Ecouri de la Zilele revistei „Caiete Silvane”

Estimated read time 7 min read

Zilele revistei „Caiete Silvane”, un prilej de reîntâlnire cu oameni care trudesc întru aceleași frumoase idei și nobile idealuri: ale culturii reale – nu contrafăcute, discrete – dar auzite.

„Căci peana, nu sabia” e cea care construiește și duce mai departe o națiune.

Vineri, 29 martie – o zi în care, în spațiul generos și elegant al Sălii Porolissum a Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj, am asistat la conferința „Eminescu și Sălajul” susținută de prof. univ. dr. Mircea Popa, cel care a primit și Premiul Revistei „Caiete Silvane”. Cu acest prilej, s-a lansat volumul „Eminescu. Trepte ale devenirii” (Editura „Școala Ardeleană”, 2024), despre carte și despre autor vorbind Carmen Ardelean și Vasile George Dâncu. Întreaga zi a fost un maraton al poeziei, al prezentărilor de carte și de reviste, al muzicii clasice, toate sub semnul creației și al bucuriei întâlnirii.

Alese mulțumiri amfitrionului Daniel Săuca!

 

Dana Gagniuc Buzura

 

***

Sărbătoare la Zalău

Două zile în care este sărbătorită poezia, pentru că „reginei metaforei” i s-a închinat un timp întru dăinuire.

Două zile în care poeții din spațiul geografic al Transilvaniei s-au întâlnit la Zalău omagiind Cuvântul, în numele poeziei.

Au avut loc: întâlniri cu elevii liceelor din Zalău, dialoguri cu cititorii, recitaluri de poezie, lansări de carte. Organizarea a fost impecabilă, ca de fiecare dată, grație domnului director al Centrului de Cultură și Artă, Daniel Săuca, a celorlalți lucrători de la această instituție atât de prezentă în viața culturală a țării, a colaboratorilor, a membrilor Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj.

Se spune că despre ce se vorbește mult, se iubește puțin. Poate că este un adevăr. Poate că este o excepție care întărește „regula”.

Oricare ar fi situația, cert este că se scrie mult, dar nu se citește pe măsură, ori această situație ridică întrebarea: „De ce oare?”, o întrebare la care poeții ar trebui să-și răspundă.

Poezia la ea acasă

„Desantul scriitorilor” la Colegiul Național „Silvania” Zalău s-a desfășurat în 28 martie 2024, cu ocazia Zilelor revistei „Caiete Silvane”.

A fost un moment de veritabilă cultură pentru elevii și profesorii de la CNS, pentru că au întâlnit personalități sălăjene, bihorene, sătmărene și bistrițene dedicate artei Cuvântului ziditor.

Întâlnirea a avut loc în cadrul bibliotecii, cu care elevii erau familiarizați (uimitor este că doamna bibliotecară îi știa pe elevi după nume). Deși timpul alocat acestei întâlniri s-a scurs, nimeni nu ar fi vrut să părăsească sala.

Activitatea a fost foarte bine „orchestrată” de doamna profesoară Imelda Chința, iar scopul de a promova poezia contemporană în rândul tinerilor și de a  realiza o legătură spirituală între generații a fost realizat.

Au citit din creațiile proprii: Olimpiu Nușfelean, Menuț Maximinian, Gheorghe Vidican, Silvia Bodea Sălăjan și Robert Laszlo, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

S-a purtat dialog cu elevii, s-a vorbit despre personalități marcante din literatura noastră națională, despre arta de a crea prin poezie „o altă lume, pe-astă lume de noroi”, după cum afirma Eminescu vorbind despre rolul poetului și al poeziei.

Felicitări Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în special domnului Daniel Săuca, pentru organizarea și desfășurarea la cote de înaltă ținută intelectuală a întregii activități de pe parcursul celor două zile dedicate revistei „Caiete Silvane”.

