Decorație conferită în 1922 unui prim-medic din Zalău

Estimated read time 3 min read

Urmare a raportului lui I.G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 50.543, regele Ferdinand I semnează la Sinaia, în 9 noiembrie 1922, decretul nr. 4.667 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 244/1922), prin care îi acorda dr. Farcaș Iosif, prim-medic la Zalău, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer.

Prezentăm, apelând la faleristică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ce provin din colecția plutonier adjutant-șef (rez.) Nelu Aldea și de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, în memoria proclamării regatului, cu scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer este reprezentat sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. Pe avers, în mijlocul crucii, se află un medalion rotund, smălțuit roșu, încărcat cu coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob pe care este așezată crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, pe care s-a scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881. Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, s-a scris pe un singur rând: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura albă s-a scris: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii sunt de aur pentru Ofițeri. De cruce atârnă, printr-un inel, panglica moarată de culoare albastru-închis ce are, pe fiecare margine, câte o dungă de culoarea oțelului, lată de 6 mm. Panglica la Ofițeri este lată de 35 mm și lungă, în partea aparentă, de 50 mm. Pe deasupra panglicii, la Ofițeri mai apare și o rozetă cu un diametru de 25 mm.

Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer, model 1881 (avers și revers). Sursa: plutonier adjutant-șef (rez.) Nelu Aldea.

Decretul regal nr. 4.667 din 9 noiembrie 1922 (pagina de început). Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

Decretul regal nr. 4.667 din 9 noiembrie 1922 (pagina de sfârșit). Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours