În cadrul festivalului din acest an dedicat poeziei, expoziția de artă plastică a prezentat un material ce s-a armonizat cu tematica evenimentului, și anume un proiect cu titlul Poezia – ilustrații și portrete de poeți, semnat de artista Adorján Ilona. Expoziția a prezentat o suită de lucrări grafice inspirate de poezii, respectiv portrete de poeți lucrate în ceramică.
Artista Adorján Ilona este prezentă pe scena artistic-plastică locală și regională din 1987 cu expoziții personale și de grup, susținute atât în țară cât și în străinătate, lucrând în diverse tehnici, cum sunt grafica mică, ceramica, pictura. Este membră în mai multe asociații de profil artistic, lucrările sale fiind publicate în diverse cataloage de expoziții temporare precum și în volume de poezie, având și lucrări publice, respectiv piese de colecție în patrimoniu muzeal. Ilustrațiile realizate la diferite poezii, expuse, sunt lucrări grafice realizate în tehnica monotipiei și în tuș, unele au fost deja publicate însoțind volume de poezie, altele sunt în stadiu de acumulare.
Genul ilustrației de carte și, în special, grafica inspirată de poezii necesită o aplecare profundă, atentă și ingenioasă asupra textului și mesajului poetic, iar transmiterea în mediul plastic a ideilor și senzațiilor ivite pe parcursul studiului și al lecturii necesită o abilitate artistică deosebită – din acest motiv nu mulți artiști își asumă acest tip de demers artistic. Ca formă ea poate fi minimalistă sau mai bine dezvoltată, mică sau mare ca dimensiuni, figurativă sau abstractă, în stiluri diverse de expresie plastică. În practicile contemporane ilustrația de poezie dobândește o autonomie artistică și o validitate estetică ce nu necesită neapărat prezența textului poetic aferent, pe care cu siguranță îl poate dezvolta în sensuri, fără a-l înlocui. Astfel, acest gen de grafică nu este percepută ca fiind de o valoare secundară, ci ca o creație plastică de sine stătătoare.
Expoziția al cărei curator este Attila Szabó a putut fi vizionată pe parcursul Festivalului „Primăvara Poeziei”, ediția a 22-a, în perioada 22-26 aprilie 2024, în Sala „Porolissum” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Adorján Ilona s-a născut la 28 august 1957 la Teaca, jud. Bistrița-Năsăud. În 1976 a absolvit Liceul de artă din Târgu Mureș, avându-i profesori pe Barabás Éva, Bordi Géza, Hunyadi László, Kis Levente, Nagy József și Nagy Pál. În 1987 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, la secția ceramică-sticlă-metal, avându-i profesori pe Egri László, Mircea Spătaru și Rodica Svințiu.
A participat la zeci de expoziții personale și de grup, în mai multe orașe din România și din Ungaria.
Are o serie de lucrări în locuri publice, cum ar fi: o plachetă de bronz – Portret Petőfi, Huedin, 2000; o altă plachetă de bronz – portret Szent István, Biserica romano-catolică, Zalău; plachetă de bronz – portret Sipos László, Bogdand, muzeul local, precum și casete pictate la Biserica din Harangláb, 2019.
Lucrări publicate: Isten házai a Szilágyságban – Lăcașuri ale Domnului în Sălaj, Zalău, Ed. „Caiete Silvane”, 2012; Calendarul Biserici de lemn din Sălaj. Szilágysági fatemplomok. Wooden churches of Sălaj County, 2016-2017; Acuarele mici, 2016-2017.
Cărți ilustrate: Gáspár Attila, Csak ez nekünk vigasságunk. 333 cântece pentru copii și adolescenți, Zalău, Ed. „Caiete Silvane”, 2012; Simonfy József, Szétfolyva, 2023; Adorján Kálmán, Uram, szeretem házad, ahol laksz, dicsőséged lakóhelyét, 2020.
Printre premiile obținute se numără o mențiune, la Debrețin, 1991, o diplomă de onoare „Oameni de seamă ai Sălajului”; Premiul Petri Mór, 2017.
Este membră a asociațiilor artistice Ipp Art și Atelier Z.
+ There are no comments
Add yours