnat de Cornel Cotuțiu, „Felurite feluri (II)”. Volumul face parte din seria semnată de publicistul născut la Beclean și intitulată „La noi (adică pretutindeni)”. „Astăzi purtăm pe umeri povara anilor şi a cărților pe care atunci ne închipuiam că le vom scrie şi pe care, Doamne!, chiar le-am scris. A cărților tale, în care îţi redescopăr, de fiecare dată, obiectivitatea funciară şi spiritul polemic cu care plonjezi în universul existențial, cu acea pasiune a «scufundării literaturii până la gât în viaţa străzii, în experienţa comună, în istoria cotidiană», despre care vorbea Mario Vargas Llosa”, este mesajul transmis de poetul și prozatorul clujean Horia Bădescu pe coperta IV a cărții apărute recent.

■ Am primit la redacție, de la Florența Popescu-Simion (cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” şi cadru didactic asociat la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti), volumul omagial „Etnologia ca mod de viață. In honorem Nicoleta Coatu”. Volumul editat de Laura Jiga Iliescu, Florența Popescu-Simion și Adelina Dogaru-Alexa a fost publicat la Editura Mega din Cluj-Napoca și cuprinde și un studiu semnat de Camelia Burghele. În „Cherchez la femme. Precupeața de magie”, cercetătoarea științifică de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău „porneşte de la constatarea că nu doar în satul tradițional, ci şi în comunitatea contemporană, femeia a practicat, a oferit și a vândut scenarii, scheme şi ingrediente din sfera magiei terapeutice, divinatorii şi erotice, ritualului magico-religios, leacurilor miraculoase, vrăjilor şi farmecelor”.

(A.-B.K.)

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours