Articole

James LaBrie – Beautiful Shade Of Grey

Încântarea magică pe care o stârnește o pictură ca Mona Lisa, mă face să mă gândesc de ce oare se întâmplă asta. Multe alte portrete ale unor pictori sunt mai corecte. Să fie frumusețea ei? Doar că nu mai e tânără (are probabil peste 30 de ani, intră în grațiile lui Balzac!), pare obosită, haine cernite de văduvă. Dar are o privire profundă, știutoare, ce te atrage irezistibil, te vrăjește, în timp ce gura șerpuitoare se răsfrânge pe la colțuri în nuanțele florilor veștejite. Parcă râde de mine, dar cu o grație și cu o superioritate ce mă face să roșesc ca un școlar. E o ducesă ce mă împinge la visare, bântuindu-mă precum o simfonie plină de viori. Simt un gând nelămurit, necuprins, ca o idee muzicală. Chipuri ce le-am mai văzut cândva îmi trec prin fața ochilor, voci parcă știute îmi șușotesc la ureche, dorințe înăbușite încep să se agite dureros în umbrele soarelui ce tocmai apune. Cred că Mona Lisa a întâmpinat, acum mai bine de trei secole, mărturisirea dragostei unui strămoș de-al meu, cu zâmbetul acesta misterios sau zeflemist pe care îl mai păstrează și astăzi.

Toți acești zei ai picturii pun stăpânire pe sufletul meu unde răsună divina muzică, ecou al lumii radioase, pe ale cărei tărâmuri vedem Frumosul, indiferent de culorile sale. James LaBrie face din tonurile de gri un curcubeu de Frumos. Altfel de cum îl știm ca vocalist la Dream Theater, James ne plimbă pe aleile rockului melodic din ultimii 40 de ani. Cred că este suficient să amintesc că penultima melodie de pe album este un cover Led Zeppelin, Ramble On. O piesă clasică Zep, unde LaBrie își pune în evidență măiestria vocală.

Pe disc găsim multă chitară clasică și sintetizatoare, o îmbinare de rock clasic cu pasaje de jazz, toate în ton cu vocea lui James. O producție remarcabilă, multă emoție și instrumentație liniștitoare. Lipsesc riffurile a la Dream Theater, dar avem multă magie acustică.

Beautiful Shade Of Grey este o aventură minunată în universul muzical al lui LaBrie. Mai puțin metal progresiv, mai mult rock melodic și chitară acustică. De ascultat!

 

Tracklist:

 

Devil In Drag

SuperNova Girl

Give And Take

Sunset Ruin

Hit Me Like A Brick

Wildflower

Conscience Calling

What I Missed

Am I Right

Ramble On

Devil In Drag (Electric version)

 

Inside Out Music 2022

 

Componența grupului:

 

– James LaBrie (voce)

– Paul Logue (chitară acustică, bas)

– Chance LaBrie (tobe)

– Marco Sfogli (chitară acustică și electrică)

– Christian Pulkkinen (clape)

 

Discografie James LaBrie:

 

– Elements of Persuasion (2005)

– Static Impulse (2010)

– Impermanent Resonance (2013)

– I Will Not Break (2014)

– Beautiful Shade of Grey (2022)

 

cu Dream Theater

 

– Images and Words (1992)

– Awake (1994)

– A Change of Seasons (1995)

– Falling into Infinity (1997)

– Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)

– Six Degrees of Inner Turbulence (2002)

– Train of Thought (2003)

– Octavarium (2005)

– Systematic Chaos (2007)

– Black Clouds & Silver Linings (2009)

– A Dramatic Turn of Events (2011)

– Dream Theater (2013)

– The Astonishing (2016)

– Distance over Time (2019)

– A View from the Top of the World (2021)

 

cu Winter Rose

– Winter Rose (1989)

 

cu MullMuzzler

– Keep It to Yourself (1999)

– MullMuzzler 2 (2001)

 

cu Fates Warning

– Fates Warning – Parallels (1991)

 

cu Explorers Club

– Age of Impact (1998)

– Raising the Mammoth (2002)

 

cu Shadow Gallery

– Tyranny (1998)

 

cu Ayreon

– The Human Equation (2004)

– The Source (2017)

 

cu Jordan Rudess

– Wired for Madness (2019)

 

cu Evergrey

– Escape of the Phoenix (2021)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.