Lansare de carte Gheorghe Moga la Jibou

Estimated read time 2 min read

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 13, în sala mică de la Casa de Cultură din Jibou, sub egida Bibliotecii Orășenești, va avea loc lansarea cărții profesorului Gheorghe Moga „Breviar de cuvinte şi expresii”, volum apărut în cadrul colecției „Scriitori Sălăjeni” a Editurii Caiete Silvane a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Prefața este semnată de poetul și criticul literar Viorel Mureșan. „Volumul vine în urma observării îndelungi şi atente a modului cum vede şi cum exprimă vorbitorul de limbă română, lumea, la nivel de cuvinte şi expresii. Am putut constata, parcurgând cele 33 de unităţi ale cărţii, că autorul abordează limba, în egală măsură, pe latura ei socială şi pe cea individuală. Ba, chiar mai mult, are în vedere şi componenta psihologică a limbajului, privind, mereu laolaltă, exprimarea cognitivă şi perechea ei afectivă.” (Viorel Mureşan)

Născut la 23 septembrie 1946, în Răhău – Sebeş, judeţul Alba, Gheorghe Moga a urmat liceul la Sebeș și Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost profesor de limba și literatura română la Loman, jud. Alba (1969-1972), apoi în Jibou (1972-2011). A obţinut doctoratul în 2001, la Universitatea de Vest din Timişoara, cu teza „Lexicul sadovenian” (sub îndrumarea profesorului G.I. Tohăneanu). A publicat în revistele: „Limba română”, „Limba şi literatura română”, „Familia”, „România literară” și „Cultura”. În prezent este colaborator al revistei de cultură „Caiete Silvane”. În 2016, a publicat la Editura „Caiete Silvane” volumul „File de dicţionar – expresii şi reflecţii”.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

Un dialog cu lingvistul Gheorghe Moga, găsiți aici, la Dialogurile Caiete Silvane online:

Dialogurile Caiete Silvane online cu lingvistul Gheorghe Moga – Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours