Nu le putem ști pe toate, iată că am mai aflat ceva valabil: că Phil Stutz e un psihiatru de excepție. Surpriza a venit de la un documentar de pe Netflix, realizat de actorul Jonah Hill, care fusese pacientul lui Stutz. Acum Stutz e pus sub lupă, chestionat, filmat cu umor de Hill cel… vindecat, după ce fusese complexat de fizicul său supraponderal. Cum arată Stutz? Ca un profet, un budist tibetan, ascet, guru, suferind de Parkinson, făcând exerciții fizice și focusând dialogul pe relația cu corpul nostru fizic. Forța vitală poate fi ilustrată printr-o piramidă (lui Stutz îi place să deseneze mereu, să marcheze grafic caruselul reflecțiilor), la baza căreia se află corpul, apoi, mai sus, relația cu ceilalți, urmând sinele propriu. Nu putem neglija partea X, adică răul din noi înșine, ceea ce ne blochează progresul. Mereu trebuie să luptăm cu partea X, ca să evoluăm. Știm că există trei elemente constante în viața noastră: durerea, incertitudinea și munca. Interesantă pare și teoria umbrei: toți avem o umbră… momentul în care ai fost cândva umilit… rămâne mereu acolo… Trebuie să continuăm, chiar dacă am avut un eșec. Cum e cu labirintul? Când stai blocat la o problemă, la o nedreptate. Să zicem că ai urât pe cineva. Mai bine îl ierți, ieși astfel din labirint și poți avansa. Nu trebuie să te lași copleșit de negativ: din orice negativ poți extrage ceva pozitiv (cum se zice că în tot răul este și un bine). Ai gânduri sumbre și uiți că soarele se află dincolo de acești nori. Dacă ai putea conștientiza faptul că soarele e la locul său, atunci ai reuși să traversezi norii. E bine să adopți gratitudinea, să fii recunoscător pentru… și pentru… Diavolul din partea X vrea să fii nefericit. Ai frica permanentă de a pierde ceva sau pe cineva. E preferabil un non-atașament, adică să nu te legi de nimeni și de nimic. În fond, fericirea este să fii conștient că nu posezi toate cheile înțelegerii. Experiențele din copilărie sunt model de terapie vizuală. Metodă surprinzătoare: te folosești de problemele tale ca de niște pârghii pentru a avea acces la puterea subconștientului. Astfel obstacolele se transformă în oportunități și îți poți descoperi curajul.
Phil Stutz a absolvit City College din New York și și-a luat doctoratul la Universitatea din New York, apoi și-a făcut pregătirea psihiatrică la Metropolitan Hospital. A lucrat ca psihiatru la închisoarea din Insula Rikers, înainte de a merge la cabinetul privat în New York City. S-a mutat la Los Angeles în 1982, unde practică de atunci.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
+ There are no comments
Add yours