Gen: dramă/fantasy
Durată: 1h 41m
Regizor: Harold Ramis
Scenariști: Danny Rubin, Harold Ramis
Roluri principale: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Eliott
Filmat în: USA
Limba care se vorbește în film: engleza
Premii câștigate: un premiu Bafta pentru Cel mai bun scenariu, nenumărate nominalizări la premiile Saturn, Premiile Academiei Americane pentru filmele SF, fantezie și horror, câștigător al unui ALFS Award (Cercul criticilor de film londonezi), o nominalizare la premiile Hugo, două nominalizări la premiile criticilor de film din New York etc.
Această recenzie e diferită. Ați putea spune nostalgică prin readucerea în prim plan a unui film vechi (tocmai din 1993), dar de referință pentru iubitorii genului fantasy, The Groundhog Day. E diferită și pentru că e prima recenzie pe care o scriu în concediul de maternitate.
Filmele merg pentru mine pas la pas cu viața. Iar maternitatea a adus un program zilnic, fără variabile senzaționale, care pare repetabil și monoton. În fiecare dimineață o luăm de la capăt în mica rutină pe care am construit-o, încercând să schimbăm, în mai eficient, mai ușor, mai înțelept parcursul zilei care a trecut. Timpul se scurge, perfid, neobservat. Zilele sunt identice, dar lunile se scurg neașteptat. Am revăzut filmul într-una dintre puținele ocazii personale. Nu pentru că-mi place Bill Murray prea mult. El este actorul care-l interpretează pe protagonistul filmului și o face bine, convingător, cu un sarcasm pseudo-intelectual al unui interpretat reporter meteo, care e trimis într-un orășel american oarecare să observe anuala apariție a cârtiței.
Conform tradiției, dacă în ziua de 2 februarie, cârtița (ieșind din hibernarea sa) își vede umbra, atunci vor mai urma încă șase săptămâni de iarnă. E un fapt divers care ține de folclorul popular și pe care Phil (Bill Murray) e trimis să-l observe pentru al patrulea an consecutiv. Desigur, enervat de lipsa de importanță a misiunii, Phil tratează totul cu ironie și e nerăbdător să părăsească orașul. Îl însoțesc un cameraman, Andy (Chris Eliott), și producătoarea Rita (Andie MacDowell). Cred că alegerea actorului pentru acest rol e cum nu se poate mai fericită, pentru că Bill Murray are darul de a fi, simultan, și enervant și simpatic.
În opinia producătoarei, principala trăsătură de caracter a reporterului e un egocentrism fabulos. Egoismul său pare a fi un fel de intrigă pentru destinul care se va juca cu el în mod neașteptat. Cazarea lui e separată, într-un Bed&Breakfast cu aer de familie, pentru că nimic nu e prea bun pentru el.
Deși o simpatizează pe Rita, Phil nu o arată. Foarte deschisă și onestă, Rita e creată ca o contrapondere, pe principiul atracției contrariilor și toate încercările acestuia de a o impresiona prin prezentarea unei fals interes pentru domeniile cu care ea rezonează sunt sortite eșecului. Andie MacDowell e fermecătoare în rolul ingenuu pe care-l interpretează. Datorită ei, tușa romantică a filmului poate acoperi, la prima vedere, substratul profund al desenului epic.
Phil e și numele cârtitorului reporter, dar și al cârtiței cu care pare să împartă supraputerea de a se juca cu timpul, ieșind metaforic din bârlogul său. Ca o lecție de viață, dimineața secundă reportajului îl găsește pe Phil prins într-o buclă temporală. Desigur, ideea în sine nu e originală, dar regizorul și scenariștii reușesc să evite banalizarea prin schimbarea unor detalii, a introducerii de noi personaje în scenele care ar trebui să redea zile identice. Personajele pe care le întâlnește sunt amuzante (mie personal îmi amintesc de bonomia serialului Cheers) și susțin déja-vu-ul cu un twist pe care pelicula îl oferă spectatorului. Alegerile oarbe ale celui care e pus în fața unei forme de imortalitate nedorită, mai apoi conștiente, le schimbă și acestor personaje reacțiile, plusând efectul comic. Și tocmai acest efect comic, subtil, neforțat, care accentuează întrebări esențiale e ceea ce îl face memorabil. Nimic din scenariu, nicio replică, nu pare nelalocul său.
Așadar, ce ați face dacă ar trebui să retrăiți (la nesfârșit) aceeași zi?
+ There are no comments
Add yours