Joi, 27 februarie 2025, începând cu ora 18.00, va avea loc conferința „Supraviețuiri, nostalgii: ASTRA și Partidul Național Român”, pe care Profesorul Liviu Maior o va susține în Sala de Conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Asociaționism și naționalism la românii din Transilvania” (Colecția Istorie contemporană). Prezintă: Marius Bojiță, Vasile Pușcaș, Ioan Bolovan, Mircea Gheorghe Abrudan, Nicolae Moldovan, Vasile G. Dâncu. Moderator: Pr. Ioan Chirilă, președintele Despărțământului ASTRA Cluj. Amfitrion: Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
Organizatori: Despărțământul ASTRA Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Primăria Orașului Beclean, Editura Școala Ardeleană, Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii. Evenimentul face parte din ciclul de conferințe al Despărțământului ASTRA Cluj, realizat în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană.

LIVIU MAIOR: „În procesul de formare și amplificare a unui «naționalism minoritar», fără acces la putere, fără un stat al lor, românii din Transilvania au recurs la singura modalitate pe care o aveau: asocierea și luarea destinului în propriile mâini. Istoria îi îndemna astfel să aleagă drumul spre înfăptuirea practică a ceea ce noi numim Agenda Națională. Cultivarea acesteia a oferit, prin urmare, suportul solid al identității naționale.”
VASILE PUȘCAȘ: „Manifestarea asociaționismului românilor din Transilvania a stat nu doar la baza dezvoltării economice și culturale, dar și a conturării deciziilor liderilor politici ai românilor din această provincie pentru unirea națională și statală cu România. Această carte a profesorului Liviu Maior este, în mod evident, una deosebit de necesară pentru istoriografia contemporană și pentru cititorii care iubesc Istoria!”
IOAN BOLOVAN: „Fără îndoială că asociaționismul cultural, economic, politic și social a reprezentat, pentru românii din monarhia habsburgică (după 1867, austro-ungară), cadrul de afirmare identitară, de exersare a principiilor și valorilor democratice, liberale. În fruntea sistemului a tronat maiestuos ASTRA, adevărata academie a românilor transilvăneni, care a inspirat, impulsionat și susținut procesul de asociere și de formare a societății civile românești. Numai citind lucrarea profesorului Liviu Maior putem înțelege cum, între 1848 și 1918, s-au metamorfozat românii, în decursul a două generații, din iobagi în români responsabili și demni.”
+ There are no comments
Add yours