 

Silvia Bodea Sălăjan

 

***

Zilele revistei „Caiete Silvane” ne-au reunit azi, 28 martie, la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” într-o atmosferă destinsă, încărcată de emoție și duioșie. Mesagerii unei primăveri a poeziei și a scrierilor alese au fost scriitorii noștri dragi, oameni a căror tinerețe fără bătrânețe ne-a încântat cu emoțiile unor trăiri și retrăiri de primăveri eterne: domnul Viorel Tăutan, doamna Doina Ira-Tăutan, doamna Dina Horvath, domnul Florin Horvath și doamna Viorica Mureșan. Bucuria revederii Domniilor lor a fost împărtășită cu entuziasm și curiozitate de elevii claselor a IX-a A, a X-a A, a XI-a A și a XII-a A, însoțiți de diriginții lor: prof. Lucia Știrb, prof. Simona Pop, prof. Carmen Mizgai, prof. Viorica Remeș. Surprizele au venit și din partea elevilor care au recitat din propriile creații (a X-a A, coord. prof. Cora Mada) și a elevilor (coordonați de prof. Viorica Remeș) care au provocat invitații la un exercițiu ludic: să deschidă cutia emoției și să „ghicească în pietre”. Veritabili Beldimani, scriitorii noștri și-au dovedit măiestria cuvântului rostit, interpretând imaginile pictate de copii pe pietre și realizând totodată un schimb de interpretări cu deținătorii micilor bijuterii sentimentale. Primăveri eterne, dragii noștri scriitori!

 

Viorica Remeș

 

***

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), revista și Editura „Caiete Silvane” au organizat sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, Zilele revistei „Caiete Silvane”, ediția a XVI-a. Evenimentul a debutat cu desanturi scriitoricești la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”; Colegiul Național „Silvania”; Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”; Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” și la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. Sala Porolissum de la CCAJS a găzduit lansări de carte și publicații şi lecturi publice: „Studia Caiete Silvane”; Simone Györfi; Gheorghe Glodeanu; Angela Maxim; membri ai Cenaclului și revistei „Cronograf”: Robert Laszlo, Loredana A. Știrbu, Cornelia Bălan Pop, Gheorghe Cormoș; membri ai Cenaclului de la Cicârlău: Nicolae Goja, Gheorghe Pop; Ioan F. Pop; Silvia Bodea Sălăjan; Viorica Mureșan; Ion Pițoiu-Dragomir; Dina Horvath; Florin Horvath; Marcel Lucaciu, cu un intermezzo muzical al Ansamblului Folcloric „Meseșul” (CCAJS). A doua zi CCAJS a fost gazda întâlnirii cu criticul și istoricul literar Mircea Popa: prezentarea personalității și operei profesorului; conferință „Eminescu și Sălajul”; lansarea cărții „Eminescu. Trepte ale devenirii” (Editura „Școala Ardeleană”, 2024); Premiul revistei „Caiete Silvane”. Au prezentat Vasile George Dâncu și Carmen Ardelean. Amfitrion Daniel Săuca. Lansări, prezentări de carte și de reviste, lecturi publice au avut: Daniel Săuca; Viorel Mureșan; Doina Ira-Tăutan; Viorel Tăutan; Menuț Maximinian; Olimpiu Nușfelean; Dana Buzura Gagniuc; Delia Muntean; Nicolae Scheianu; Gheorghe Vidican; Alice Valeria Micu; Ioan-Vasile Bulgărean și Daniel Moșoiu. S-a prezentat și „Descoperim Sălajul”, vol. 12 (Editura „Caiete Silvane”, colecția „Magazin Sălăjean”). Intermezzo muzical: Profesori și elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii (CCAJS).

„Le mulțumim, și pe această cale, tuturor celor implicați, într-un fel sau altul, în organizarea și desfășurarea celei de-a 16-a ediții a Zilelor revistei «Caiete Silvane». Un eveniment reușit, în opinia noastră. 5 desanturi scriitoricești în licee din Zalău: Pedagogic, CNS, API, Liceul Ortodox și «Mihai Viteazul»; peste 40 de scriitori prezenți din 6 județe: Sălaj, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud; 3 cenacluri: Cicârlău (Maramureș), Cronograf (Satu Mare) și Silvania (Zalău); 1 conferință: Mircea Popa (premiul revistei «Caiete Silvane»); lecturi publice în Sala Porolissum a CCAJS și în licee a scriitorilor invitați; peste 20 de prezentări de carte și publicații, inclusiv cele ale revistei și Editurii «Caiete Silvane». Îi urăm bun venit în familia «Caiete Silvane» publicației «Studia Caiete Silvane»”, transmite Daniel Săuca, manager CCAJS, redactor-șef „Caiete Silvane” / „Studia Caiete Silvane”.

 

„Răsunetul cultural”, nr. 4 (132)/aprilie 2024

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours