Două noi volume de Györfi-Deák György

Estimated read time 3 min read

La Editura Cristian PlusArt din Malu Mare (județul Dolj), au apărut, recent, două noi volume semnate de eseistul, prozatorul SF și bibliotecarul din Jibou, Györfi-Deák György.

„Istorii și isterii literare” cuprinde scurte lucrări redactate pe parcursul a două decenii și publicate în fanzine, almanahuri și e-reviste. „Textele din volum nu sunt nici «istorii» și nici «isterii» în sensul propriu al acestor cuvinte, ci eseuri critice temeinice ca documentare, scrise la modul inteligent şi spiritual. Dacă am transfera conţinutul titlului dinspre autor spre obiectele analizei sale, atunci da, am putea vorbi de istorii – cu sensul de naraţiuni ce înlănţuie ficţiuni epice de tip SF şi personaje capabile să le susţină; prin urmare, istorisiri. Însă, și în cazul lucrărilor citate ori descrise detaliat, termenul de «isterie» îşi găseşte ilustrarea corectă mai rar, operele respective reprezentând în fond manifestări produse sub semnul unei depline normalități a genului şi a actului de a scrie/comenta, departe de patologicul implicat în sugestia glumeaţă a titlului în general”, apreciază Mircea Opriţă, critic și istoric al literaturii științifico-fantastice și membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. „Istorii și isterii literare” a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun volum non-fiction la ediția cu numărul 43 a Convenției Naționale de Science-Fiction Romcon.

Prezentarea celui de-al doilea volum scris de Györfi-Deák György, „Estetica imaginarului” a fost realizată de Marius Dobrin. „Literatura SF de la noi se poate bucura că există această carte care inventariază volume, articole, reviste, titluri şi autori dintr-o sferă culturală vastă. Autorul oferă o sinteză şi deschide o seamă de ferestre spre creaţii nu doar pentru citit, ci mai ales pentru reinserat în formulări analitice. Este precum un alchimist descoperind în Biblioteca moştenită din generaţie în generaţie. Cu șansa unui timp al tehnologiei care ne conectează la resurse de neatins în trecut, acoperă pete albe pe harta literară. Jiboul devine un reper cultural prin pivotarea aceasta continuă multiculturală. Ţesuturi uitate se revigorează, înţelesuri noi se ivesc. Totul cu serenitate, cu spirit ludic, cu plăcerea de a da literelor prilejul de a se reaşeza în cele mai sprințare moduri”, precizează scriitorul, eseistul și criticul de teatru din Craiova în prefața volumului.

Bibliotecar cu o experienţă de peste 30 de ani, Györfi-Deák György scrie proză science-fiction, eseuri, traduce din și în limba maghiară, este pasionat de origami și realizează ilustrații și semne de carte. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj și colaborator al revistei „Caiete Silvane”.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours