Specialist în etnografie, folclor şi antropologie culturală, profesorul universitar doctor Ion Cuceu s-a născut în vechiul Sălaj, pe 23 iulie 1941, la Giurtelecu Hododului (localitate ce aparține din anul 1968 judeţului Satu Mare). Considerat ultimul mare folclorist din galeria cercetătorilor dedicați folclorului românesc, profesorul Cuceu a trecut la cele veșnice în data de 26 decembrie 2023.
Profesorul Ion Cuceu a absolvit studiile universitare în 1967, la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, secția Limba și literatura română, iar în anul 1969 s-a specializat în etnologie și folcloristică la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române. A urmat numeroase cursuri și stagii de specializare și documentare în etnologie şi folcloristică la institute de cercetare din țară și în străinătate. În anul 1978 a obținut titlul de doctor în științe filologice, cu teza „Fenomenul povestitului. O încercare de abordare sociologică şi antropologică asupra narativităţii”, sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Dumitru Pop, creatorul școlii de folcloristică de la Cluj, originar din Băsești.
Profesorul Ion Cuceu a avut o carieră remarcabilă. Între 1967 și 1990 a ocupat un post de cercetător științific la Secţia de Etnografie şi Folclor a Filialei Cluj a Academiei Române, transformată mai apoi în Sectorul de Etnologie şi Sociologie al Centrului de Ştiinţe Sociale al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Din 1986, profesorul Cuceu a preluat conducerea Sectorului de Etnologie și Sociologie, după plecarea lui Ion Taloș în Germania. Între 1990 și 2011, profesorul Cuceu a fost director al Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj-Napoca, aducându-și aportul la conservarea și studierea bogatei moșteniri folclorice.
Profesorul Ion Cuceu a parcurs, în chip firesc, toate treptele carierei didactice din învățământul superior. A fost profesor de etnologie și folclor la Facultatea de Litere (1992-1999) a Universităţii „Babeş-Bolyai”, dar şi la Facultatea de Studii Europene (din 1996), arondată aceleiași instituții de învățământ. Din 2003 a primit dreptul de a conduce doctorate în domeniile filologie, studii culturale, etnologie, antropologie, iar între 2004-2008 a fost prodecan la Facultatea de Studii Europene.
Profesorul Ion Cuceu a fost permanent interesat de activitatea științifică, fiind autor și coordonator a 20 de volume, a 17 cărți, a peste 130 de articole și studii de specialitate. Conform CV-ului său a susținut circa 200 de conferințe în țară și străinătate, a coordonat 13 programe de cercetare și 15 corpusuri de texte etnografice și folclorice, a participat la 172 de sesiuni și congrese științifice și a condus peste 40 de teze de doctorat.
Profesorul Ion Cuceu a fost un bun cunoscător al Țării Silvaniei, primele cercetări etnologice de teren le-a efectuat în județul Sălaj. Între anii 1968 și 1970 a participat la cercetarea de teren sociologică de tip monografic inițiată în comuna Gârbou, sub îndrumarea prof dr. George Em. Marica şi conf. univ. Ion Aluaş. În cadrul acestei investigații de teren, profesorul Cuceu s-a concentrat asupra obiceiurilor și credințelor în legătură cu agricultura și cu păstoritul. Între anii 1970 și 1980 a efectuat cercetări etnologice de teren în zona Meseş-Plopiş, în căutarea creaţiilor populare transmise pe cale orală, ascultând poveștile și cântecele sălăjenilor, asistând la obiceiuri, tradiţii populare şi meşteşuguri tradiţionale, chestionând despre lucruri care au fost cândva.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
(A.-B.K.)
+ There are no comments
Add yours