Doamne, îți mulțumim că fiecăruia dintre noi ne-ai dat „un licăr de sfințenie”!
Amintindu-ne uneori acest lucru, viața noastră, cu siguranță nu s-ar abate de la drumul științei de a iubi și de a comunica celorlalți frumusețea și plenitudinea existenței noastre, în orice formă, prin orice formă. Numai cel ce este liber pe dinăuntrul său poate fi izvor de înțelepciune și iubire pentru semenii săi.
Încerc să fac portretul unui „dascăl al cetății”, al unui om bun al comunității noastre, un om cu suflet mare, care și-a pus, de-a lungul timpului, întreaga experiență profesională și multele calități pe care le are, în slujba semenilor.

Vorbim despre Doamna Maria Porumb, profesoara, dirijoarea corului „Gloria Dei”, omul, înainte de toate.
Prin calitățile și realizările ei, profesoara Maria Porumb și-a croit un drum bine definit, inconfundabil în cultura și învățământul sălăjean, lăsând urme frumoase, cizelând destine, iubind, înainte de orice, oamenii.
S-a născut la început de primăvară, în Turda, venind într-o familie de buni creștini, în care practicile religioase s-au păstrat cu sfințenie. A crescut în umbra Corului Bisericii Turda Veche, unde frații săi mai mari erau bașii de bază. În familie se cânta pe mai multe voci, iar sărbătorile și zilele de naștere erau prilej de bucurie și de cântec. Activitatea muzical-corală a atras-o încă din copilărie, din clasele primare. Cânta solo, făcea parte din grupul vocal al școlii și din Corul Casei Pionierilor din Turda.
Școala Pedagogică din Cluj, cu profesorii ei de elită, iar apoi Conservatorul „Gh. Dima”, i-au fundamentat formarea profesională, astfel încât, în anul 1970, în urma repartiției ministeriale, a ocupat postul de profesor de muzică la Liceul Pedagogic din Zalău, liceu nou-înființat. Aici, la acest liceu de prestigiu, doamna Maria Porumb s-a remarcat prin munca sa, desăvârșindu-și cariera profesională în calitate de profesor, diriginte, dirijor de cor, apoi director al Școlii de Aplicație (1981-1989), azi, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, iar apoi, ca inspector școlar, timp de 12 ani (1990-2002).
În această perioadă a fost membru al Consiliului Municipal Zalău, membru în Comisia Națională a profesorilor de muzică, a participat la sesiuni de referate și comunicări științifice, a publicat articole în presa locală, în revista „Școala Noastră” a Casei Corpului Didactic și revista „Normaliștii Clujeni” din Cluj-Napoca.
În calitate de inspector școlar a inițiat și organizat Festivalul pentru copii „Voces Primavera”, o șansă pentru copii de a se afirma și de a-și manifesta talentul.
În calitate de profesor și diriginte s-a preocupat de buna pregătire a elevilor, viitori dascăli, de coordonarea practicii pedagogice și a activității educative. Liceul Pedagogic din Zalău, trecut de semicentenar, a fost întotdeauna un liceu de prestigiu, dascălii liceului constituind modele umane și profesionale, scriind pagini luminoase în istoria și viața învățământului sălăjean.

Prin specificul formației profesionale, doamna Maria Porumb a condus mereu coruri de copii, de tineri și adulți. Între anii 1980-1990 a înființat și a dirijat Corul UJCM (Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești), cor cu care a participat la concerte, spectacole, precum și la faza națională a Festivalului „Cântarea României”, obținând locul al treilea.
Pentru activitatea meritorie, i s-a decernat medalia „Meritul Cultural clasa I”, prin Decret al Consiliului de Stat (nr. 96/07.05.1981).
Un capitol aparte al activității și al vieții doamnei Maria Porumb îl constituie Corul „Gloria Dei”, cor al cărui nume și renume se confundă cu însăși existența distinsei doamne.
Timp de 30 de ani, existența Corului „Gloria Dei” a marcat viața spirituală și artistică a Zalăului și prin turneele misionare interne și internaționale la care a participat, a adus o foarte bună reprezentare Sălajului. A servit drept model de mărturie religioasă și pildă celor care au dorit să-i urmeze în cântarea corală, corul „Gloria Dei” fiind primul cor bisericesc din Zalău înființat după Revoluția din 1989.
Coriștii din „Gloria Dei”, un grup de oameni inimoși, buni creștini de vârste și profesii diferite, au alcătuit împreună o „orgă de suflete”. Ei au muncit mult, în numeroase repetiții, pentru a însuși un repertoriu variat și pentru a obține o interpretare de calitate. Dintre cei peste 300 care s-au perindat prin cor, azi sunt prezenți în cor, 12 dintre membrii fondatori.
Prin mult efort, perseverență, dăruire, corul a însușit un repertoriu adecvat pentru susținerea serviciului divin, dar și la evenimente culturale. Acesta a cuprins: Sfânta Liturghie, colinde, pricesne, repertoriul funebru, prelucrări de folclor, piese din repertoriul universal. Corul „Gloria Dei” a participat la sfințirea locului și la punerea pietrei de temelie pentru bisericile: Înălțarea Domnului – Sfânta Vineri, 1990, preot Ioan Ghiurco; „Sfântul Ștefan”, 1995, preot protopop Șt. Lucaciu; Nașterea Maicii Domnului, 2001, preot Ioan Ardelean; „Sfântul Nicolae”, 2009, preot Ionuț Pop.
Sfințiri de biserici: Domnin, Chieșd, Chechiș, Meseșenii de Jos, Gârceiu, Sighetu Silvaniei, Bogdana, Sânpaul – jud. Cluj cu Î.P.S. Bartolomeu Anania, Oaș – Maramureș cu P.S. Iustin, Straja – jud. Cluj cu Î.P.S. Andrei Andreicuț, Sfințirea Statuii Mitropolitului Andrei Șaguna cu Î.P.S. Laurențiu Streza.
Liturgii arhierești alături de P.S. Petroniu, episcopul Sălajului, în Zalău, Ortelec, Chechiș, Brusturi, Voivodeni, Adalin.
Liturghii în străinătate: Viena, Torino, Paris, Florența, Gyula, Lodi, Romano di Lombardia, colind la Mitropolia Limours, la Î.P.S. Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.
Liturghii la mănăstirile de la Bic, Nicula, Rohia, Voivodeni, Putna, Curtea de Argeș, Sâmbăta, Râmeț.
Concertele de colinde au devenit o tradiție și un model pentru alte coruri care s-au format. Colindele au devenit o „Bunăvestire” a Sfântului Crăciun, aducând atmosfera și mesajul de sacralitate a sărbătorii. Au fost mereu așteptate și dorite, sala „Avram Iancu” a primăriei fiind principala gazdă, iar apoi colindul la toate bisericile din Zalău și din localitățile apropiate – Crasna, Bănișor, Păușa, Derșida etc. Mereu au adus elemente de noutate, începând de la afiș, invitație, repertoriu, regie, costumație.
Centenarul Marii Uniri a prilejuit întâlnirea corului cu publicul zălăuan, înaintea turneului în Italia, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2018, întâlnire cu români din diaspora din zona Milano, întâlnire care i-a impresionat pe toți!
Remarcăm și activitatea publicistică a doamnei Maria Porumb, care a mediatizat toate turneele și pelerinajele corului, prin articole care au fost ulterior înmănuncheate în cele două cărți: „Gloria Dei – 20 de ani”, Editura Silvania, Zalău 2010 și „Gloria Dei – un cor la un sfert de veac”, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2015.
Pentru întreaga activitate de-a lungul a 50 de ani, omniprezentă fiind la evenimente culturale, concerte, festivaluri corale, în calitate de dirijor și organizator, doamna Maria Porumb rămâne unul dintre cei mai fideli colaboratori ai Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, fapt pentru care, în anul 2015, i s-a decernat, cu prețuire, placheta „Excelență în Cultură”.
Ochii sufletului reînvie scene din viața cotidiană a corului: un zâmbet de încurajare într-un ceas greu, un sfat înțelept, o mână întinsă prietenește, aceasta este doamna Maria Porumb, omul care a contribuit frumos la construirea altor oameni. Nu poate fi nimic mai înălțător, decât să faci din miile de clipe ale destinului, tot atâtea prilejuri de a ajuta, de a crea și de a iubi.
Și, dincolo de multe alte lucruri care o fac specială și minunată, doamna Maria Porumb iubește lucrurile adevărate, care dau consistență și unicitate unui neam, tradiția și cultura, familia și biserica, spații de păstrare a valorilor. Puțini oameni vorbesc precum o face doamna Maria Porumb despre valorile identitare ale acestui neam.
În viață poți falsifica orice, mai puțin împlinirea sufletească, așadar, la împlinirea celor 80 de ani, îi urăm ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască zile multe și frumoase și aceeași putere și bucurie de a dărui prin cântare și prin ceea ce este!
La cei 80 de ani puteți raporta o activitate meritorie: 30 de ani de „Gloria Dei”, 50 de ani de dirijat coral (1970-2020) și o familie frumoasă cu șase nepoți!
Dumnezeu să vă răsplătească prin mila și binecuvântarea Lui!
La mulți ani, Doamna profesoară!
+ There are no comments
Add yours