Am citit cele două volume de versuri ale colonelul (r.) Ștefan Cotae, primite la evenimentul de lansare al cărților „Zbateri și dezbateri lirice”, scrisă de Ștefan Cotae și „O viață de ofițer de artilerie”, semnată de Mihai T. Piuari. Este vorba despre „Alegorii din Dumbrava Albă”, volum apărut la Editura „Napoca Star” din Cluj-Napoca în anul 2020 respectiv „Zbateri și dezbateri lirice”, volum publicat de Editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca în 2024. Dacă primul volum este unul al nostalgiei, având ca temă dominantă trecerea ireversibilă a timpului și fiind un elogiu adus trecutului legendar, în al doilea volum autorul se inspiră din teme sociale, în care revolta atinge nuanța pamfletului adresat „democrației originale”, amprenta zilelor contemporane.


Apreciez ca reprezentative poeziile, considerate astfel și de autor, selectate și citite de acesta la evenimentul organizat la Biblioteca Orășenească „Alexandru Șterca-Suluțiu” din Șimleu Silvaniei din 8 august: „Nostalgie – la Șimleu Silvaniei” pentru volumul „Alegorii din Dumbrava Albă” respectiv „Profesore” pentru „Zbateri și dezbateri lirice”.
Lansarea de carte a inaugurat seria evenimentelor organizate de una din cele mai moderne biblioteci din nordul României, după aprecierea ziarului „Magazin Sălăjean”.
Manifestarea a fost deosebit de emoționantă și densă, cuprinzând alături de poezie și o expoziție de pictură a maestrului Dumitru Costălaș și a elevilor Clubului de Pictură al Copiilor din Șimleu Silvaniei și momente artistice.
În mod special a emoționat prezența distinsului colonel (r.) Mihai T. Piuari, născut în anul 1934 în Băișești (județul Suceava), cel care i-a promis fiicei sale, prezentă în sală, că va trăi 102 ani. Mihai T. Piuari este autorul volumului de memorii „O viață de ofițer de artilerie”. Despre volumele lansate a vorbit și directoarea Editurii „Ecou Transilvan”, Nadia Fărcaș, o distinsă doamnă pe care am avut fericita ocazie de a o cunoaște întâmplător la Centrul de cultură urbană Casino din Cluj-Napoca, tot la o lansare de carte de acum câțiva ani, urmată de un program artistic de muzică și dans, fiind de fapt o aniversare a Casei Județene de Pensii Cluj.
Cu prilejul evenimentului cultural, inevitabil, mi-am amintit de medicul Ioan Pușcaș, al cărui nume îl poartă spitalul din Șimleu Silvaniei și care a fost și va rămâne în memoria șimleuanilor, dar nu numai, pe plan local ci și pe plan mondial, fiind un nume important al medicinei. Tot de instituția spitalicească mă leagă și amintirea tatălui meu Nicolae Ember, fratele colonelului Ioan Ember, decedat în spitalul respectiv, după două zile și nopți de priveghere, a mea și a nepotului meu, Felix Peter, în prezent tehnician la Universitatea de Artă și Design din Cluj- Napoca. În timpul evenimentului din clădirea recent renovată, ce a primit o altă destinație decât cea inițială, amintirile mele au evoluat în paralel cu deosebita dezbatere pe teme artistice și politice din istoria orașului Șimleu Silvaniei și a Transilvaniei, în general.
+ There are no comments
Add yours