Evenimente dedicate Centenarului Încoronării

Estimated read time 2 min read

COMUNICAT DE PRESĂ

La 15 octombrie 1922, ca o încununare a Marii Uniri, începută la 1 Decembrie 1918 și consfințită odată cu Tratatele de Pace de la Paris din 1920, la Alba-Iulia, erau încoronați ca Suverani ai României Mari Regele Ferdinand și Regina Maria.

La 100 de ani de la acest măreț eveniment, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău și Casa Corpului Didactic Sălaj organizează o serie de evenimente dedicate Centenarului Încoronării.

Astfel, miercuri 19 octombrie 2022, la ora 13.00, în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj va avea loc Simpozionul dedicat Centenarului Încoronării. Prezintă:

  • Dr. Marin Pop: ”Încoronarea de la Alba-Iulia, apoteoza Marii Uniri”;
  • Dr. Emanoil Pripon: ”Medaliile încoronării de la Alba-Iulia”;
  • Michael Werner: ”Regalitatea ca bază a statului român”

Cu ocazia acestui simpozion, vor fi prezentate publicului medalii și piese de numismatică.

Vineri, 21 octombrie 2022, la ora 10.50, în Centrul Expozițional de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” vor fi vernisate expozițiile:

  • Expoziție cu lucrări ale elevilor (coordonatori prof. Rodica Brândușan, prof. Simona Ilieș, prof. Gheorghe Bancea, prof. Marius Borzan);
  • Expoziție de ziare de epocă (prof. Mirel Matyas);
  • Expoziția de filatelie ”Istoria regalității ilustrată în filatelie” (Daniel Mureșan, prof. Mirel Matyas)

Totodată, la orele de istorie, va participa și domnul Michael Werner, care le va prezenta elevilor medalii din colecția personală.

Prin activitățile din acest proiect, dorim să marcăm acest eveniment important din istoria noastră națională,  precum și să cultivăm la elevi sentimentul patriotic, apartenența la o națiune, care poate fi așezată în rândul națiunilor europene, să promovăm valori și principii bazate pe moralitate, onestitate, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, acceptarea reprezentărilor multiple asupra istoriei, culturii și vieții sociale.

Aceste activități sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Asociația Colecționarilor Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours